Místo trumfů Rady přišel propadák. Cestu našel Fenin

Václav Rojík
13. 10. 2008 5:00
Překvapení v základní sestavě se nepovedlo
Petr Rada, trenér fotbalové reprezentace Česka
Petr Rada, trenér fotbalové reprezentace Česka | Foto: Ondřej Besperát

Chorzów (Od zvláštního zpravodaje) - Několik nečekaných tahů v sestavě udělal trenér Petr Rada v kvalifikačním zápase české reprezentace v Polsku. A příliš se mu nepovedly.

Že měl zřejmě volit jinak, to ukázal i závěr zápasu, v němž noví vystřídavší hráči předvedli vyšší kvalitu a ztracený zápas málem dokázali dovést k remíze.

Říká se: Po bitvě je každý generál. Ale závěrečné účtování je neúprosné. Překvapivá důvěra v útočníka Miroslava Slepičku? Poslat Zdeňka Pospěcha na pravý kraj zálohy? To se nepovedlo.

Hrdina zápasu. Na jeden gól po sólovém průniku přihrál, druhý sám vstřelil. Jakub Blaszczykowski.
Hrdina zápasu. Na jeden gól po sólovém průniku přihrál, druhý sám vstřelil. Jakub Blaszczykowski. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Zmar a bída. Poláci hravě uzemnili české fotbalisty
Rada: Lítost nad chybějící odvahou. Jinak výmluvy

"Míru jsem nasadil, abych druhým útočníkem zvýšil sílu v ofenzivě. Pravda je, že po vystřídání ve druhé půli se naše hra zvedla," komentoval kouč svoje kroky po zápase.

Spálená šance, pak nic

Slepička spálil na začátku zápasu jednu velkou a jednu poloviční šanci, pak se ze hry vytratil.

"Ta šance? Chtěl jsem to dávat na první tyč. Vystřelil jsem placírkou, ale gólman to dobře chytil. Hrál jsem víc ze zálohy, ale bohužel jsme tam moc neudrželi balon," klopil zrak po zápase sparťanský forvard.

Pospěch zase nedokázal zásobovat oba útočné hroty kvalitními centry a ani směrem dozadu nebyl bezchybný. Nutno dodat, že o moc lépe si nevedl ani Radek Šírl na druhé straně. S příchodem Sionka se hra na pravém křídle zlepšila a kodaňský záložník stál u zrodu jediné gólové akce Česka.

Foto: Ondřej Besperát
Podívejte se:
Obrazem z Polska: Rvačka, slzný plyn a zatčení Češi

Byť je nutno dodat, že v tu chvíli už Radův tým hrál vzadu na absolutní riziko a všechny síly vrhl do útoku.

"Byly tady různé varianty, trenéři se rozhodli takhle, já jsem hráč a respektuji to,"soukal po utkání ze sebe zklamaný Sionko.

Záložník Jaroslav Plašil při gymnastice s fotbalovým míčem.
Záložník Jaroslav Plašil při gymnastice s fotbalovým míčem. | Foto: Ondřej Besperát

"Že se mi povedla gólová akce? To když se prohraje, je velmi slabá útěcha. Poláky jsme prostě nedokázali přehrát. Byli produktivnější a náš kontaktní gól přišel pozdě. Cítil jsem se dobře, ale teď jsem hrozně zklamaný. Nemáme ani bod, a to je hodně špatný," dodal.

V zápase se nedostalo se ani na tahouna vedoucího týmu Bundesligy Davida Jarolíma. Ale jeho důraz by se v sobotu v Polsku zřejmě mimořádně hodil. Složení středu zálohy Palšil, Kováč se nejevilo jako nejšťastnější.

Plašil jako tvůrce neobstál

Plašilovi s výjimkou pár okamžiků v první půli role tvůrce hry vůbec nesedla. „Určitě nejsem se svoji hrou spokojený. Hráli jsme ale na dva útočníky, což je něco trochu jinýho. I když je pravda, že moc balonů se kterými se dalo něco dělat, od nás nedostali," uznal záložník Osasuny.

Plašil s Kováčem navíc nesou velkou vinu na úvodním gólu Poláků, který byl možná pro celý průběh utkání rozhodující. Přes oba se totiž, byť s notnou dávkou štěstí, dostal Blasczykowski, jenž uvolnil Pavła Brožka do gólové šance.

Čtěte více:
Čech po Polsku: Se Slovinci je to jasné. Musíme vyhrát
Zklamaný Ujfaluši: Nepropadáme panice, tlak ale cítíme

"Šel jsem do souboje a už jsem si myslel, že balon mám, ale zase se to nějak odrazilo. Pak jsem viděl, že tam šel i Jára Plašil. Už to taky vypadalo, že ho má. Jenže asi pětkrát se to odrazilo a nakonec z toho byl gól," popsal klíčovou situaci fotbalista Spartaku.

Střelec českého gólu Martin Fenin při ne zcela fotbalovém zákroku. Chytá míč po hvizdu píšťalky rozhodčího.
Střelec českého gólu Martin Fenin při ne zcela fotbalovém zákroku. Chytá míč po hvizdu píšťalky rozhodčího. | Foto: Ondřej Besperát

Čas pro Fenina?

Jako poslední se na hřiště dostal Martin Fenin, jenž sice pravidelně nastupuje ve Frankfurtu, ale v reprezentaci zatím dostává minimum šancí.

"Je jedno, jestli hraju já a třeba Venca Svěrkoš, nebo Slépa s Barym. My hrajeme všichni za Česko. A je na trenérech koho postaví," vyhýbal se ex-teplický forvard vyjádření k základní sestavě.

Vedle Václava Svěrkoše a se Sionkem na křídle mu to však v posledních minutách zápasu svědčilo. Nakonec svým premiérovým gólem snížil na 1:2, ale příliš se neradoval.

"Svůj první reprezentační gól jsem si představoval určitě jinak. Tenhle už ničemu nepomohl, takže u mě převládá zklamání z porážky. I když 1:2 není ještě tak hrozné. Mohli jsme dostat i 0:3."

"Po tom první gólu hráli Poláci ze zadu. Každý útočník vám řekne, že se mu vyráží lépe do útoků, když vede 1:0, za sebou má fanoušky a tvořit musí to druhé mužstvo. Atmosféra tu byla vynikající. Ani si nepamatuju, že by se jinde takhle fandilo," rozpovídal se stříbrný medailista z juniorského MS.

Trenér Rada tak má do středečního duelu se Slovinskem o čem přemýšlet.

Další porážka už by mohla české reprezentaci v kvalifikaci zlomit vaz. Čeští fanoušci musí doufat, že příště bude mít šťastnější ruku při výběru týmu, než měl v Polsku.

 

Právě se děje

Další zprávy