Bezchybní Nizozemci varují: Slováky nesmíme podcenit

Ivo Pospíšil, ip
25. 6. 2010 11:00
Slovensko je nebezpečnější než Itálie, tvrdí de Jong
Pozor na podcenění, varují Nizozemci sami sebe
Pozor na podcenění, varují Nizozemci sami sebe | Foto: Reuters

Kapské Město - Jsou jen dva týmy, které na právě probíhajícím mistrovství světa ve fotbale neztratily ani bod. A s jedním z nich se bude muset v osmifinále utkat slovenský národní tým.

Ne, nebude to Argentina, nýbrž Nizozemsko.

Čtěte také: Tápání zapomenuto. Historický úspěch, slaví Slováci

Oranjes zatím kráčí turnajem suverénně, po výhře nad Dánskem a Japonskem zdolali v posledním zápase skupiny E i Kamerun a zatím potvrzují papírové předpoklady. Inkasovali jen jednou, zato dali pět branek.

Ačkoliv je jejich bilance aktivní, ze Slováků mají respekt. Zejména po jejich posledním utkání, kdy Weissův celek dokázal porazit (a tím pádem i vyřadit) úřadujícího mistra světa Itálii.

"Během posledních let sestavili opravdu dobrý tým. Nicméně i já jsem byl trochu překvapen, když se jim podařilo postoupit. Budeme proti nim muset hrát koncentrovaně a bez chyb," přiznal na stránkách deníku De Telegraaf kouč Bert van Marwijk.

"Slováci jsou možná ještě nebezpečnější než Italové. Musíme se na ně více informovat," připojil se obránce Nigel de Jong.

Dali tři góly Italům. To už něco znamená

Nizozemské cesty na velkých turnajích se vždy nápadně podobají. Oranjes většinou projdou bez problémů základní skupinou, ve vyřazovacích soubojích se ale hledají a do boje o medaili zasáhnou jen málokdy.

"Vypadá to na dobrý los, ale nesmíme je podcenit. Musí být dobří, když dokázali porazit Itálii," je si vědom Robin van Persie.

"Dali tři góly Italům, to už přeci něco znamená," přitakává i Dirk Kuijt, spoluhráč Martina Škrtěla z Liverpoolu.

Ať tak či tak, Nizozemci jsou jasní favorité a tato role by je mohla dostat ještě pod větší tlak. Dobrou zprávou však pro ně je uzdravení Arjena Robbena, jenž odehrál proti Kamerunu závěrečných sedmnáct minut.

"Slováci jsou velmi silní v defenzivě. Nám se ale daří a musíme vyhrávat," míní proto Rafael van der Vaart.

Utkání je pak na programu v pondělí od 16 hodin v Durbanu.

 

Právě se děje

Další zprávy