Pocta pro Baroše: V reprezentaci je nejlepším Čechem

ČTK ČTK, Red Spo
29. 9. 2009 16:21
Castrol Index: Nejlepším Čechem v kvalifikaci je Baroš
Milan Baroš
Milan Baroš | Foto: Reuters

Praha - Vyvedené zápasy se Slovenskem a San Marinem udělaly z Milana Baroše nejlépe hodnoceného českého fotbalistu kvalifikace mistrovství světa podle statistického nástroje Castrol Indexu.

Baroš má v průběhu kvalifikace průměrnou známku 8,05, přičemž nejlepší je desítka. K té má nejblíže Angličan Wayne Rooney, který je se známkou 9,59 nejlépe hodnoceným hráčem celé kvalifikace.

Castrol Index na základě statistických údajů určuje, jaký vliv měl hráč na výsledek mužstva. V kvalifikačním utkání Slovenska s Českem byl podle indexu nejplatnějším hráčem právě autor gólu na konečných 2:2.

Čtěte také: Baroš se dotahuje na Villu a Džeka. Rooney uniká

Baroš, který dostal známku 9,33, zatímco nejlepší Slovák Róbert Vittek 8,5. Z Čechů skončil za Barošem stoper Tomáš Sivok (8,49) a záložník Daniel Pudil (8,21).

V duelu se San Marinem, který Češi vyhráli 7:0, se Baroš musel i přes čtyři nastřílené góly sklonit před kolegou z útoku Tomášem Necidem. Ten obdržel známku 9,81 zatímco kanonýr Galatasaraye 9,51. Třetí z Čechů byl Tomáš Hübschman se známkou 8,88.

V průběhu celé kvalifikace se tak Baroš dostal do čela pořadí českých hráčů. Předchozí nejlépe hodnocený Čech Radoslav Kováč spadl i kvůli neúčasti v posledních zápasech na třetí místo, protože se před něj dostal i stoper David Rozehnal.

Přečtěte si také: Baroš krotil oslavné ódy: Aspoň žije šance na baráž

"Barošova známka 8,05 ho řadí na celkové 57. místo a mezi útočníky na 22. místo, což je jistě způsobeno i našimi nepřesvědčivými výkony v úvodu kvalifikace," konstatoval český ambasador Castrol Indexu a zkušený kouč Stanislav Levý.

Na základě Castrol Indexu byla sestavena i ideální jedenáctka kvalifikace. Dostal se do ní i jeden ze soupeřů českých fotbalistů v třetí skupině Slovinec Robert Koren.

Zatímco pozice nejlepšího hráče kvalifikace Rooneyho není díky jeho osmi brankám a čtyřem asistencím nijak překvapivá, nečekaně nejlepším brankářem je gólman Faerských ostrovů Jakup Mikkelsen.

"Jeho postavení se dá vysvětlit určitě velkým počtem chycených střel, zlikvidováním vyložených šancí a spoustou akcí, které musí v každém zápase řešit, neboť jeho tým je ve většině utkání vystaven tlaku soupeře," vysvětlil Levý.

Ideální sestava kvalifikace fotbalového MS podle Castrol Indexu:
Mikkelsen (Faer. ost.) - Ooijer (Niz.), Dunne (Ir.), Majstorovič (Švéd.), Bruno Alves (Portug.) - Schweinsteiger (Něm.), Källström (Švéd.), Lampard (Angl.), Koren (Slovin.) - Konstantinu (Kypr), Rooney (Angl.).

 

Právě se děje

Další zprávy