Sivok zmoudřel, má syna a ví, že Hašek chce postup

Sport Sport, ČTK, Red Spo
10. 8. 2009 16:00
Tomáš Sivok by se nebránil dalšímu dítěti
Tomáš Sivok
Tomáš Sivok | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zmoudřel Tomáš Sivok? Zřejmě ano. Bývalý sparťanský fotbalista má kvůli horkokrevnému tureckému prostředí a hlavně díky narození syna jiné priority.

Ačkoliv měl nejdříve u Bosporu problémy s tím, aby se probojoval do základu, šanci dostal a v minulé sezoně vybojoval i double. Teď se navíc dočkal pozvánky do reprezentace - po více než jednom roce.

Čtěte dále: Hašek hned řeší problém. Rosický ne, Hübschman ne

Sivok si tak může vychutnávat báječné léto, které už na konci června předznamenalo narození syna Andrého Thomase. "Mám život jako na houpačce, ale teď jsem nahoře," pochvaloval si Sivok při dnešním setkání s novináři v Praze.

Bývalý hráč pražské Sparty a Českých Budějovic mezi reprezentanty nebyl od loňského evropského šampionátu, i když se tím prý příliš netrápil.

"Samozřejmě mně to nebylo úplně jedno, ale měl jsem dost svých starostí. Byl jsem tam první rok, podzim nám moc nevyšel, a když se to otočilo a útočili jsme na double, tak jsem byl tak vystresovaný, že jsem ani nemohl spát," popisoval s úsměvem Sivok.

A když se 30. června s manželkou Michaelou dočkali narození syna, Sivok všechny fotbalové starosti začal brát také úplně jinak.

Čtěte dále: Hašek a jeho mise trenér začíná. Ukočíruje Baroše?

"Je to fráze, ale člověk všechno přehodnotí. Dřív u mě byl fotbal na prvním místě, pořád jsem to řešil a stresoval se. Teď je to úplně jiné: v pátek jsem přišel domů zklamaný ze zápasu, protože jsme jen remizovali, ale jakmile jsem uviděl malého, tak jsem měl hned jiné myšlenky," vykládal Sivok, jehož otcovství nadchlo. "Hned bych chtěl další dítě. Uvidíme, co na to řekne moje Míša," smál se.

Aby jej dobrých zpráv v létě nepotkalo málo, dočkal se také v minulém týdnu povolávacího rozkazu do reprezentace. Už dříve měl od Haška náznaky, že na přípravu s Belgií dorazí.

"Modlil jsem se, aby se mi nic nestalo"

"Jsem za to šťastný, beru to tak, že pan Hašek ocenil to, jakou jsem měl sezonu v Besiktasi. Vykopal jsem si to a bude pro mě obrovskou výzvou, abych se v nároďáku zase udržel na delší dobu," přál si Sivok.

"Teď jsem se hlavně modlil, aby se mi něco nestalo. V minulosti jsem měl jet na nároďák asi čtyřikrát, a pokaždé mi to zhatilo nějaké zranění těsně před ním," vzpomínal.

Čtěte také: Návrat hvězd? Hašek má slib Nedvěda i Kollera

Hašek s ním prý napevno počítá do obranné linie. Sivok si už také zvykl, že svůj oblíbený post defenzivního záložníka zřejmě napevno vyměnil za místo středního obránce. Byť se ještě před časem ve Spartě "čertil", když se měl do obrany přesunout.

"Tehdy se mi to nelíbilo, ale teď už to beru tak, že je ze mě opravdu stoper. Přece jen jsem to v Turecku hrál celou sezonu, docela se mi tam dařilo a hlavně jsem si tam zvyknul. Je to lepší, než když jsem pořád pendloval sestavou," vysvětlil.

Přesun do obrany Besiktase se mu ale bohatě vyplatil. Byl jedním z klíčových hráčů při cestě za vítězstvím v lize i v poháru a teď se může po čase těšit na souboje v Lize mistrů, v níž si naposledy zahrál před čtyřmi lety se Spartou.

"Lidi jsou po té super sezoně namlsaní, očekávají aspoň postup ze skupiny. Ale asi jsme je navnadili moc, v prvním kole jsme teď v pátek jen remizovali a trochu na nás pískali," uvedl Sivok.

Mezi reprezentanty nebyl dlouho, ale dnes kolem sebe znovu našel známé tváře. Jako by ani roční pauza neexistovala. "Všechny kluky znám, takže v tomhle absolutně žádný problém nebyl," pochvaloval si Sivok. Jednu změnu však podle svých slov zaznamenal - především v celkové atmosféře panující kolem národního týmu.

Ten má nového trenéra i asistenty, jako konzultant se do realizačního týmu vrátil někdejší kouč Karel Brückner, který před čtyřmi lety Sivoka poprvé do reprezentace vytáhl.

"Je znát, že je tady to klima trochu jiné. Ale je to logické, přišli noví trenéři, asi dojde i ke změně v celkové organizaci a kolem tréninkového procesu. Už jenom přítomnost pana Haška je znát: hned nám řekl, že přišel k týmu kvůli postupu na mistrovství světa, jinak by tady prý vůbec nebyl," líčil Sivok.

"Ten přátelák s Belgii nebude obyčejný zápas. Půjde o to, abychom se připravili na Slováky. A hlavně naše veřejnost od nás čeká hodně po tom, co kvalifikace není moc dobře rozjetá," dodal Sivok.

 

Právě se děje

Další zprávy