Odhaleno: NASA přišla na to, proč nefunguje Jabulani

Sport Sport, Jakub Unger
8. 7. 2010 10:01
Uvnitř VIDEO: "Dokonalý míč" je v rychlosti větší než 70 km/h nepředvídatelný
Zdroj špatného fotbalu na šampionátu - míč Jabulani
Zdroj špatného fotbalu na šampionátu - míč Jabulani | Foto: Reuters

New York - Řadu kritiků oficiálního míče fotbalového mistrovství světa rozšířil přesvědčivý hlas.

Speciální test amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) definitivně potvrdil, že "dokonalý balon", který byl vyhlazen v aerodynamickém tunelu, se při vyšších rychlostech deformuje a zcela tak ztrácí směr.

Vědci zkoumali Jabulani několik týdnů ve spolupráci s profesionálními hráči a už během zkoušek varovali, že balon není v pořádku. Nyní zveřejnili přesné příčiny.

Knuckleball aneb Messi jako baseballista

Základní závěr? V rychlosti větší než 70 km za hodinu - přibližně tak rychle létají přímé kopy a střely z dálky - začíná být míč podle vědců zcela nepředvídatelný.

Další nevýhodou balonu je podle NASA jeho ultralehká váha, která činí 440 gramů. Výsledkem je neovladatelný let, srovnatelný s tím, kdybyste se pokoušeli střílet přímé kopy s plastovým dětským míčem z hračkářství.

Smrtící kombinaci dokonává nadmořská výška jihoafrických stadionů, z nichž se většina nachází výš než kilometr nad mořem, dodávají vědci.

Aniž by to tudíž autoři míče zamýšleli, podařilo se jim nakonec vyrobit balon, chovající se jako při baseballu.

V tomto sportu nadhazovači využívají i speciální švih - tzv. knuckleball - při němž konečky prstů dají míčku rotaci, která ztěžuje pálkařovi odhad letu. Podle definice: " Pomalý, náhodně ve vzduchu poletující nadhoz."

Není tedy divu, že brankáři na mistrovství často zareagovali jako baseballoví pálkaři, a místo lapení míče ho pouze reflexivně odplácli do bezpečí. Anglický gólman David James přitom Jabulani nazval "děsným" a "hnusným", španělský kapitán Iker Casillas "strašidelným" a italský veterán Gianluigi Buffon rovnou prohlásil: "Je to velmi smutné, že se tak důležitý turnaj jako světové mistrovství bude hrát s tak otřesnou merunou."

Podívejte se, jak NASA testovala let Jabulani "kouřovou stopou"

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Prověříme, řekla konečně FIFA

To, co nyní potvrdila simulace NASA, zkrátka už před šampionátem dobře rozpoznali sami fotbalisté. Kvůli nepředvídatelnému a příliš snadnému letu přirovnali Jabulani ke "gumovému míči ze samoobsluhy".

Počínání FIFA kolem míče Jabulani, ale i ohledně míčů na předchozích šampionátech, kritizoval otevřeným dopisem i bývalý liverpoolský útočník Craig Johnston, který se v současnosti věnuje aplikování vědeckých poznatků do fotbalu.

Mimo jiné je autorem kopaček Predator, které nosil například Zinedine Zidane či David Beckham.

"Kdyby sponzor přišel do vaší kanceláře před mistrovstvím světa a řekl: Uděláme nový, perfektně kulatý míč, který hráči nebudou mít vůbec rádi, který bude způsobovat chyby větší než kdykoliv předtím, který zapříčiní menší počet gólů ze hry i standardních situací, který způsobí víc nepřesných přihrávek, že až 70 % střel a centrů půjde úplně špatně. Co byste odpověděli?" napsal Johnston s tím, že FIFA svým rozhodnutím ukázala, že míčem lze "zničit fotbal, jak ho známe".

Po řadě vyjádření už i Mezinárodní fotbalová federace FIFA během MS připustila, že na míči 'je něco špatně'. Problém se chystá řešit až po skončení šampionátu s trenéry a firmou Adidas, která míč pro MS dodává tradičně už od roku 1970.

Čtěte také:
Hádali se o mistrech světa, a tak je zastřelil

 

Právě se děje

Další zprávy