Blatter zkritizoval finalisty: Kam se podělo fair play?

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
12. 7. 2010 18:30
Rozhodčí Webb rozdal 13 žlutých a 1 červenou kartu
Jeden z brutálních faulů ve finále. De Jong málem rozpáral břicho Alonsovi
Jeden z brutálních faulů ve finále. De Jong málem rozpáral břicho Alonsovi | Foto: Reuters

Johannesburg - Hodně konsternován nefér hrou a chováním obou finálových soupeřů je předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter.

Utkání, v němž Španělé díky výhře v prodloužení 1:0 nad Nizozemci získali svůj historicky první titul mistrů světa, si šéf FIFA představoval trochu jinak.

"Nebylo to přesně to, co jsme my všichni, nebo alespoň já, očekávali. Tedy že se na hřišti bude hrát fair play," řekl na pondělní tiskové konferenci, kde rekapituloval právě skončený šampionát.

Čtěte také:
MS ŽIVĚ Španělé zasadili Nizozemcům v prodloužení mistrovský úder
MS: Španělé získali v bláznivém zápase premiérový titul
Španělé se opili už v šatně, Nizozemci spílali sudímu
Odvrácená strana oslav titulu:bitky, výtržnosti i mrtví

Hlavní rozhodčí Howard Webb ve finále potrestal hned třináct hráčů žlutou kartou, nizozemského Heitingu dokonce musel po druhém napomenutí vyloučit. "Fotbal byl vždycky tvrdou hrou, ale i takovou, která hráče vedla k určitým hodnotám. Když se učíte prohrávat, tak nesmíte zapomínat na základní věci, jakými jsou disciplína a respekt," nabádá Blatter.

Webbovi jste to neulehčili

Obě mužstva si během utkání i po něm stěžovala právě na hlavního sudího Webba. Ten měl červených karet, zvláště na záludně hrající Nizozemce, vytasit mnohem více. Také rozhodující gól by se zřejmě vůbec nenarodil, kdyby rozhodčí správně odpískal rohový kop po teči Fabregase.

"Nepřísluší mně, abych soudil rozhodčího. Jenom můžu říci, že všichni tři rozhodčí stáli před velmi složitým úkolem a na hřišti jim nikdo vůbec nepomohl," zdržel se kritiky čtyřiasedmdesátiletý Švýcar.

Oběma týmům kromě káravých slov hrozí také disciplinární řízení a finanční pokuta. Podle řádů má být takto potrestáno každé mužstvo, které v mezistátním zápase inkasuje pět a více žlutých karet. To byl případ právě finálové bitvy, v němž byli Španělé napomínáni pětkrát a Nizozemci dokonce osmkrát.

 

Právě se děje

Další zprávy