Šokovaný Lampard: Jasný gól, zaveďte konečně video

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
28. 6. 2010 11:00
O tom, že gól padl, ihned věděl i německý brankář
Frank Lampard se jen chytá za hlavu
Frank Lampard se jen chytá za hlavu | Foto: Sport

Johannesburg - Ve fotbale obvykle k tomu, abyste vstřelili branku, stačí dostat regulérním způsobem míč za brankovou čáru. Frankovi Lampardovi se to sice v nedělním osmifinálovém utkání mistrovství světa proti Německu podařilo, nicméně jeho gól uznán nebyl.

Jak praví známá fotbalová poučka, branka platí jen tehdy, pokud ji uzná rozhodčí, což Uruguajec Jorge Larrionda (a jeho asistent Mauricio Espinosa) neudělal, a tak Anglie nesrovnala v 38. minutě skóre zápasu na 2:2 a nakonec utkání prohrála 1:4.

"Ani jsem se na ten gól nemusel dívat na videu, okamžitě jsem věděl, že míč dopadl za brankovou čáru," prohlásil střelec neuznané branky Lampard.

Čtěte také:

Anglie v slzách: Neuznali jí gól a prohrála s Němci 1:4
Šéf FIFA: Video? Nikdy. Rozhodčí by měli zůstat lidmi

O regulérnosti gólu věděl okamžitě i německý brankář Manuel Neuer. "Věděl jsem, že je míč za čárou, ale protože jsem tak rychle zareagoval (chytil míč a rozehrál), tak si rozhodčí myslel, že to za čárou nebylo," uvedl v pondělí.

"Zmátlo mě, že ten gól neplatil. Byl to rozhodující okamžik. Nechci tím říci, že to byl důvod, proč jsme byli vyřazeni z mistrovství světa. Ale kdybychom srovnali na 2:2, byl by to jiný zápas," dodal ke zlomové situaci dvaatřicetiletý záložník Chelsea.

"Myslím si, že je čas, aby byla zavedena videotechnologie. Před mistrovstvím světa jsme měli schůzku, kde nám říkali o milionu malých změn, které sotva ovlivní zápas. A tu velkou změnu, která ovlivnila nedělní utkání, tu nezavedou," kroutí hlavou Lampard.  

FIFA se zavedení videa dál brání

Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) v čele s prezidentem Seppem Blatterem se ale zavedení technologie, které je úspěšně používána v jiných sportech, tvrdošíjně brání.

"Rozhodčí by měli zůstat lidmi a nebudeme mít monitory, abychom zastavili zápas a dívali se, jestli sudí udělal chybu nebo ne," uvedl na začátku roku šéf FIFA.

Brankář Neuer míč před brankovou čarou nelapil, přesto neinkasoval
Brankář Neuer míč před brankovou čarou nelapil, přesto neinkasoval | Foto: Sport

Stejné stanovisko projevili zástupci zastřešující organizace MS i po kontroverzních nedělních zápasech (krom neuznaného gólu Lamparda totiž z ofsajdu skóroval v zápase s Mexikem Argentinec Tévez).

"Zavedení videa rozhodně není na stole, ale přemýšlíme o tom, že bychom zavedli další dva asistenty rozhodčích, kteří by pomáhali rozhodovat," prohlásil Jerome Valcke, generální sekretář FIFA.

Federace proti videu argumentuje vysokými náklady, které by v důsledku znamenaly, že by se v chudších zemích nemohlo hrát podle stejných pravidel, jako v bohatších.

Dalším důvodem je podle Blattera lidský faktor, který by se posunul pouze o jednu instanci dál. I u videa by totiž seděl také jen člověk - a co člověk, to podle šéfa FIFA různý názor.

Nezanedbatelné by prý bylo i zdržování hry, které by při přezkoumávání videa po každé sporné situaci nastalo.

 

Právě se děje

Další zprávy