Poláci jásají: Nejlepší výkon od výhry nad Českem

roj
13. 8. 2009 16:08
Poláci mají nového hrdinu a cítí se na MS
Hrdina zápasu. Na jeden gól po sólovém průniku přihrál, druhý sám vstřelil. Jakub Blaszczykowski.
Hrdina zápasu. Na jeden gól po sólovém průniku přihrál, druhý sám vstřelil. Jakub Blaszczykowski. | Foto: Reuters

Bydgoszc - Čeští fotbaloví reprezentanti se ve středu radovali z druhé letošní výhry a ze zlepšeného výkonu oproti minulým zápasům. Ještě větší euforii však prožívá jejich kvalifikační soupeř Polsko, které porazilo v přátelském duelu doma 2:0 Řeky.

"Byl to nejlepší výkon od říjnového vítězství nad Čechy," píše například deník Gazeta Wyborcza.

"Dobrá hra a přesvědčivé vítězství nad jedenáctým celkem rankingu FIFA oživily naděje na světový šampionát," píše dále list.

Poláci zatím v kvalifikaci příliš neoslňovali a po porážce 2:3 v Severním Irsku se snesla další vlna kritiky na hráče a zejména na trenéra Beenhakkera. Zklamání fanouškům částečně vynahradila  rekordní výhra 10:0 nad San Marinem.

Čtěte také: Slováci selhali na Islandu, zato Poláci našli hrdinu

"Se zápasem jsem spokojený. Chtěli jsme světu ukázat, že je nutné nás pořád brát vážně," pochvaloval si kouč Beenhakker.

"Chtěli jsme hrát agresivně. Výborně jsme zvládli presink, dokázali jsme udržet míč a rychle jsme se pohybovali," pokračoval nizozemský stratég.

Hvězda? Ještě neukázal vše

Ten vsadil po přestávce na bývalého francouzského reprezentanta do jedenadvaceti let Ludovika Obraniaka, jenž využil polského původu svého dědečka a požádal si o nový pas.

Lao Beenhakker byl po utkání spokojen.
Lao Beenhakker byl po utkání spokojen. | Foto: Ondřej Besperát

Sázka na novou posilu se vyplatila. Mladý ofenzivní záložník vstřelil oba góly a výkonem nadchl fanoušky i trenéra.

"A to je Ludovic schopen hrát ještě lépe. Neukázal všechno, protože na něho byl vyvíjen velký tlak. Proto začal zápas na lavičce, všechno pro něho bylo nové - spoluhráči, herní systém, tréninky. Jsem přesvědčen, že týmu hodně pomůže," hodnotil Beenhakker Obraniaka.

V hodnocení na stránkách sport.pl dostal nejvyšší známku 5 (5 nejlepší, 1 nejhorší).  Stejné hodnocení obdržel i obránce Marcin Wasilewski.

Nejhůře si podle žurnalistů naopak vedl další naturalizovaný Polák Roger (známka 2+).

"Po jedné dobré přihrávce přišlo několik hloupých ztrát. Když se mu ale přihrávka povedla, byla z toho hned šance Błaszczykowskiho," píše sport.pl.

Čeští reprezentanti se mohou lepšícím se Polákům pomstít za loňskou porážku v odvetě na domácí půdě 10. října.

 

Právě se děje

Další zprávy