Šance na Slováky: Obránci nehrají, kdo uhlídá Baroše?

26. 8. 2009 7:00
Slovenští obránci v klubech hrají minimálně
Slováci se radují z gólu do sítě San Marina
Slováci se radují z gólu do sítě San Marina | Foto: Reuters

Praha/Bratislava - V Praze vystavili českým fotbalistům před svojí brankou neprostupný val, jenže před odvetou v Bratislavě v boji o postup na MS je forma obránců Slovenska trochu nejistá. 

Je to šance pro výběr Ivana Haška?

Na obranou čtveřici Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník nedokázali Baroš a spol. na jaře na Letné vymyslet zhola nic.

Nevytvořili si prakticky žádnou větší šanci a nebýt vlastního Škrtelova gólu, vůbec by se nedostali do hry.

Jenže stejní hráči mají před zářijovým duelem v Bratislavě problém. Ani jeden z nich v poslední době nehraje pravidelně v klubu.

Čtěte také:
Obavy na Slovensku: Pozor, to na silné Čechy nestačí
Slováci nominovali na Čechy. Skoro nejsilnější tým

Pekarík nedostává pod koučem Arminem Vehem ve Wolfsburgu šanci. Ten na pravé straně dává přednost Sashovi  Rietherovi.

Škrtel sice má v Liverpoolu pevnou pozici, ale sotva se zotavil z jednoho zranění, přivodil si další, tentokrát  na čelisti. Proti Aston Ville v pondělí už nastoupil. Proti Čechům bude muset nejspíš hrát s maskou.

To Ďurica si za Lokomotiv Moskva už hodně dlouho nekopl a Zabavník chyběl dvakrát z posledních tří zápasů v základní sestavě Tereku Groznyj.

Hanzel a Simoncini v zápase Slovenska se San Marinem
Hanzel a Simoncini v zápase Slovenska se San Marinem | Foto: Reuters

"Jsou to naši nejlepší hráči, takže si nominaci zaslouží. Věřím jim a doufám, že mě nezklamou. Během týdne, kdy budeme spolu, se budu snažit dostat je do správného rytmu," vzkázal pochybovačům kouč národního mužstva Vladimír Weiss po zveřejnění nominace.

Vedle zmiňované čtveřice může pro defenzivu vybírat ještě mezi Horváthem (Haag), Čechem (West Bromwich), Čišovským (Temešvár) a Hanzelem (Schalke).

Jako Rozehnal?

Varovným příkladem může být pro Weisse případ Davida Rozehnala, jenž před jarním duelem v Praze ztratil důvěru kouče v Laziu a na jeho výkonu proti Slovákům to bylo hodně znát. Patřil k nejhorším na hřišti.

V posledním přípravném duelu proti Islandu hrála slovenská obrana v kombinovaném složení Pekarík, Horváth (54. Petráš), Zabavník, Čech (79. Kopúnek) a s outsiderem překvapivě remizoval Weissův tým 1:1.

Češi se však nesmějí nechat ukolébat. Sezona je teprve na začátku a i ti, co nastupují v klubu pravidelně, toho zatím moc odehráno nemají.

Navíc před loňským duelem v Polsku například tamní experti rovněž poukazovali na to, že nominovaní hráči nehrají v klubech, ale nakonec se na české mužstvo dokázali vytáhnout.

"Tak špatně ještě nikdy nebylo. Pět hráčů z předpokládané základní jedenáctky na Česko je v klubech mezi náhradníky, šestý se dívá na fotbal jen z tribuny a dva nastupují ve slabé polské lize," psal tehdy respektovaný polský deník Gazeta Wyborcza.

A mužstvo vedené Petrem Radou v Chorzowě tehdy prohrálo 1:2.

 

Právě se děje

Další zprávy