Oranjes přestříleli Uruguay a jsou ve finále

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
6. 7. 2010 23:05
Nizozemsko - Uruguay 3:2 (1:1)
Foto: Tomáš Kubánek

Praha - Fotbalisté Nizozemska se stali prvními finalisty letošního fotbalového MS, když porazili Uruguay 3:2. Soupeřem jim bude lepší z druhé semifinálové dvojice Německo - Španělsko.

Přestože byla hra po většinu zápasu neurovnaná, viděli diváci pět branek a zvláště poslední dvacetiminutovka zvedala fanoušky ze sedadel a nechybělo málo, aby Uruguay v závěru dvoubrankovou ztrátu dotáhla.

O šanci na titul tak přišel poslední jihoamerický zástupce, kteří po základních skupinách kralovali šampionátu.

Čtěte také:
Zápas Nizozemsko - Uruguay jsme sledovali ŽIVĚ
Forlán: Nizozemsko je výzva. A my ji chceme čelit
Uruguay chce vyřadit i nizozemské superfavority

Utkání začalo podle ofenzivních not a nebýt tří odpískaných těsných ofsajdů, z nichž nejméně dva nebyly, mohl bezbrankový stav zaniknout o hodně dříve.

V 18. minutě si Van Bronckhorst zřejmě řekl, že když zkusí vystřelit z dálky, žádné postavení mimo hru hrozit nebude. A kupodivu všech dolétla jeho střela až do uruguajské sítě.

Jihoameričané stihli ještě do konce první půle vyrovnat. Rovněž z úctyhodné vzdálenosti se trefil Forlán, jemuž však notně pomohla neposlušnost míče jabulani, který se ještě před brankářem Stekelenburgem ošidně zavrtěl.

Rozhodly dva slepené góly

Druhý poločas zpočátku napovídal, že jde o hodně důležité střetnutí. Mužstva především nechtěla udělat chybu a na kopačky se místy vkrádala i nervozita.

O tom, že se reprezentace ze země tulipánů podívá po 32 letech znovu do finále světového šampionátu, rozhodli její hráči dvěma slepenými góly na začátku poslední dvacetiminutovky.

Nejprve v 70. minutě za stavu 1:1 vystřelil Sneijder zpoza šestnáctky kroucený polovysoký pokus a ten s lehkou tečí Maximiliana Pereiry zapadl k tyči Muslerovy brány. Na rozdíl dvou branek pak o tři minuty později zvyšoval přesnou hlavičkou Robben.

Oranžovou radost ještě oddálilo Pereirovo snížení a následný nebezpečný tlak, ovšem s o to větší intenzitou po závěrečném hvizdu vytryskla.

MS ve fotbale, semifinále:

Uruguay - Nizozemsko 2:3 (1:1)
Branky:
41. Forlán, 90.+2 M. Pereira - 18. Van Bronckhorst, 70. Sneijder, 73. Robben. Rozhodčí: Irmatov - Iljasov (oba Uzb.), Kochkarov (Kyrg.). ŽK: M. Pereira, Cavani - Sneijder, Van Bronckhorst, Van Bommel. Diváci: 62.479.

Uruguay: Muslera - M. Pereira, Victorino, Godín, Cáceres - Pérez, Arévalo, Gargano, Á. Pereira (78. Abreu) - Forlán (84. S. Fernández), Cavani. Trenér: Tábarez.
Nizozemsko: Stekelenburg - Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Zeeuw (46. Van der Vaart) - Robben (90. Elia), Sneijder, Kuijt - Van Persie. Trenér: Van Marwijk.

 

Právě se děje

Další zprávy