Brückner zažil další fiasko, Slováci už vedou skupinu

Martin Jůzek, maj
15. 10. 2008 23:45
Slovensko - Polsko 2:1, Rusko - Finsko 3:0
Rozzlobený Karel Brückner při zápase se Srbskem
Rozzlobený Karel Brückner při zápase se Srbskem | Foto: Sport

Bratislava/Vídeň - Je tu další rána pro trenéra Karla Brücknera a fotbalové Rakousko: Tamní reprezentace ve středu znovu nevyhrála, tentokráte nestačila před vyprodaným vídeňským stadionem na Srbsko.

Spolupořadatel posledního evropského šampionátu si tak více než zkomplikoval boj o příští mistrovství světa, do Jižní Afriky má nyní hodně daleko. Sice na úvod porazil Francii, ale poté prohrál v Litvě. A co více, nedokázal v sobotu porazit Faerské ostrovy.

Čtěte více: Katastrofa, znělo Rakouskem. Brückner má přesto důvěru

Tehdy se opatrně mluvilo o tom, že Brücknerovo kouzlo je pryč. Teď kritika zesílí, Rakušané totiž propadli na plné čáře. Přitom se tvrdilo: Musíme vyhrát.

Realita byla jiná, už za třiadvacet minut prohrávali s lídrem skupiny 0:3. Dalo by se říct, že domácí fotbalisté prostě úvod nezvládli. Nutno ale podotknout, že čáru přes rozpočet udělal Brücknerovi obránce Stranzl, šéf defenzivních řad, který se zranil.

V oslabení Rakousko poprvé inkasovalo. Mnohem ofenzivněji laděné Srbsko dostal ve čtrnácté minutě do vedení Krasič, o chvíli později našel Pantelič výborně Jovanoviče a ten zvýšil na 2:0.

Na debakl to vypadalo ve 24. minutě, kdy se trefil Obradovič. Hosté se potom nikam nehnali a umožnili svěřencům kouče Brücknera alespoň v závěru snížit. Na porážce však nemohla branka útočníka Janka nic změnit.

Slovensko vede "českou" skupinu

Radost naopak zavládla u našich východních sousedů. Přestože se valná část tamních fanoušků rozhodla nepodpořit svůj tým v bitvě Slovenska proti Polsku, dokázali svěřenci Vladimíra Weisse získat tři body.

A to po hodně divokém průběhu. Hostující výběr, který se mohl osamostatnit na čele skupiny, se dostal do vedení po sedmdesáti minutách. Červenobílé mužstvo rozjásal Smolarek.

Domácí však stihli vyrovnat a vstřelit navrch vítězný gól. To vše v rozmezí jen dvou minut.

Hrdinou utkání se stal kanonýr Šesták, jenž zařídil obě branky Slováků. Nejprve gólman Boruc nezachytil míč a opora bundesligové Bochumi vyrovnala. Vítězná rána přišla po tom, co se Šesták trefil do tyče a skóroval až z dorážky.

"Českou" skupinu tak nyní vede právě Slovensko, na dalších dvou místech figuruje Polsko a Slovinsko, čtvrté je Severní Irsko, jež porazilo San Marino 4:0.

Čtěte také: První výhra: Mizérii proti Slovincům zažehnal Sionko

Až pátá, tedy předposlední, je Česká republika. Na rozdíl od všech lepších týmů má však odehráno o jedno utkání méně. Po listopadovém střenutí se San Marinem se dá předpokládat, že svěřenci Petra Rady budou mít stejně bodů jako Poláci a Slovinci.

Švýcarsko už jde jako hodinky

Z favorizovaných výběrů ve středu přes problémy zaváhal málokterý. Německo, které hrálo proti Walesu, zachránil podobně jako český tým také jediný gól. Dvacet minut před koncem se trefil sváteční střelec Trochowski.

Dokonce i reprezentace Anglie si vítězství v Bělorusku zajistila až ve druhé půli. Stejně jako o víkendu do sítě Kazachstánu, i nyní se dvakrát prosadil Wayne Rooney, čímž zajistil Albionu už čtvrtou výhru za sebou.

Nejvíce tak překvapilo Portugalsko. Tým kolem Cristiana Ronalda nedokázal překonat obranu Albánie. A to ani přesto, že hosté hráli na stadionu Bragy více než jeden poločas bez vyloučeného Teliho.

Zklamaný musel být jeden z dvojice Řecko - Švýcarsko. Tam, kde obvykle hraje prim Olympiakos Pireus, se překvapivě více dařilo hostům z alpské země.

Stejně jako do sítě Lotyšska skórovala dvojice Frei, N'Kufo, v dresu domácích se z gólu radoval Charisteas. Přes porážku 1:2 vedou Řekové druhou skupinu. Kdyby nebylo bývalo Švýcarsko v září prohrálo s Lucemburskem, mohlo to být jinak.

Čtěte dále: Trapas Švýcarů: Styďte se, volají na hráče i Hitzfelda

Finsko si dalo dva vlastní góly

Fotbalisté Ruska porazili Finsko 3:0. Na vítězství se velkou měrou podíleli hostující hráči, kteří si dali dva góly do vlastní sítě.

Nizozemci hráli na severu Evropy v netradiční barvě
Nizozemci hráli na severu Evropy v netradiční barvě | Foto: Sport

Nejdříve se to uprostřed prvního poločasu povedlo Pasanenovi, v 65. minutě potom překonal brankáře Jaaskelainena další nešťastník Lampi. Skóre uzavřel těsně před koncem kanonýr Aršavin.

Po sobotní porážce z Německa si tak svěřenci Guuse Hiddinka spravili náladu, když na stadionu Lokomotivu Moskva získali tři body a posunuli se ve čtvrté skupině na druhou příčku za Německo.

Neuspěl také jiný severský celek. Norové v Oslu přivítali po dvou remízách Nizozemce a pomýšleli na premiérovou výhru.

Jenže místo toho přišli o dosavadní neporazitelnost. Hrdinou duelu se stal Mark van Bommel, kapitán Bayernu Mnichov. Po hodině hry vstřelil jediný gól a zajistil tak "Oranjes" třetí vítězství ve třech utkáních.

Pátou skupinu jasně vede evropský šampion ze Španělska. Teď porazil i Belgii, která ale jako první dokázala překonat jeho defenzivu. Španělé měli namále, spasil je až Villa v 88. minutě. Nejvíce branek však střílí zatím čtvrtá Bosna a Hercegovina, na svém kontě má dvanáct zásahů, přičemž stejně jako v sobotu se trefil ex-teplický útočník Edin Džeko.

Výsledky:

Skupina 1:
Portugalsko - Albánie 0:0

Malta - Maďarsko 0:1 (0:1)
Branka:
32. Torghelle.

Skupina 2:
Lotyšsko - Izrael 1:1 (0:0)
Branky:
89. Kolesničenko - 50. Benayoun

Řecko - Švýcarsko 1:2 (0:1)
Branky:
68. Charisteas - 41. Frei z pen., 77. N'Kufo.

Lucembursko - Moldávie 0:0

Skupina 3:
Slovensko - Polsko 2:1 (0:0)
Branky:
85. a 87. Šesták - 71. Smolarek

Severní Irsko - San Marino 4:0 (2:0)
Branky:
30. Healy, 43. McCann, 55. Lafferty, 74. Davis

Skupina 4:
Rusko - Finsko 3:0 (1:0)
Branky:
23. Pasanen vl., 65. Lampi vl., 88. Aršavin

Německo - Wales 1:0 (0:0)
Branka:
72. Trochowski

Skupina 5:
Estonsko - Turecko 0:0

Bosna a Hercegovina - Arménie 4:1 (2:0)
Branky:
56. a 89. Muslimovič, 31. Spahič, 39. Džeko - 85. Minasjan.

Belgie - Španělsko 1:2 (1:1)
Branky:
7. Sonck - 36. Iniesta, 88. Villa

Skupina 6:
Chorvatsko - Andorra 4:0 (2:0)
Branky:
16. a 87. z pen. Rakitič, 32. Olič, 75. Modrič

Bělorusko - Anglie 1:3 (1:1)
Branky:
28. Sitko - 50. a 74. Rooney, 11. Gerrard

Skupina 7:
Litva - Faerské ostrovy 1:0 (1:0)
Branky:
22. Danilevičius

Rakousko - Srbsko 1:3 (0:3)
Branky:
80. Janko - 14. Krasič, 18. Jovanovič, 24. Obradovič

Skupina 8:
Gruzie - Bulharsko 0:0

Itálie - Černá Hora 2:1 (2:1)
Branky:
7. a 28. Aquilani - 19. Vukčevič

Irsko - Kypr 1:0 (1:0)
Branka:
5. Keane

Skupina 9:
Norsko - Nizozemsko 0:1 (0:0)
Branka:
62. van Bommel

Island - Makedonie 1:0 (1:0)
Branka:
16. V. Gunnarsson.

 

Právě se děje

Další zprávy