Vize na Slováky: Rosický mimo? Šlo by to, ale špatně

4. 9. 2009 8:00
Analýza: Jak složit zálohu na Slováky?
Tomáš Rosický byl v dobré náladě
Tomáš Rosický byl v dobré náladě | Foto: Jan Langer

Bratislava -Velký comeback Rosického? Spíše to vypadá, že s reprezentačním špílmachrem se do základní sestavy pro duel se Slovenskem nepočítá a trenér Ivan Hašek musí spřádat plány, jak sestavit v klíčovém duelu záložní řadu.

To, co se šuškalo v zákulisí, nepřímo potvrdil záložník Arsenalu. "Celý zápas na Slovensku nezvládnu," připustil Rosický.

Přesvědčen o jeho startu od prvních minut nebyl ani trenér Hašek. "Byl by to pro něj ostrý start...," uvedl s tím, že hra českého týmu rozhodně nestojí a nepadá s jedním jménem.

Čtěte také:
Diktátor? Ne. Wenger mi vyšel vstříc, říká Rosický
Český trumf: Rosický se vrací, Hašek pozval i Kollera

"Když jeden hráč ubude, tak je to škoda. Ale ztráta jednoho hráče nás nemůže rozhodit. Další hráči jsou v pořádku," řekl.

Zatímco nominovaní útočníci i obránci na duel se Slováky se zdají být ve slušné formě, záloha přeci jen budí trochu rozpaky.

Oproti minulosti chybí ještě stabilní člen základní jedenáctky Jan Polák, jehož vyřadilo zranění kolena.

Polák s Jaroslavem Plašilem v poslední době nastupovali za reprezentaci pravidelně, zatímco ostatní v záloze spíše rotovali.

Kdo byl mezi nimi? Kromě bezvýznamného zápasu s Maltou se jedná o Sionka, Šírla, Jarolíma a Štajnera.

Šírl tentokrát v nominaci chybí a Hašek bude vybírat z těchto jmen: Jarolím, Hübschman, Plašil, Kováč, Pudil a Rosický. V úvahu připadá i Štajner, jenž v nominaci figuruje v kolonce "útočník".

Čtěte dále: Trumf jménem Brückner. Zjistí, co proti Slovákům hrát

Na sraz dorazil i Radoslav Kováč
Na sraz dorazil i Radoslav Kováč | Foto: Jan Langer

S Plašilem to v záloze půjde?

Jistotu má zřejmě Jaroslav Plašil, jenž po delší době nadchl fanoušky suverénním výkonem v přátelském duelu proti Belgii.

Hře národního týmu dodal tolik vzývanou kreativitu, která se v poslední době z národního týmu vytratila. Navíc pro něho mluví forma v Bordeaux, byť v posledních dvou zápasech kvůli lehčí viroze chyběl v základní jedenáctce francouzského mistra.

Na pozici defenzivního štítu si Hašek v Teplicích vyzkoušel vcelu s úspěchem Davida Rozehnala, jehož pozice je však na stoperu. Využít může rovněž Tomáše Hübschmana či Radoslava Kováče.

Jenže Kováč toho zatím letos ve West Hamu moc neodehrál a ani Hübschman nemá v Šachťaru úplně jisté místo v sestavě a do reprezentace se vrací po delší odmlce. Nicméně má za sebou například boj o Superpohár s Barcelonou, takže prověřen by měl být.

Defenzivní činnost záložní řady bude proti rychlým a technickým hráčům typu Šestáka či Hamšíka hodně důležitá. V Praze hrozili Slováci proti Čechům zejména po své pravé straně.

Dobrou práci směrem dozadu tradičně odvádí hamburský David Jarolím, který však při hře dopředu za výkony z klubu zaostává. Stabilně však hraje Bundesligu na vysoké úrovni a v případě Rosického absence se v základní sestavě nejspíš objeví.

Pětičlenná záloha? Nepravděpodobné

Prravý kraj zálohy  zřejmě trenér Hašek obsadí stejně jako proti Belgii Štajnerem.

Štajnerovi se comeback do reprezentace v Teplicích vcelku vydařil a ve velké formě se ukazuje i v Hannoveru. Možná tak padne volba právě na něho. Pokud Hašek postaví reprezentačně nezkušeného Pudila, bude to poměrně velké překvapení.

Čtěte více: Špion viděl Čechy: Plašil dřel a Jankulovski se flákal

Sečteno, podtrženo: V případě, že Rosický nenastoupí v základní sestavě, jeví se pravděpodobně složení zálohy Štajner, Jarolím, Hübschman, Plašil.

To samozřejmě za předpokladu, že se Hašek nerozhodne oprášit Brücknerův systém z posledního triumfu na Slovensku, kdy vyrukoval na soupeře s pětičlennou zálohou a jediným útočníkem Janem Kollerem.

Hra na jednoho útočníka je však při velmi dobré formě čtveřice až pětice forvardů nepravděpodobná.

 

Právě se děje

Další zprávy