Provinilý arbitr Espinoza: Anglii se neomluvím. Nemohu

Ivo Pospíšil, ip
29. 6. 2010 15:50
Maradona: Anglii nefandim, ale mělo to být 2:2

Bloemfontein - Až mistrovství světa skončí, bude jeho chyba považována zřejmě za největší přehmat turnaje. A to se do neděle zdálo, že čároví rozhodčí odvádí na světovém šampionátu takřka bezchybný výkon.

Jenže v ten den se mělo mínění rychle změnit. Neodpískaný ofsajd Carlose Téveze, který předcházel úvodní argentinské brance v souboji s Mexikem bylo až druhým faux pas. Ten první se uskutečnil o pár hodin dříve a vzbudil ještě větší emoce.

Čtěte také: Blatter se omluvil za rozhodčí. Video prý zase ´otevře´

V zápase Německa s Anglií totiž čárový rozhodčí Mauricio Espinoza přehlédl za stavu 2:1 pro tým Joachima Lowa jasný vyrovnávací gól Franka Lamparda, a tento verdikt se pak promítl i do konečného výsledku.

Místo toho, aby totiž byl stav 2:2, Němci ve druhé půli ještě do otevřené obrany Albionu přidali dva góly.

"Dobře, možná jsem uděla chybu, ale omlouvat se nebudu. Nesmím o zápase mluvit, pravidla FIFA mi to nepovolují," přiznal na stránkách deníku Evening Standard provinilý rozhodčí Espinoza.

Maradona: Anglii nefandim, ale mělo to být 2:2

Poté, co hlavního arbitra Jorge Larriondu chybně utvrdil v tom, že branka nebyla dosažena, sesypali se na něj někteří angličtí hráči. Zejména popuzený byl Wayne Rooney, který horlivě gestikuloval cosi o jeho zraku.

Při odchodu do kabin ho pak zastavil i David Beckham, jenž kvůli zranění byl jedním z členů realizačního týmu a ukázal mu, jak moc byl míč za brankovou čárou.

V té době si asi sudí uvědomili svou chybu, neboť hlavní arbitr Larionda měl jen hlesnout: "Můj bože, to snad ne."

"Ten neuznaný gól byl pro nás smrtelnou ranou. Byl jsem od toho asi dvacet yardů a stejně jsem viděl, jak míč překročil brankovou čáru. Jsem si jistý, že se díky tomu zase otevře debata, zda nezavést novou technologii," uvedl i kapitán Anglie Steven Gerrard.

K celé situaci se vyjádřil i argentinský kouč Diego Maradona.

"Nejsem zrovna fanouškem Anglie, ale mělo to být 2:2. Třeba by se pak i prodlužovalo," uzavřel muž, který v roce 1986 dal Albionu proslulý gól rukou.

 

Právě se děje

Další zprávy