Tehelné pole nahradí národní stadion

ČTK
6. 9. 2006 17:03
Bratislava - Chátrající stadion na Tehelném poli bude ve středu večer naposledy svědkem vzájemného souboje českých a slovenských fotbalistů.

Zatímco ve federální historii býval bratislavský stadion domácí půdou pro společné zápasy v československých barvách, od rozdělení země je stánkem slovenské reprezentace.

Na slavnou historii fotbalového kotle by měl ale brzy navázat nový národní stadion, který se na stejném místě začne budovat už v příštím roce.

Tehelné pole bývalo vždy především stánkem Slovanu Bratislava. Pamatuje i cestu slovenského klubu za vítězstvím v PVP v roce 1969, stejně jako řadu mistrovských titulů v dobách federálních i slovenských.

Tehelné pole bylo na konci federálních časů největším domácím stadionem, kam se vešlo 50 tisíc diváků. Slovan si ho vybudoval už v letech 1939-1942 a postupně na něm bylo vyčleněno až třináct tisíc míst pro sedící fanoušky.

K částečné rekonstrukci Tehelného pole přistoupili funkcionáři už před třinácti lety, kdy se jeho kapacita po přeměně pro výhradně sedící obecenstvo snížila na 30.087 fanoušků.

Chátrající objekt však už dávno není sváteční arénou; naprosto nedostačující sociální zázemí, nevábně vyhlížející a ne zcela zakryté hlediště, nerovný trávník a další nedostatky donutily slovenské činovníky k radikálnímu kroku. Starý stadion bude zbořen a na jeho místě vyroste nový.

Stavba za tři miliardy slovenských korun začne už velmi brzy. Dnešní zápas je jedním z posledních velkých duelů v aréně, k níž v minulosti upírali své zraky i čeští fandové.

Ostatně československý tým zde sehrál řadu významných zápasů, včetně opakovaného kvalifikačního duelu s Anglií v říjnu 1975, v němž Ježkův tým vyhrál 2:1 a nastoupil cestu za evropským primátem.

Příjemné vzpomínky na něj má právě nynější slovenský kouč Dušan Galis, který před 31 lety vstřelil vítězný gól svého týmu. Později zde sbíral úspěchy jako kouč Slovanu, který dovedl v roce 1992 k poslednímu federálnímu titulu.

Ve stejném roce se zde naposledy představil také společný československý tým, tehdy již pod názvem ČSFR. V přípravném duelu proti Rakousku zde reprezentanti uhráli 19. srpna 1992 remízu 2:2. Později se stal domácím stánkem Slováků, kteří zde dokázali v roce 1997 porazit Čechy 2:1.

Stříbrná jednadvacítka

Ale ani Češi na Tehelné pole nemají jen špatné vzpomínky, vždyť v roce 2000 zde navlékli po finále ME jednadvacítek na své krky stříbrné medaile, když ve finálovém duelu Italům podlehli 1:2. Trenérem mužstva tehdy byl Karel Brückner, mezi jeho svěřenci byla i řada současných reprezentantů včetně Tomáše Ujfalušiho, Marka Jankulovského či Libora Sionka.

I český kouč Brückner má prý stejně jako jeho přítel Galis stadion rád. Kdysi sice trénoval konkurenční Inter Bratislava, ale Tehelné pole je jen jedno. "Samozřejmě, že tehdy jsem se lépe cítil na Pasienkách, ale Tehelné pole jsem měl vždy rád," svěřil se v úterý novinářům.

Jak bude vypadat nový stadion, není ještě zcela jasné. Na výstavbě se bude podílet nejen Slovenský fotbalový svaz, Slovan a další bratislavské kluby Inter a Artmedia, ale také zdejší radnice.

Na místě bývalého slavného stadionu vyroste moderní aréna pro 35 tisíc diváků, kde se budou hrát zápasy tří klubů i národního týmu a jež bude mít nejvyšší certifikát bezpečnosti. Ten musí vlastnit podobné stadiony pro mezinárodní soutěžní zápasy od roku 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy