Korupce a hanba? Ukrajinci nevěří ´svému´ Euru 2012

roj
8. 9. 2009 19:15
Ukrajinci nevěří ve splnění ultimáta UEFA
Slavnostní Otevření Donbas Arény v Doněcku, kde se má hrát Euro 2012
Slavnostní Otevření Donbas Arény v Doněcku, kde se má hrát Euro 2012 | Foto: Reuters

Kyjev - Má to být největší sláva v dějinách Ukrajiny, ale její obyvatelé v úspěšné pořádání fotbalového Eura 2012 moc nevěří.

Podle průzkumu ukrajinského listu Dzis celých 43 procent Ukrajinců nevěří, že jejich země dokáže do 30. listopadu splnit ultimáta, která stanovila UEFA.

Příčinou nedůvěry je prý korupce a hospodářská krize, a také spory mezi premiérkou Julií Tymošenkovou a prezidentem Viktorem Juščenkem.

Druhá největší země Evropy neplní plán příprav na šampionát co se týče výstavby infrastruktury a stadionů.

"Euro 2012 může být největší porážka a hanba Ukrajiny na evropské scéně," prorokuje na serveru Donbass.ua finanční expert Eryk Najman.

Čtěte také:
Trapas Ukrajiny: Aréně pro ME hrozí zřícení. Korupce?
Skandál na Ukrajině: Peníze na Euro 2012 se rozkradly

"Pokud v Kyjevě trvá dva roky zbourání starého stadionu, dá se za stejnou dobu postavit nový? O cestách, hotelech a letištích raději nemluvit," pokračoval Najman.

Podezřelé okolnosti kolem stavby v Kyjevě už se dostaly na veřejnost.

Takhle vypadalo slavnostní otevření Donbas Arény v Doněcku, kde se má hrát Euro 2012. Na stadionu byla přítomna i premiérka Julia Tymošenková.
Takhle vypadalo slavnostní otevření Donbas Arény v Doněcku, kde se má hrát Euro 2012. Na stadionu byla přítomna i premiérka Julia Tymošenková. | Foto: Reuters

Šéf parlamentní vyšetřovací komise Rawil Safiullin přiznal, že většina státních peněz na stavbu arény pro finále ME se rozkradla.

Deník Forpost zase přišel s informací, že výběrové řízení na vybudování stadionu vyhrála firma, která nikdy podobnou stavbu nestavěla. S takto složitými pracemi nemá žádné zkušenosti a nemá na ně potřebné technické vybavení.

Tyto zprávy se pochopitelně promítly i do nálad veřejnosti.

Podle průzkumu 43 procent Ukrajinců nevěří, že jejich země vyhoví do konce listopadu ultimátům UEFA a 31,6 procent neví.

Hlavní příčinou je krize hospodářství (61,2 procent) a špatný stav domácí politiky (54,4 procent).

Ukrajina si v nedávné době zvedla prestiž alespoň otevřením nové super moderní Donbas Arény, kde hraje své zápasy Šachťar Doněck.

 

Právě se děje

Další zprávy