Co bude s polským fotbalem? Teď to vypadá na vzpouru

roj
9. 9. 2008 9:22
Vzdávám se reprezentace, řekl fotbalista Wichniarek

Varšava - Loni slavili v Polsku suverénní postup fotbalistů na Euro 2008 a kouč Leo Beenhakker, kterého přirovnávali ke Karlu Brücknerovi, byl vynášen do nebes. Uplynul necelý rok a vše je přesně obráceně.

Fanoušci jsou rozčarovaní a nizozemský kouč čelí ostré kritice. To vše měsíc před jedním z klíčových duelů o postup na MS 2010 s Českou republikou.

Beenhakker dokázal poprvé v historii dostat Polsko na evropský šampionát. Ba co více, z těžké skupiny s Portugalskem, Srbskem a Belgií se kvalifikovali Poláci jako první, a jako jeden z vůbec prvních týmů v celé Evropě měli postup jistý.

Čtěte také: Slováky zachránil Hamšík, Poláci na úvod zaváhali

Co tedy stojí za změnou atmosféry v polském fotbale? Náladu zkazila fanouškům i samotným fotbalistům ztráta na začátku kvalifikace 2010 po sobotní remíze ve Wroclawi se Slovinskem (1:1).

Jenže počínající krize má samozřejmě hlubší kořeny než jeden nepovedený výsledek.

Úpadek začal na Euru a ve Lvově

Vše začalo totálně zpackaným Eurem 2008. Poláci se prezentovali jako jedno z nejslabších mužstev, neporazili ani podprůměrné Rakušany a po zásluze balili kufry hned po bojích ve skupině.

Leo Beenhakker je v Polsku terčem kritiky.
Leo Beenhakker je v Polsku terčem kritiky. | Foto: Reuters

V přípravě na nadcházející kvalifikační cyklus však reprezentace našich severních sousedů prohrála na Ukrajině (0:1) a mizerný dojem z nepovedeného zápasu ještě umocnil incident brankáře Artura Boruce, jenž byl spatřen, jak zapíjí alkoholem porážku se spoluhráči Dariuszem Dudkou a Radoslavem Majewskim.

Beenhakker byl nekompromisní. Všechny hříšníky potrestal okamžitým vyloučením z reprezentace na dobu neurčitou. Jedni mu za tento krok tleskali, jiní spílali.

V týmu se zřejmě uhnízdila špatná atmosféra, což se mohlo odrazit i v zápase se Slovinci.

"Neporazil nás soupeř, porazili jsme se sami. Sami jsme začínali akce Slovinců, ti si z protiútoků vytvořili tři čtyři šance a jednu z nich využili," smutnil střelec jediného polského gólu Michał Żewłakow.

"Teď máme šance na postup na MS ve svých rukou a můžeme je propást. Nesmíme věšet hlavy po jednom neúspěchu a plakat nad rozlitým mlékem. Minulou kvalifikaci jsme začali dokonce porážkou s Finy 1:3, a nakonec jsme se na šampionát dostali," povzbuzuje zadák Olympiakosu Pireus.

"Naše skupina je hodně vyrovnaná, i Češi mohou klidně zaváhat se Slovinci či Slováky," dodává Żewłakow v rozhovoru pro list Gazeta Wyborcza.

Trucující Wichniarek

Olej do ohně však přilil zhrzený fotbalista Arminie Bielefeld Artur Wichniarek, jenž se po nevydařeném Euru nevešel Beenhakkerovi do sestavy.

Lewandowski, budoucnost polského fotbalu?
Lewandowski, budoucnost polského fotbalu? | Foto: Reuters

Wichniarek v neděli v televizi oficiálně potvrdil, že se vzdává reprezentace do té doby, dokud v ní bude působit Beenhakker.

"Reprezentace pro mě vždy byla na prvním místě. Mám formu, střílím góly v Bundeslize. Ale nestačí to. Nebudu už Beenhakkerovi dělat zbytečné starosti a reprezentace se sám vzdám," řekl trucující fotbalista v nedělním pořadu stanice Polsat Sport ''Cafe Futbol''.

Nizozemský kouč však nechtěl nijak hráčovo rozhodnutí hodnotit.

"Wichniarek by měl hrát pro Polsko, a ne pro mě. Nebudu jeho rozhodnutí komentovat," sdělil trenér stanici TVP Sport.

"Mám dojem, že někteří lidé ho chtějí promovat přes reprezentaci, a s tím nesouhlasím. Hledám spíše hráče, jakým je Robert Lewandowski, kteří jsou budoucností polského fotbalu," vysvětlil Beenhakker.

 

Právě se děje

Další zprávy