Štajner: Proti San Marinu nechci zažít další ostudu

Red Spo, ČTK
7. 9. 2009 20:30
Štajner nechce zopakovat blamáž z německého poháru

Kroměříž - Fotbalový reprezentant Jiří Štajner už v letošní sezoně zažil, jak "chutná" blamáž s velkým outsiderem. Jeho Hannover si v srpnu uřízl pořádnou ostudu, když v prvním kole Německého poháru vypadl s Trevírem, hrajícím čtvrtou nejvyšší soutěž.

I proto si Štajner nedovede představit, že by další trapas měl zažít ve středečním duelu světové kvalifikace proti San Marinu. V Uherském Hradišti se totiž čeká drtivé české vítězství, které má udržet české šance na postup na mistrovství světa do Jižní Afriky.

"Ale už jsem dobře poznal, že takové zápasy bývají dost ošidné. Z Německa mám takovou zkušenost, že outsideři dokážou často překvapit," prohlásil na dnešním setkání s novináři v Kroměříži Štajner a připomněl právě nedávný pohárový kolaps Hannoveru proti amatérům z Trevíru.

Čtěte také:

Vízek: Češi mohli Slováky rozstřílet. Odpouštím jim
Drama a špatný konec. Češi na Slovensku remizovali

"Ani nevím, kde se to zvrtlo, dokonce jsme vedli. Ale po přestávce jsme dostali hloupý gól, za chvíli další a sesypali se," vzpomínal Štajner.

Také ve středu se čeští profesionálové postaví proti trpaslíkovi, pro drtivou většinu jeho hráčů je fotbal jen velkým koníčkem. A pokud Štajner vyběhne na trávník, vybaví si srpnové trápení se šokujícím koncem.

"U jedné potupy jsem už letos byl. Bohatě to stačilo," řekl Štajner. "Jde o to, abychom k tomu zápasu přistoupili zodpovědně a nedívali se na to, jestli proti nám bude hrát amatér nebo profík. Důležité je, abychom dali rychle nějaké góly a odpor soupeře zlomili."

"Když to vyjde, tak jeho snaha už nebude taková, jako kdyby držel nějaký příznivý výsledek. Naopak postupem času se to stává složitější pro favorita, pokud to nejde podle jeho představ," vysvětloval Štajner.

Návrat do reprezentace Štajnera potěšil

Když třiatřicetiletý ofenzivní hráč musel na začátku července vstřebávat šokující zklamání z vyřazení z Německého poháru, asi by jej nenapadlo, že za dva měsíce bude přemýšlet o reprezentačním duelu proti San Marinu.

Jiří Štajner přeskakuje velšského fotbalistu Carla Robinsona.
Jiří Štajner přeskakuje velšského fotbalistu Carla Robinsona. | Foto: Reuters

"Vůbec jsem už nepočítal s tím, že bych se do reprezentace vrátil. Ale vůbec jsem chuť reprezentovat neztratil," uvedl Štajner.

Na startu bundesligy našel skvělou formu, ve čtyřech kolech se postaral o tři vstřelené branky Hannoveru, jako jediný z týmu dokázal skórovat a nový šéf fotbalového svazu a zároveň reprezentační trenér Ivan Hašek si na "odstaveného" hráče vzpomněl.

Štajner se tak po třech letech objevil mezi reprezentanty, nastoupil v základní sestavě v přípravném utkání s Belgií i v sobotní kvalifikaci na Slovensku a z muže na odpis je rázem respektovaný člen užšího reprezentačního kádru.

A ve volném čase také najednou studuje varianty, za jakých okolností se Češi na šampionát do Jižní Afriky můžou dostat.

"Přímý postup z prvního místa je asi už pryč, ale šanci na baráž z druhého máme pořád. Středa každopádně hodně napoví - v první řadě musíme co nejlépe zvládnout náš zápas, musíme ale už sledovat i ostatní výsledky našich soupeřů, ale i další skupiny, abychom se případně protlačili do baráže," uvedl Štajner.

 

Právě se děje

Další zprávy