"Fotbalové vdovy" se sdružují na síti

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
21. 6. 2006 0:00
Praha - Českou republikou koluje maskulinistický dokument, jenž nabádá manželky, aby se objevily u televize s puštěným fotbalovým zápasem jen tehdy, nesou-li manželovi vychlazené pivo. V Anglii vzaly iniciativu do rukou ženy a založily "Klub vdov světového šampionátu".

Jeho členky se daly dohromady chatováním na internetu, když zjistily, že se všechny shodně děsí letošního fotbalového mistrovství světa v Německu.

Založily proto speciální webové stránky pro každou, která žije s partnerem momentálně posedlým kopanou. "Jestliže jste až na druhém místě za fotbalovým týmem, je to stránka právě pro vás," hlásají v úvodu.

Každý den se do klubu připojují další a další podobně "postižené" ženy ze všech koutů světa, včetně Argentiny, Itálie, Německa, Brazílie. Členky nerozděluje fotbalová rivalita mezi národy jako jejich muže, naopak, proklínaná kopaná je spojuje.

Žena, jež na stránky www.worldcupwidowsclub.com zavítá, si může popovídat s kolegyněmi s podobným osudem, dostane se jí rad, kterak přežít obávaný fotbalový měsíc, popřípadě může ohromit manžela novinkami z mistrovství světa, které stránky rovněž nabízejí. To pro případ, že by si partnerka chtěla se svým protějškem popovídat. Jiné téma k hovoru by totiž asi sotva prosadila.

Jak přežít měsíc fotbalového fanatismu?

Jak tedy ve zdraví přežít období od 9. června do 9. července, kdy miliony partnerů na celém světě pro fotbalové zápasy zapomínají na svou drahou polovičku?

Klub sdružuje ženy, které kvůli fotbalu ztrácejí manžele a syny.
Klub sdružuje ženy, které kvůli fotbalu ztrácejí manžele a syny. | Foto: www.worldcupwidowsclub.com

Klub vdov světového šampionátu například doporučuje, aby si dotyčná oběť objednala zájezd do Tobaga. Bude to prý brzy země bez fotbalu, neboť tamější mužstvo z turnaje rychle vypadne.

Průběh MS však ukázal, že mezi ještě spolehlivější destinace patří Srbsko a Černá Hora, Polsko, Togo, Pobřeží slonoviny, Kostarika, Paraguay či Írán.

Vhodný je i výlet za nákupy do New Yorku: "Jediný Američan, jenž  zdejší tým sleduje, je jeho trenér," píše se na stránkách.

Klub doporučuje i provokativnější metody. Například naučit se německy, aby partnerka mohla povzbuzovat ve finále domácí tým. Vzhledem k tomu, že velká část členek jsou Angličanky, je uposlechnutí této rady obzvláště nebezpečné.

Podobně vyhraněný je návrh, ať ženy připomenou svým mužům, že už je to čtyřicet let, co Anglie naposledy šampionát vyhrála.

Všeobecně riskantní je pak pobídka, aby si opuštěná žena našla milence prostřednictvím inzerátu v místních novinách, kde se představí jako vdova šampionátu.

Mezi mírnější metody patří ubytování se v pětihvězdičkovém hotelu, hrazené manželovou kreditní kartou.

Osudy žen zakladatelek

Zakladatelky Klubu vdov světového šampionátu popisují ve svých profilech trable s fotbalem a mužskou částí rodiny. Denise Hawkinsová (37) by ráda zakázala fotbalové turnaje jako je světový šampionát, neboť jimi pravidelně přichází o manžela a dva syny.

Za své úspěchy považuje, že prosadila v domě zákaz vyvěšování vlajek a plakátů. Sama tím musela oželet obrázek Robbieho Williamse na zdi.

Kath Crossová (29) z Cardiffu nenávidí fotbal natolik, že vyhodila video, aby si alespoň její manžel nemohl zápasy nahrávat a sledovat je znovu.

Kath Crossová, "fotbalová vdova", vyhodila manželovi video, aby se na zápasy v kopané alespoň nedíval znovu.
Kath Crossová, "fotbalová vdova", vyhodila manželovi video, aby se na zápasy v kopané alespoň nedíval znovu. | Foto: www.worldcupwidowsclub.com

Zatímco celá rodina fandí na gauči Anglii, ona se prý modlí, aby už vypadla a v domácnosti zase zavládl klid a mír.

Rebecca Gillicková (35) z Bulfordu má v rodině pět fotbalových fanatiků - manžela a čtyři syny. Když se narodil její nejmladší potomek, první jeho slova byl fotbalový chorál. Když vypukne turnaj v kopané, stává se z jejího domu blázinec. Marně se snaží prosadit si své televizní programy, nebo alespoň ztlumit zvuk u fotbalových zápasů.

Osud Lisy Blytheové (35) je o to těžší, že momentálně pobývá v Německu. Její manžel, armádní letec, sem totiž byl povolán. Fotbal pohltil nejen chotě a syna, ale i dceru. Všichni (kromě Lisy, pochopitelně) neskrývají nadšení, že pobývají v Německu právě ve chvíli, kdy se zde koná svátek fotbalu. Žena začala ze zoufalství jezdit na kole a plavat. 

Karen Punterová (30) z Walesu nezoufá jen na osudný měsíc kopané. Fotbalové peklo zažívá totiž téměř pořád. Její manžel miluje tým Manchester United a každou noc náruživě sleduje Sky Sports.

Ke své smůle absolutně nechápe fascinaci fotbalem: "Ti chlapi jsou tolik placení jen kvůli tomu, že nakopávají balon. Přitom ty peníze by šly využít na daleko užitečnější věci. Polovinu času navíc naříkají, že jsou zranění. Je to jen banda přeplacených padavek!"

Jeanette Clunieová (39) z Edinburghu je manželkou vášnivého fanouška Glasgow Rangers, takže si už za léta soužití zvykla na ledacos. Bojí se však o své psy.

Její dva půvabní stafordšírští bulteriéři se třesou hrůzou, když manžel fandí, slaví vítězství Rangers nebo kleje kvůli jejich prohře. Během světového šampionátu je všechno ještě mnohem horší a její psí miláčci zřejmě nenajdou klidu. Jako správný Skot totiž choť náruživě fandí všem soupeřům Anglie a psíci se většinou utíkají někam schovat.

Cahy Edwardsová (49) pochází z města fotbalu, z Liverpoolu. Celá rodina vášnivě sleduje kopanou, až na ni. Pravidelně se proto ocitá uvězněná v ložnici, zatímco celému domu vládne fotbal.

Její trauma znásobuje fakt, že manžel špatně slyší, a televize tudíž nesnesitelně huláká. Aby toho nebylo málo, od svých čtyř dětí má již dvanáct vnoučat a polovina fandí Liverpoolu a polovina Evertonu.

Sdílíte podobný úděl jako tyto ženy? Nevíte již kudy kam? Pak jsou stránky www.worldcupwidowsclub.com jako stvořené pro vás a prostřednictvím Klubu vdov světového šampionátu si můžete najít nové přátele s podobným osudem.

 

Právě se děje

Další zprávy