Slováci drží Čechy v šachu. Bratrská pomoc? Prý ano

Martin Jůzek, maj
10. 9. 2009 11:11
Slováci: Chceme porazit Slovinsko a pomoci Čechům
Slováci mohou srazit český tým
Slováci mohou srazit český tým | Foto: Jan Langer

Belfast - Čeští fanoušci teď budou žít měsíc v nejistotě. Postoupí tým kolem Čecha a Rosického na mistrovství světa? Když na to někdo pomyslí, musí nutně pozorovat i to, co se děje u Slováků.

Právě oni dál drží trumf a Češi mají v ruce "Černého Petra".

Dobrá zpráva pro dnešní den zní: Slováci chtějí pomoci českému týmu.

Před říjnovým vrcholem vedou "Weissovci", jak se jim kvůli trenérovi a jeho synovi přezdívá, třetí kvalifikační skupinu.

Čtěte dále: Euforie u Slováků: Sen bude realitou, na MS patříme

Svěřenci kouče Haška jsou čtvrtí a mohou snít už jen o baráži. Ani dvě vítězství v závěrečných zápasech ale neznamenají druhé místo. Příznivci stejně jako hráči budou držet palce svým východním sousedům, aby porazili Slovince.

V takovém případě totiž Slováci postoupí na šampionát a pošlou tím dárek do Čech.

A "bratrská" pomoc není podle hlasů z tábora lídra skupiny vyloučena. "Chceme hrát na vítězství, možná tím ještě pomůžeme českému týmu," poznamenal trenér Weiss po vítězství nad Severním Irskem.

Čtěte více: České potíže: Slováci kráčí na MS, Slovinci jsou lepší

Weiss je nejšťastnějším mužem na světě

Slováci vědí, že k postupu na MS jim stačí proti Slovinsku jediný bod, ale podle jejich slov se nechtějí zaměřit jen na remízu.

"Nemůžeme do toho jít s tím, že nám stačí bod. Půjdeme na vítězství, chceme ho darovat fanouškům, kteří jsou skvělí už od začátku kvalifikace. Teď už ten postup nemůžeme pustit," dodal brankář Ján Mucha, jeden z hrdinů středečního zápasu.

Slováci tam vyhráli 2:0, když po skoro bezchybném výkonu nedali domácím šanci. Snad jen na začátku druhé půle je ostrovní tým za stavu 1:0 zatlačil, ale Mucha náskok podržel a výhru pojistil Hološko.

Pak následovaly oslavy a Weiss si mohl oddechnout. Před zápasem tvrdil, že kdo vyhraje, ten postoupí na MS.

A vypadá to, že to bude právě on, kdo jako první dovede samostatnou slovenskou reprezentaci na vrcholnou fotbalovou akci. Po více než šestnácti letech! "Teď jsem nejšťastnějším mužem na světě," dodal kouč.

Čtěte také: Beenhakker radši rezignoval, Poláci jsou bez trenéra

"Ještě si ani neuvědomuje, jak jsme blízko," dodal stoper Ján Ďurica.

 

Právě se děje

Další zprávy