Italský fotbal je v krizi. Cannavaro: Potřebujeme změny

Ivo Pospíšil, ip
23. 6. 2009 22:15
Mistr světa bije na poplach. Ztrácí respekt i kvalitu
Fabio Cannavaro (vpravo) dovedl Itálii k světovému triumfu
Fabio Cannavaro (vpravo) dovedl Itálii k světovému triumfu | Foto: Reuters

Řím - Zkušený fotbalista Fabio Cannavaro vedl ještě v roce 2006 italskou reprezentaci za titulem mistra světa.

Nyní se ale zdá, že zenit tamějšího národního výběru je již u konce. Jasně to prokázalo poslední učinkování na Poháru konfederace, kde Italové vyhráli jen jediný zápas a vypadli už v základní skupině.

A bývalý hráč Realu Madrid nese toto vyřazení velmi těžce.

Čtěte také: Itálie se poroučí z poháru FIFA. ´Bolí to docela hodně´

„Potřebujeme kompletní přestavbu a to se netýká jen národního týmu. Musíme začít budovat zázemí, stadiony a také juniorské týmy," uvedl pětatřicetiletý obránce na stránkách Eurosportu.

Svěřenci Marcella Lippiho dokázali  na turnaji vyhrát jen úvodní zápas s USA, jinak nečekaně podlehli Egyptu a v závěru také Brazílii. Jejich test na blížící se mistrovství světa se tudíž nepovedl.

Itálie je však ve své kvalifikační skupině 8 na prvním místě se ziskem čtrnácti bodů. Druhé Irsko na ni sice ztrácí pouhý bod, má ale odehráno jeden zápas navíc.

Přečtěte si také: Itálie potupně podlehla Brazílii. Nečekaně jdou dál USA

Úpadek tamějšího fotbalu se ovšem ukazuje jak v poklesu atraktivity Serie A, tak i v Lize mistrů. V letošním ročníku milionářské soutěže se nejlepší italské týmy dostaly jen do osmifinále. Pro Inter Milán, Juventus Turín nebo AS Řím to však byla konečná stanice.

„Už bylo dost příběhů o stárnoucí generaci. Jestliže opravdu obtěžuji lidi tím, že hraji, pak je moje místo k dispozici. Konečnou nominaci ale dělá vždy Lippi," dodal Cannavaro, který v zápase proti Brazílii vyrovnal rekord v počtu reprezentačních zápasů.

Ten doposud držel sám jen Paolo Maldini s 126 starty.

„Nevidím v italském fotbale žádné fenomény. Už není žádný Totti, Baggio nebo Del Piero. Dnes stačí, aby byl obránce vysoký, blonďatý a důrazný a už si všichni myslí, že je to dobrý hráč," dodal na závěr Cannavaro.

 

Právě se děje

Další zprávy