Uruguay na penalty zdolala Ghanu 2:1 a je v semifinále

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
2. 7. 2010 23:20
Ghana - Uruguay 1:2 (NP 2:4)
Foto: Reuters

Johannesburg - Poslední africký tým skončil v pátek večer své učinkování na fotbalovém mistrovství světa, když ve čtvrtfinále šampionátu Ghanu vyřadila Uruguay.

O své výhře Jihoameričané rozhodli až v penaltovém rozstřelu, který panenkovským dloubákem ukončil Abreu.

Ještě předtím přitom v poslední minutě prodloužení zahrávali pokutový kop Afričané, jenže Asamoah Gyan trefil jen břevno Muslerovy brány.

Čtěte také:

Kanárci píseň šampionů nezapějí. Vyřadilo je Nizozemsko
Capello zůstane trenérem fotbalistů Anglie
FIFA do Nigérie: Hrajte fotbal, nebo přijde tvrdý trest

Zápas začala útočněji Uruguay, která v podstatě nepustila Afričany z jejich poloviny a do třicáté minuty dominovala zápasu.

V nadějných pozicích se ocital zejména Luis Suaréz, avšak svoji pověst obávaného kanonýra nepotvrdil.

A tak postupně začalo hřmít na druhé straně. Nejprve o milimetry minul Muslerovu bránu hlavičkou Vorsah, o chvíli později zas těsně vedle tyče pálil z dálky Gyan.

Gólový okamžik ovšem přišel až ve druhé minutě nastavení prvního poločasu. Aktivní Sulley Muntari totiž nevěda co s balónem na útočné polovině, vzpomněl si na starou fotbalovou pravdu a zkusil snad z pětatřiceti metrů vystřelit.  A k překvapení všech Jabulani skončil v rohu brány.

Foto: Reuters

Chyba brankáře ovšem přišla i na druhé straně, když v 55. Minutě podcenil přímý kop Diega Forlána Kingson a míč, přestože letěl doprostřed brány, skončil v síti.

A další šance následovaly. O dvě minuty později mohl nejlepší ghanský střelec Gyan opět strhnout vedení na stranu afrického týmu, ovšem Muslera byl tentokrát pozorný.

Solidní příležitosti ke skórování měl na druhé straně opět Suaréz, ale jeho rána po krásném pasu Forlána skončila jen na boční síti. Podobně dopadl i v sedmdesáté minutě, kdy zase zahodil příhru střídajícího Lodeira.

I ve zbytku druhé půle viděli diváci několik nadějných příležitostí na obou stranách, avšak gól nepadl, a tudíž se muselo prodlužovat.

V prodloužení si největší šanci vypracovala Ghana, jež v posledních minutě zahrávala standartní situaci, které vyústila ve velký závar před uruguajskou bránou.

Při něm míči v cestě do brány zabránil Suaréz jen za cenu volejbalového zákroku, a proto okamžitě následovala červená karta pro Uruguajce a penalta pro Afričany.

Jenže doposud spolehlivý exekutor pokutových kopů Gyan nabídnutou velepřílěžitost zahodil, když trefil jen břevno Muslerovy brány.

A tak došlo na druhý penaltový rozstřel turnaje, v němž panenkovským dloubákem rozhodl o výhře Jihoameričanů Abreu, který potrestal zahozené kopy Mensaha a Apiyiaha.

V semiífinále čeká Uruguajce Nizozemí, jež odpoledne vyřadilo Brazílii.

Čtvrtfinále mistrovství světa ve fotbale:

Uruguay - Ghana 1:1 po prodl. (1:1, 0:1), na penalty 4:2

Branky: 55. Forlán - 45.+2 Muntari. Penalty proměnili: Forlán, Victorino, Scotti, Abreu - Gyan, Appiah. Neproměnili: M. Pereira - John Mensah, Adiyiah. Rozhodčí: Benquerenca - Cardinal, Miranda (všichni Port.). ŽK: Fucile, Arévalo Ríos, Pérez - Paintsil, Sarpei, John Mensah. ČK: 120. Suárez (Ur.). Diváci: 84.017.

Sestavy:

Uruguay: Muslera - M. Pereira, Lugano (38. Scotti), Victorino, Fucile - Fernández (46. Lodeiro), Pérez, Arévalo Ríos - Cavani (76. Abreu), Forlán, Suárez. Trenér: Tabárez.

Ghana: Kingson - Paintsil, John Mensah, Vorsah, Sarpei - Inkoom (74. Appiah), K. Boateng, Annan, Muntari (88. Adiyiah) - Asamoah, Gyan. Trenér: Rajevac.

 

Právě se děje

Další zprávy