Souboj těžkých vah: Maradona chce srovnat s Němci účty

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
2. 7. 2010 12:55
Zápas Argentina - Německo začíná v sobotu v 16:00
Bude se Diego Maradona radovat i po zápase s Německem?
Bude se Diego Maradona radovat i po zápase s Německem? | Foto: Sport

Praha - Tolik očekávaný souboj těžkých je tu. Čtvrtfinálový zápas světového šampionátu mezi Argentinou a Německem slibuje fotbal té nejvyšší kvality.

Sobotní utkání v Kapském městě (začátek v 16 hodin) slibuje ještě větší zájem fanoušků než předchozí zápas Němců v osmifinále proti Anglii (4:1).

Vždyť proti sobě stojí týmy, které na šampionátu předvádějí nejhezčí fotbal. Důkazem jsou statistiky MS. Argentinci jsou s deseti brankami nejlépe střílejícím mužstvem šampionátu, jen o jediný gól méně zaznamenali Němci. 

Podle mnohých expertů se dokonce jedná o předčasné finále nebo alespoň o souboj o pravděpodobného finálového soupeře pro Brazílii.

Čtěte také:
Válka slov začíná. Lahm: Argentinci neumí prohrávat
Smyčka se utahuje. Ve hře o titul je už jen osm týmů
Dunga je hanba pro fotbal, notují si Pelé s Cruijffem

Zápas bude navíc opepřený vzpomínkou na poslední šampionát před čtyřmi lety. Domácí Němci symbolicky ve čtvrtfinále vyřadili po penaltovém rozstřelu právě Argentinu.

Argentinci na konci zápasu neudrželi nervy na uzdě a na hřišti se strhla hromadná mela, do níž se vedle hráčů zapojily i oba realizační týmy.

Zápas těchto dvou rivalů vzbuzuje v posledním čtvrtstoletí vůbec velké emoce. Vše začalo ve finále mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku.

Franz Beckenbauer dovedl Němce k poslednímu titulu
Franz Beckenbauer dovedl Němce k poslednímu titulu | Foto: Reuters

Němci tehdy v závěrečné čtvrthodině góly Rummeniggeho a Völlera dokázali vyrovnat dvoubrankové manko, přesto Argentinci v 83. minutě zásluhou gólu Jorgeho Burruchagy dokázali strhnout vedení na svou stranu a díky tomu získali svůj druhý titul mistrů světa.

Němci, kteří prohráli i předchozí finále v roce 1982 proti Itálii, nemohli prohru ve druhém finále v řadě skousnout. Trenér Němců Franz Beckenbauer tehdy obviňoval brazilského sudího Romualda Arppi Filha z podujatosti.

O čtyři roky si oba týmy na MS v Itálii finále zopakovaly a tentokrát sudímu láli Argentinci. Němci totiž vyhráli 1:0 zásluhou gólu Andease Bremheho z penalty v 85. minutě. Argentinci navíc dohráli bez dvou vyloučených.

Mexického rozhodčího Edgarda Codesala Mendeze tentokrát obviňoval trenér vítězů z roku 1986 Carlos Bilardo, naopak Beckenbauer, Matthäus a spol tentokrát mohli slavit.

 

Zajímavostí je, že v obou finálových zápasech si zahrál Diego Maradona, tedy současný trenér Argentinců. 

Thomas Müller
Thomas Müller | Foto: Reuters

Božský Diego má vedle výhry v roce 1986 na Němce ještě jednu dobrou vzpomínku. V posledním vzájemném utkání letos v březnu vyhrála Argentina v Mnichově pod jeho vedením 1:0 brankou Gonzala Higuaína, který je se 4 góly nejlepším střelcem MS.

Maradona na pozápasové tiskové konferenci rozpoutal konflikt s německým křídelním útočníkem Thomasem Müllerem. Ten odmítl odejít od společného stolu, za nímž se oba sešli. Maradona se naštval a sám zmizel.

"Nechápu, proč mě vyhazoval," divil se později Müller, který tehdy v německé reprezentaci debutoval. Maradona své chování vysvětlil tím, že nevěděl, kdo Müller vůbec je. A navíc je prý zvyklý na tiskových konferencích sedět sám.

Nyní si už to bude Maradona jméno legendárního jmenovce Gerda Müllera pamatovat. Útočník Bayernu Mnichov je se třemi brankami nejlepším střelcem Němců a se třemi gólovými přihrávkami vede tabulku asistentů i nejproduktivnějších hráčů MS. 

Oba týmy se i před sobotním zápasem předháněly ve velkohubých prohlášeních a narážkách na soupeře.

Například největší hvězda německého výběru Bastian Schweinsteiger obvinil Jihoameričany, že si už před zápasem i v jeho průběhu svým emotivním chováním za každou cenu snaží získat přízeň rozhodčích.

Bastian Schweinsteiger
Bastian Schweinsteiger | Foto: Reuters

"Když se podíváte na tu jejich gestikulaci, jak zkoušejí ovlivňovat rozhodčí... To přece není součást hry, je to neuctivé. Ale oni prostě jsou takoví," řekl střední záložník novinářům na čtvrteční tiskové konferenci.

Schweinsteiger navíc poukázal na argentinskou prchlivost. Ve zmiňované hromadné bitce jej napadl záložník soupeře Maxi Rodríguez, který nastoupí v základní sestavě Argentiny stejně jako německý středopolař. 

"Bude důležité, abychom ignorovali všechny provokace," připomněl Schweinsteiger tehdejší potyčku.

Přisadil si i kapitán Němců Philipp Lahm. "Bastian řekl, co řekl. Všichni víme, že Jihoameričané jsou impulzivní a temperamentní a neumí prohrávat. Uvidíme, jak se budou chovat v sobotu, až zase prohrají," prohlásil obránce, který byl u tehdejšího incidentu také.

 

Maradona Schweinsteigerova slova přešel s úsměvem. "Schweinsteiger má asi nervy na pochodu, když něco takového říká. Naši hráči se každopádně velmi těší na odvetu."

Mnohem větší starosti než s održením německých slovních útoků má Maradona se zdravotním stavem své největší hvězdy Lionela Messiho. Ten totiž kvůli nachlazení vynechal čtvrteční odpolední trénink.

Lionel Messi
Lionel Messi | Foto: Aktuálně.cz

Třiadvacetiletý útočník Barcelony sice dorazil na hřiště bez horečky, Maradona ho však raději poslal zpátky do postele. Podle týmového lékaře Donata Villaniho se Messi bude muset šetřit i v pátek, ale na sobotní duel by měl být připraven.

"Má symptomy podobné chřipce, ale není to nic vážného. Rozhodli jsme se, že bude lepší, když dnes nebude trénovat. Zítra absolvuje důkladnou prohlídku," uvedl Villani.

Ztráta nejlepšího fotbalisty světa za rok 2009 by byla pro Maradonu citelná. Přestože na šampionátu nevstřelil ještě ani gól, svým kolegům z útoku Tévezovi a Higuaínovi je připravuje. A to přesto, že na sebe poutá hned několik obránců soupeře.  

O Messiho schopnostech nepochybuje legendární Portugalec Eusébio, nejlepší střelec světového šampionátu v roce 1966. "Nemám žádné pochyby o tom, že tenhle malý Argentinec bude nejlepším hráčem tohoto turnaje," prohlásil ve čtvrtek.

Problémy s marodkou má i kouč Němců Joachim Löw. Čtvrteční dopolední trénink vynechaly ofenzivní hvězdy Lukas Podolski a Mesut Özil. Podle Löwa by však měli být narozdíl od útočníka Cacaua připraveni nastoupit.

Zatímco střelec dvou gólů na MS Podolski měl problémy s lýtkem způsobené v zápase proti Anglii, Özilovi nebylo dobře.

Carlos Tévez
Carlos Tévez | Foto: Sport

Recept na výhru a na vítězství v celém šampionátu má Carlos Tévez, který se nechvalně proslavil tím, že se po vstřelení úvodního gólu v osmifinále proti Mexiku (3:1) radoval, i když věděl, že v té době stál v evidentním ofsajdu.   

"Každou noc, když jdu spát, sním o tom, že jsem se stal mistrem světa. Ten pohár prostě chci a nedovolím nikomu, aby mně to odepřel," řekl ve čtvrtek Tévez, který vítězství proti Mexiku potvrdil výstavním a navíc regulérním gólem.

Podle něj budou právě Němci největším soupeřem v cestě za vysněným cílem. "Strašně jsem tehdy (před 4 roky) trpěl, když jsme vypadli. Měli jsme to vyhrát, a pak nám to zhatily penalty. Tentokrát se to ale opakovat nebude," řekl další aktér tehdejšího zápasu.

Klíčová v boji za úspěchem je podle něj atmosféra v týmu. Maradona podle Téveze dokáže každého výborně motivovat. "Diego jednou přišel do mého pokoje a říká: Vím, že tady budeš brilantní." A Tévez se mu za to odvděčuje. 

Přestože mají Argentinci lepší bilanci vzájemných zápasů (8-5-5), na mistrovství světa se více daří Němcům (1-1-3) a navíc mají naši sousedé v držení tři tituly mistrů světa oproti dvěma argentinským.

Kdo si svou bilanci vylepší, budete moci sledovat v sobotu. Zápas bude rozhodovat uzbecký sudí Ravšan Irmatov, který řídil například úvodní utkání šampionátu mezi JAR a Mexikem.

Čtvrtfinálové zápasy:

Nizozemsko - Brazílie (pátek, 16:00, Port Elisabeth)

Rozhodčí: Juiči Nišimura (Japonsko)  
Předpokládané sestavy:
Nizozemsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Kuijt, Sneijder, Robben - Van Persie.
Brazílie: Julio César - Maicon, Lúcio, Juan, Bastos - Josúe, Gilberto Silva - Dani Alvés, Kaká, Robinho - Luis Fabiano.

Uruguay - Ghana (pátek, 20:30, Johannesburg Soccer City)

Rozhodčí: Olegario Benquerenca (Portugalsko)
Předpokládané sestavy:
Uruguay:
Muslera - Lugano, Victorino, Fucile - Pérez, Arévalo, M. Pereira, Fernández - Suárez, Cavani, Forlán.
Ghana: Kingson - Paintsil, John Mensah, Addy, Inkoom - Annan, Vorsah, Muntari, K. Boateng - Gyan, Tagoe.

Argentina - Německo (sobota, 16:00, Kapské Město)

Rozhodčí: Ravšan Irmatov (Uzbekistán)
Předpokládané sestavy:
Argentina: Romero - Otamendi, Demichelis, Burdisso, Heinze - Maxi Rodríguez (Gutiérrez), Mascherano, Di María (Verón) - Messi, Higuaín, Tévez.
Německo: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng - Khedira, Schweinsteiger - Müller, Özil, Podolski - Klose.

Paraguay - Španělsko (sobota, 20:30, Johannesburg Ellis Park)

Rozhodčí: Carlos Batres (Guatemala)

Všechny zápasy vysílá přímým přenosem program ČT2.

 

Právě se děje

Další zprávy