Smyčka se utahuje. Ve hře o titul je už jen osm týmů

Ivo Pospíšil, ip
30. 6. 2010 7:00
Velké taháky? Nizozemsko - Brazílie, Německo - Argentina

Praha - Již jen osm zápasů proběhne na mistrovství světa v Jižní Africe a budeme definitivně znát nového světového šampióna. Přesně stejný počet týmů se navíc ještě o tento post uchází.

Uruguay, Ghana, Německo, Argentina, Nizozemsko, Brazílie, Paraguay a Španělsko. Který z nich to bude, se ukáže až 11. července v Johannesburgu. Do té doby musíme stále sledovat další boje a systematické eliminace poražených.

Čtěte také: Villův čtvrtý úder na MS posunul Španěly do čtvrtfinále

Pravdou je, že na budoucího krále čekají ještě tři nelehké zápasy, ve kterých musí uspět.

Největší zastoupení mají před čtvrtfinálovými duely týmy z Jižní Ameriky. Těch je mezi nejlepšími osmi rovná polovina. A kdo ví, jak by tomu bylo, kdyby čerstvě vypadnuvší Chile nenarazila právě na Brazílii.

"Bratrovražedné bitvy" v rámci jednoho kontinentu se už ale tentokrát neplánují. Může se tak proto klidně stát, že první čtyři místa obsadí jihoamerické země.

Na turnaji naopak dohrály týmy z Asie, celky Jižní Koreje a Japonska osmifinálovým sítem neprošly. Stejně tak je na tom i severní část Ameriky bez Mexika nebo USA. Svého jediného zástupce si naopak stále drží domácí Afrika, jejíž prapor drží houževnatá Ghana.

Další repríza pro Argentinu. Ve čtvrtfinále čeká Německo

Stejně jako v minulých dnech, i nyní se mohou fotbaloví fanoušci těšit na zvučné souboje. Tak například, dosud suverénní Argentina, vedená koučem Diegem Maradonou, vyzve v repríze čtyři roky starého čtvrtfinále Německo.

Na posledním mistrovství se tehdy radovala z postupu domácí reprezentace, a to díky lépe zvládnutým pokutovým kopům a famózně chytajícímu Jensi Lehmannovi. Jak dopadne vzájemné klání nyní?

Je to vůbec pro Argentinu podivně podobná cesta. Také v letošním osmifinále narazila na výběr, se kterým se před čtyřmi lety utkala - na Mexiko.

Vítěz tohoto duelu pak v boji o finále vyzve lepšího z dvojice Španělsko - Paraguay. Reprezentace okolo čtyřgólového střelce Davida Villy vyřadila naposledy ambiciózní Portugalsko, Paraguay se zase prezentovala úspěšně zvládnutým penaltovým rozstřelem v souboji s Japonskem.

Druhou část turnajového pavouka pak nakousne souboj Uruguaje s Ghanou.  Vítěz se porve o finále s lepším z dvojice Nizozemsko - Brazílie. A také toto klání (které otevře čtvrtfinálový program) slibuje atraktivní podívanou. Oba týmy dosud na šampionátu neprohrály, nicméně zatímco "Oranjes" se naposledy poměrně nečekaně trápili se Slováky, Brazílie bez velkého zaváhání přehrála již zmíněné Chile.

Bitvy o cenné kovy ovšem vrcholí, páteční, respektive sobotní vítězné týmy, si totiž už o ně zahrají.

Program čtvrtfinálových soubojů:
Pátek 2.7 2010

16.00 Nizozemsko - Brazílie
20.30 Uruguay - Ghana 

Sobota 3.7 2010
16.00 Argentina - Německo
20.30 Španělsko - Paraguay

 

Právě se děje

Další zprávy