Boj o bronz je tu: Naplní se vůle Uruguaje nebo věštba?

Ivo Pospíšil
10. 7. 2010 10:30
Zápas začne v Port Elizabeth ve 20.30
Dotáhne Miroslav Klose Ronalda?
Dotáhne Miroslav Klose Ronalda? | Foto: Reuters

Port Elizabeth - Přesně před čtyřmi týdny to začalo. Rozezvučely se charakteristické vuvuzely, pozornost se upřela do Jižní Afriky, rozpoutalo se fotbalové šílenství. A teď, devětadvacet dní po oficiálním zahájení, se šampionát pomalu uzavírá. Již dnes se budou rozdávat první medaile. Zatím jen bronzové. 

Předkrm před nedělním finále totiž obstará večer boj o třetí místo. Zápas v Port Elizabeth mezi Německem a Uruguají má být duelem smutných. Těch, kteří se do finále nepodívají. Oba týmy to ale popírají.

Čtěte také:
Duel útěchy? Ne. Uruguay chce boj do posledního dechu
Mistrem světa bude Španělsko. Tak zní tip chobotnice
Vsadil na Němce dvanáct milionů korun. A vše prohrál

O silnou motivaci mají postaráno. Vždyť Uruguay ještě před začátkem šampionátu nepatřila k týmům, od něhož by se cesta až do této fáze očekávala. Postup ze základní skupiny? Možná ano. Boj o medaili? To už spíš ne. Přesto se tak stalo. A Jihoameričané pochopitelně nechtějí svou šanci zahodit. Už teď jsou ve své zemi hrdinové, kterým se dostává velké podpory. Bronzová medaile by nejspíše měla stejný význam, jako úspěch ve finále.

"Budeme se rvát do posledního dechu. Ten zápas prostě chceme vyhrát," slibuje na stránkách FIFA kouč Tábaraz.

Uruguajská bilance zápasů o třetí místo ovšem není právě pozitivní. V historii hráli dva zápasy o bronz. Oba prohrály. Ten poslední se uskutečnil v roce 1970, kdy paradoxně prohráli 0:1 právě s Německem. Padají proto i slova o odvetě.

Zapojit se do ní by měl i lehce zraněný kanonýr Diego Forlán, jenž si stěžoval na bolesti stehenního svalu. Podle posledních informací si však duel nenechá ujít. Chce zaútočit nejen na bronz, ale i na Korunu krále střelců MS. Aby alespoň vyrovnal zatím vedoucího Sneijdera s Villou, musí se nutně prosadit.

Po boku mu bude opět stát Luis Suárez, který v semifinále kvůli červené kartě z předchozího zápasu chyběl. 

Němci v roli „obhájců"

To Němci získali bronzové medaile už třikrát, naposledy před čtyřmi lety, kdy hráli před svými fanoušky. Tehdy porazili Portugalsko 3:1 a hrdinou zápasu se stal se dvěma góly současný lídr Lövova výběru Bastian Schweinsteiger

A stejně jako na minulém šampionátu, i nyní se s Němci příliš nepočítalo. Čekalo se, že zranění Michaela Ballacka bude pro ně citelnou ztrátou. Tyto spekulace se však nenaplnily a Němci na své cestě vyřazovacími souboji smetli jak Anglii, tak i jednoho z největších favoritů - Argentinu. Stopku jim vystavil až úřadující evropský šampión ze Španělska, konkrétně Carles Puyol, jehož trefa v semifinále rozhodla.

"Třetí místo také něco znamená," uvedl jasně asistent trenéra trenéra Hans-Dieter Flick. Hlavní kouč Joachim Löw se nemohl mezi novináře dostavit. Vlastně nebyl, stejně jako kapitán Phillip Lahm ani na tréninku. Oba se totiž léčili na hotelovém pokoji z nachlazení. V sobotu by ale měli být připraveni.

Nastoupit by měl i pro semifinále vykartovaný Thomas Müller, nebo ne zcela zdravý Miroslav Klose. I ten má totiž jasnou motivaci, proč vsítit další góly. Už jen jedna branka ho totiž dělí od toho, aby v čele historické tabuky světových šampionátů vyrovnal dosud vedoucího Brazilce Ronalda. Před sobotním výkopem jich má na svém kontě čtrnáct.

Nakonec se pak přeci jen dostala i morální podpora v podobě tipu chobotnice Paula. Hlavonožec z Oberhausenu totiž zvolil v pátek při krmení misku s jejich národní vlajkou. Tak jako mu fanoušci před semifinále nevěřili, tak teď si naopak přejí, aby jeho úspěšná série neskončila.

Zápas začne v Port Elizabeth od 20.30.

 

Právě se děje

Další zprávy