Platinimu došla trpělivost. Ukrajina nemá na ME peníze

roj
4. 7. 2009 12:35
Rozhodne zasedání na Madeiře
Tady by se mělo za tři roky hrát finále Mistrovství Evropy ve fotbale.
Tady by se mělo za tři roky hrát finále Mistrovství Evropy ve fotbale. | Foto: Martin Novák

Paříž/Kyjev - Projekt s názvem fotbalové Euro  2012 v Polsku a na Ukrajině je stále ve větším ohrožení. Z ukrajinské strany už otevřeně zaznívají obavy, že kvůli nedostatku financí se bude muset pořádání šampionátu vzdát.

"Mistrovství Evropy se zde možná nebude moct uskutečnit," zní z Kyjeva.

Ukrajinci zatím neplní základní kritéria UEFA pro pořádání šampionátu. "Pořádání mistrovství Evropy se může ukázat jako nemožné, kvůli chybějícím penězům na dobudování infrastruktury," přiznal starosta Kyjeva Leonid Černovecký agentuře UNIAN.

Ten také přiznal, že financování výstavby v hlavním městě Ukrajiny se momentálně rovná nule. "Je to katastrofa," alarmuje Černovecký.

Čtěte také: Ukrajina nemá peníze na stavbu stadionů pro Euro

Na situaci zareagoval prezident UEFA a velký fanoušek pořádání Eura ve východní Evropě Michel Platini, jenž stanovil Ukrajincům jasné ultimátum a pohrozil definitivním odebráním mistrovství.

"Definitivní rozhodnutí padne na zasedání výkonného výboru na Madeiře na začátku prosince. Prosinec je opravdu poslední termín.Válka s časem pokračuje a vlastně už teď žádný není," řekl Platini francouzskému listu L'Equipe.

Šéf UEFA už má připraven i náhradní plán bez Ukrajiny.

"Pokud to nebude Ukrajina, musíme najít dva další stadiony v Polsku. Není vyloučeno, že bychom nevyužili návrh Německa na využití stadionů v Lipsku a Berlíně," dodal Platini.

 

Právě se děje

Další zprávy