Brückner zpět k reprezentaci? Tady jsou ´pro´a ´proti´

5. 7. 2009 12:00
Brückner umí na Slováky
Karel Brückner se pravděpodobně vrátí do velkého fotbalu.
Karel Brückner se pravděpodobně vrátí do velkého fotbalu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Karel Brückner zpátky na lavičku české fotbalové reprezentace? Tato varianta se zdá stále pravděpodobnější. Jedni ji s nadšením vítají, pro jiné je to noční můra.

Jak může zkušený stratég přispět k záchraně mise jménem postup na MS 2010 do Jižní Afriky a čím může naopak škodit?

Každopádně je nutno zopakovat, že po odmítnutí reprezentační nabídky od Karla Jarolíma nemá nový svazový šéf Ivan Hašek zrovna bohatý výběr kandidátů, kteří by měli dostatečné kvality a volné ruce na to, aby se mohli ihned ujmout potápějící se lodi s názvem česká fotbalová reprezentace.

Čtěte také:
Brückner zvažuje návrat k reprezentaci. Jednal s Haškem
Čech je pro Brücknerův návrat: Stále má co dát

Právě čas je momentálně velkým nepřítelem. Jarolímovo "ne" dostalo nové svazové vedení do nezáviděníhodné situace.

Pokusme se dát vedle sebe klady a zápory, které by mohl přinést návrat olomouckého "šedého vlka" k vedení české reprezentace

Začněme pozitivy.

Na Slovensko umí - Podzimní kvalifikační duel v Bratislavě se Slovenskem může českým fotbalistům definitivně zavřít cestu na šampionát, nebo naopak oživit naděje a znejistět zatím suverénní Slováky.  Duel tak může být pro další vývoj skupiny zcela zásadní. A právě na tohoto soupeře Brücknerova taktika slavila v minulosti vždy úspěch. Třikrát proti němu vedl českou reprezentaci a pokaždé z toho bylo jednoznačné vítězství (4:1, 3:0, 3:1). Brilantně postavená strategie při posledním měření sil v Bratislavě vedla k parádní ofenzivní jízdě v režii Sionka a Kollera. Podle mnohých to byl tehdy na začátku kvalifikace o Euro 2008 poslední závan "portugalské formy" českého národního týmu.

Motivace - Často dosti ješitný Karel Brückner se chtěl s reprezentací a trenérskou kariérou rozloučit na vrcholu. To se mu po tragické porážce od Turecka na Euru 2008 a fiasku u reprezentace Rakouska nepovedlo. A teď by pro to byla mimořádně vhodná chvíle. Pokud by český tým vytáhl z bahna a dostal ho na MS, umlčel by tím kritiky a smazal by škraloupy z minulosti. Pro to by jistě ostřílený kouč zmobilizoval všechny možnosti a dostupné prostředky.  Taková šance už se určitě opakovat nebude.

A tady už Brückner sděluje své záměry hráčům
A tady už Brückner sděluje své záměry hráčům | Foto: Reuters

Zkušenosti - Co se týče zkušeností, na reprezentačním poli nemá v Česku konkurenci. Blíží se mu snad jen Dušan Uhrin starší.  Navíc už několikrát dokázal zejména v kvalifikacích mužstvo na klíčové zápasy perfektně připravit. Vzpomeňme jen na baráž o MS 2006 či duel s Irskem v boji o Euro 2008. "Pan Brückner stále patří mezi největší české fotbalové odborníky. Já myslím, že určitě má stále co nabídnout," vzkázal brankář Petr Čech.

Respekt a znalost týmu - I když reprezentace prochází po odchodu Kollera, Galáska a Ujfalušiho generační proměnou, s většinou hráčů se Brückner osbně dlouho zná a má je přečtené. Stojí za ním úspěchy a v kabině by měl přirozený respekt. "Zná prostředí i kluky a celý národní tým," poznamenal Petr Čech. Při případné spolupráci s Ivanem Haškem by i navzdory velkému věkovému rozdílu panoval mezi oběma osobnostmi vzájemný respekt. Ani jeden by nebyl klasickým asistentem.

A teď negativa…

Neúspěchy - Karel Brückner má za sebou skvělé úspěchy s mládežnickou i seniorskou reprezentací, ale v poslední době zaznamenával spíše neúspěchy. Nedokázal postoupit z "hratelné" skupiny na Euru 2008 a u rakouské reprezentace i přes nadějný začátek neuspěl a rozešel se s ní spíše ve zlém. Garantem úspěchu už zkrátka není.

Čtěte také: Proč Brückner selhal? Rakousko zná 10 důvodů

Brückner ukazuje, jakoby sám tomu nevěřil, tři góly
Brückner ukazuje, jakoby sám tomu nevěřil, tři góly | Foto: Reuters

Věk a zdraví - Málo platné, věk se nedá zastavit.  Zkušenému matadorovi táhne na sedmdesát i v poslední době jeho trenérskou dráhu brzdily zdravotní patálie. Mimořádně stresující práce u reprezentace se na člověku podepíše. Případná absence trenéra u jednoho z kvalifikačních duelů by mohla být v kvalifikačním finiši krajně nepříjemná.

Neochota cestovat - Tahle legenda se s koučem Brücknerem táhne už dlouho.  Kritici mu vyčítají, že málo cestuje po fotbalových stadionech a nevidí tak potencionální kandidáty na reprezentační dres na živo v akci. Stejný neduh mu vyčítali i v Rakousku. Podle tamních novinářů chtěl reprezentaci řídit z Olomouce. Ani tentokrát by tomu nejspíš nebylo jinak.

Umí i bez Kollera? - Klíčovým mužem Brücknerova výběru byl vždy svérázný útočník Jan Koller, jenž už však v reprezentaci není. Sice po jeho vystřídání dokázali třeba Češi porazit na Euru Švýcary, ale mnozí pochybují o tom, zda dokáže sestavit konkurenceschopný tým s vítěznou taktikou bez dvoumetrového obra.  Dlouhý pas na "čahouna" ze Smetanovy Lhoty dokázal nejednou vymazat absenci kreativity a individuální techniky v záložní formaci.

 

Právě se děje

Další zprávy