Rada: Necid musí počkat. Slepička zaujal pracovitostí

Václav Rojík
3. 10. 2008 18:00
Rada: Nedvěda už asi nepřemluvím
Miroslav Slepička zaujal kouče Radu celoplošnou pracovitostí.
Miroslav Slepička zaujal kouče Radu celoplošnou pracovitostí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Trenér české fotbalové reprezentace měl a má před kvalifikačním dvojzápasem v Polsku a se Slovinskem o čem přemýšlet. Fanoušky nejvíce zajímalo, jak vyřeší absenci klíčových středových hráčů a zda nominuje nejlepšího ligového střelce Tomáše Necida.

„Nemá zkušenosti s reprezentací pro takovéhle dva těžké zápasy. I když střílí branky, tak jsme hráče Necida nepovolali," vysvětloval na páteční tiskové konferenci trenér národního týmu.

Čtěte také: Rada nic nezměnil: Baroše doplní Svěrkoš a Slepička

Dále prozradil, jak se rozhodoval při sestavení záložní formace a jak vidí sílu nadcházejících soupeřů.

Na marodce jsou Rosický, Matějovský a Polák. Jak těžké bylo sestavit záložní řadu a proč jste nepovolal nějakého nováčka?
Zvažovali jsme i jiná jména, která figurují v tom širším výběru. Myslím si ale, že s těmi hráči, co tu jsou, si vystačíme. Já jim věřím.

Nenapadlo vás znovu zkusit oslovit v krizové chvíli Pavla Nedvěda?
Uvažuji o více hráčích. Nejenom o těch ze širší nominace. Listuji dál. Ale všichni víme, že tahle kapitola je uzavřená. Pavel už svoje stanovisko sdělil. Každého takového hráče který tu je a nehraje za reprezentaci, je škoda. Ale tímhle jsme se ani moc nezabývali.

Uvažoval jste i o variantě povolání Jana Šimáka nebo Jiřího Jarošíka?
Sledoval jsem Šimákovy poslední čtyři zápasy. V některých nenastoupil, jindy hrál zase jenom poločas. Píše se, že je zraněný. Chtěl jsem kvůli tomu volat trenérovi Stuttgartu, ale bohužel jsem se mu nedovolal. Honza se bude teď asi hlavně chtít vrátit do sestavy Stuttgartu.

Trenér Rada se chtěl přeptat na Jana Šimáka trenéra Stuttgartu, ale nedovolal se mu.
Trenér Rada se chtěl přeptat na Jana Šimáka trenéra Stuttgartu, ale nedovolal se mu. | Foto: Reuters

A co Jarošík?
Jirka Jarošík je v pomyslné širší nominaci. V reprezentaci ale nebyl dlouho. Viděl jsem kazety a nastupuje na defenzivním záložníkovi, někdy i na stoperovi. Na to máme třeba Radka Kováče a Honzu Rajnocha. Proto jsme se rozhodli, že ho zatím povolávat nebudeme.

Středové hráče máme

Jak si tedy se složením středu zálohy poradíte?
Hráče do středu hřiště máme. Já jsem mluvil s Jardou Plašilem, který tam hrával. Je tam i David Jarolím a Honza Rajnoch. Pokud to bude nutné tak i  Jirka Kladrubský, který je použitelný na více pozicích.

Fanoušky hodně zajímá i složení útoku. Proč jste nepovolal nejlepšího střelce ligy Necida?
Jsem rád, že Necid má střeleckou formu.  Je to dobré pro Slavii v evropských pohárech. I pro nás je to k zamyšlení. Ale nemá zkušenosti s reprezentací pro takovéto dva těžké zápasy. I když střílí branky, tak jsme hráče Necida nepovolali. Teď budeme potřebovat spíše zkušené fotbalisty.

Slepička ale moc gólů nestřílí a v reprezentaci také nemá moc zkušeností...
Já jsem viděl Slepičku na Spartě proti Dinamu. Líbil se mi svoji pracovitostí. Nejenom v šestnáctce, ale celoplošně. Necid je určitě v širší nominaci. Pokud bude takhle střílet dál, mohl by se v nominaci objevit. Je to věc debaty, ale já jsem se rozhodl pro tyhle čtyři útočníky.

Jan Koller se v poslední době rozstřílel v Samaře. Nemrzí vás teď jeho konec v reprezentaci o to více?
V Samaře ze začátku moc gólů nedával, ale po tom prohlášení o konci v reprezentaci začal střílet. Gratuloval jsem mu ke gólům. Ale i z jeho hlasu jsem cítil, že reprezentace asi pro něho není aktuální. To stanovisko už nebude chtít měnit.

Tomáš Necid není podle trenéra dost zkušený na dvojzápas s Polskem a se Slovinskem. proto jej nenominoval.
Tomáš Necid není podle trenéra dost zkušený na dvojzápas s Polskem a se Slovinskem. proto jej nenominoval. | Foto: Tomáš Adamec

Pojďme k samotným zápasům. S jakým bodovým ziskem byste byl z dvojutkání spokojen?
Nechci říkat, s čím bych byl spokojen. Chci, aby si to hráči na srazu užili. A aby nechali na hřišti všechno pro Česko. Ti soupeři jsou tentokrát z kategorie kvalitních.  Výhra je vždy to, co to okoření. Já jsem říkal, že nechci prohrávat a že z těch zápasů vytěžíme maximum.

Věřím, že se Rosický vrátí

Se Slovinci se před startem kvalifikace příliš nepočítalo, ale ti ji začali skvěle. Co můžete o jejich týmu říct?
Slovinci mají tým, který se tvoří. Mají silný ročník 82 a 83. Ze sedmdesáti procent ho tvoří hráči ze špičkových lig.  Je to mančaft kombinační a velice nepříjemný. I organizace při losování nasvědčovala tomu, že kvalifikaci dávají velkou váhu a nechtějí hrát druhé housle. To dokázali i v Polsku.

A jak byste popsal polský tým?
Polský tým je vyzrálý, zkušený. Navíc omilostnili ty tři hráče po disciplinárních prohřešcích. Byl tam i konflikt se Smolarkem. Podrobnosti nevím, ale prý ho chtěl trenér vyřadit. Mužstvo je dobře složené, mají zkušeného trenéra. Ta ztráta se Slovinskem je bude motivovat. Proti nim to bude další těžké utkání.

Návrat alkoholových hříšníků, včetně brankáře Boruce, podle trenéra Rady Poláky posílí.
Návrat alkoholových hříšníků, včetně brankáře Boruce, podle trenéra Rady Poláky posílí. | Foto: Reuters

Určitě jste slyšel, že FIFA hrozí Polsku kontumací. Jak moc se zaobíráte touto možností?
Četl  jsem to a nezabývám se tím. My se připravujeme na zápas v Polsku a tyhle spekulace jdou mimo mě.
Čtěte více:
FIFA hrozí Polsku: S Českem prohrajete po kontumaci
Hříšníci se vracejí. Polská reprezentace je v plné síle

A co když k tomu opravdu dojde?
Samozřejmě, kdyby tahle situace  nastala, tak zůstaneme na soustředění a budeme se připravovat na další zápas. Ale nevěřím, že k tomu dojde.

Mužstvu dlouhodobě chybí kapitán Tomáš Rosický? Máte o jeho zranění nějaké zprávy?
S Tomášem mluvím tak dvakrát týdně. Začíná pozvolna trénovat. Pokud se neobjeví nějaké problémy do čtrnácti dnů, tak by se v tom pokračovalo. V současnosti je to spíš v řešení Arsenalu. Tenhle dvojzápas je bez Tomáše. To víme. Já věřím, že se Tomáš brzy vrátí do hry.

Ale nezačal jste přeci jen pochybovat o tom, že se ještě někdy do národního týmu nebo vůbec k fotbalu vrátí?
Pokud je hráč takhle dlouho zraněný, tak člověka napadá ledacos. Ale jak mluví se mnou, vypadá psychicky silný. Já jsem přesvědčen, že to zvládne a bude opět rozdávat radost.

 

Právě se děje

Další zprávy