Rada chce odvážnou hru. Nespoléhá jen na Baroše

Václav Rojík
7. 10. 2008 18:00
Všichni reprezentanti dorazili na sraz v Praze zdraví
Odvážnější hru než v Severním Irsku chce předvádět Petr Rada.
Odvážnější hru než v Severním Irsku chce předvádět Petr Rada. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na odvážnější hru, než předvedla česká fotbalová reprezentace naposled v Severním Irsku, chce připravit své svěřence před kvalifikačním dvojkutkáním v Polsku a se Slovinskem trenér Petr Rada.

Kouč si na úterním srazu v Praze pochvaloval, že mu nominovaní hráči nehlásili žádná zranění.

„Všichni jsou v pořádku. Někteří hráli v pondělí, tak je u nich nějaká únava. Máme ale čas na regeneraci. Věřím , že  všichni budou na zápasy stoprocentně připravení," lebedil si Rada.

Čtěte také: Rada nic nezměnil: Baroše doplní Svěrkoš a Slepička

Jedniným opozdilcem na srazu byl ostravský Vácalv Svěrkoš. Ale i on už je s mužstvem v Praze.

„Vašek měl problém s pneumatikou. Nebyl na obědě, ale už je tady. Odnesla to jenom guma, naštěstí je vše v pořádku," vysvětlil padesátiletý trenér.

Dva útočníci? Ještě nevím

Ten si vytkl za cíl předvést v obou utkáních odvážnější výkon v ofenzivě. Zatím se však nerozhodl, zda nastoupí s jedním, nebo dvěma útočníky:

„Hodně se o tom mluví, zda budeme hrát na čtyři, nebo pět záložníků, s kolika útočníka a podobně. To ještě uvidíme. Chceme hrát vzadu na nulu a být odvážnější než v Severním Irsku."

Milan Baroš dal v dresu Galatasaraye už sedm branek.
Milan Baroš dal v dresu Galatasaraye už sedm branek. | Foto: Reuters

Soustředění však začne spíše aktivním odpočinkem: „První dny budou hlavně o tom, dostat se z únavy," potvrdil trenér, jenž po dvou zápasech na lavičce reprezentace stále čeká na první výhru.

K té by mu měl dopomoci ve skvělé formě hrající střelec z Galatasaraye Milan Baroš.

„Není to jen o Milanovi. Je jedno, kdo ty góly nakonec dá. To, že střílí branky je dobře a pokud se prosadí i za český tým, bude to skvělé. Milan přijel na sraz stejně pozitvní, jako jezdil dříve," sdělil Rada.

Nominaci bych neměnil

Kouč nominoval tým už minulý pátek, ale ani po shlédnutí posledních zápasů včetně derby pražských "S" by prý v kádru žádné změny nedělal:

„To ne. Viděl jsem spoustu zápasů i derby, které mělo vysokou kvalitu. Ale nic bych neměnil. Těší mě, že mám všechny hráče zdravé a nemusím tak nikoho donominovávat."

Čtěte také: Poláci si oddechli: FIFA stáhla hrozby. Češi budou hrát

Stojí si i za čtveřicí útočníků a nijak ho nezviklal ani třetí gól Romana Bednáře v Premier League.

„Je vidět, že má sebedůvěru. Ale my nemůžeme hrát se čtyřmi útočníky a dvěma obránci. Neříkám, že Bednáře přehlížím, jsem rád, že hraje a daří se mu. Ale věřím, že jsem vybral ty správné útočníky," vysvětlil.

Rosický letos už nenastoupí

I když Polsku hrozila i kontumace, sobotní zápas s Českem se nakonec uskuteční podle plánu.
I když Polsku hrozila i kontumace, sobotní zápas s Českem se nakonec uskuteční podle plánu. | Foto: Reuters

Problémy zřejmě nastanou při sestavování záložní řady, kde chybí zranění Rosický, Matějovský a Polák. Nic na tom nezmění ani Matějovského návrat k fotbalu a plánovaný start ve středečním přátelském duelu v dresu Readingu.

„Absence těchhle hráčů je citelná. S Markem jsem si minulý týden třikrát volal. Chtěl přesvědčit vedení, aby se uskutečnil přátelský zápas Readingu před nominací. Vedení odmítllo. Ale Marek se cítí dobře, normálně trénuje v klubu," prozradil trenér.

Zároveň z Anglie přišla i špatná zpráva. Tomáš Rosický se zřejmě nedostane do hry do konce kalendářního roku.

Čtěte také: Hříšníci se vracejí. Polská reprezentace je v plné síle

„Arsenal sice vydal prohlášení, ale necháváme tomu volný průběh. Nechceme už dávat nějaké časové limity, kdy se Tomáš vrátí. Každopádně příští tři reprezentační zápasy budou bez něj," dodal Rada.

Čeští fotbalisté nastoupili v úterý od pěti hodin na Strahově k prvnímu tréninku. Do čtvrtka se budou připravovat v České republice. Pak se přesunou do Polska, kde v sobotu večer sehrají svůj druhý kvalifikační duel o postup na MS 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy