Další šok: Podceňovaný Nový Zéland obral o body Itálii

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
20. 6. 2010 18:25
Itálie - Nový Zéland 1:1
Po brance Smeltze vedli Novozélanďané 1:0
Po brance Smeltze vedli Novozélanďané 1:0 | Foto: Reuters

Praha - Fotbalové MS zažilo další šok. Nový Zéland vybojoval proti Itálii neuvěřitelnou remízu 1:1.

Novozélanďané šli do vedení už v 7. minutě, kdy po centru z přímého kopu skóroval Smeltz. Favorizovaná Itálie vyrovnala ve 30. minutě, z penalty se trefil Iaquinta. Víckrát se proti dobře organizované obraně neprosadila.

Tento výsledek tak nahrál Slovákům. Ti sice prohráli 0:2 s Paraguayí, ale díky remíze Itálie jim stačí k postupu Jihoevropany jakkoliv porazit. Zároveň však Paraguay nesmí s Novým Zélandem prohrát.

Čtěte také:
Výsledek ze skupiny smrtelné nudy: Slováci prohráli 0:2
Drogbovi ´Sloni´ ve skupině smrti vyzvou Brazílii
Dánsko otočilo úžasný zápas s Kamerunem a je ve hře

Obhájci titulu si měli jednoznačnou výhrou prakticky zajistit postup do osmifinále, hned úvodní minuty však jejich plánu daly povážlivé trhliny.

Standardní situaci nedokázala první vlna italské defenzivy odvrátit, míč tak prošel ke Cannavarovi, od jehož těla se odrazil ke Smeltzovi. Útočník Nového Zélandu nabídnutou příležitostí nepohrdnul a poslal fotbalového trpaslíka do překvapivého vedení.

To ještě více podpořilo novozélandskou taktiku a pečlivá obrana toho Italům příliš nedovolovala. Vážné ohrožení pro jejich bránu znamenala až tyč z dalekého pokusu Montoliva. O dvě minuty později už Jihoevropané srovnali. Smith zatáhl v pokutovém území De Rossiho a následnou penaltu proměnil Iaquinta.

Po změně stran italská hra ještě více uvadla. V prvním poločase měli hráči z Apeninského poloostrova alespoň výraznou převahu, nyní se Novému Zélandu dokonce i místy dařilo kontrolovat hru. A když už se Italové dostali do šance, brankář Paston ji zneutralizoval.

A tak největší šanci nasměrovat vítězství na svou stranu měl Wood, jehož střela minula vzdálenější tyč jen o kousek.

MS ve fotbale - základní skupina F:

Itálie - Nový Zéland 1:1 (1:1)
Branky: 29. Iaquinta z pen. - 7. Smeltz. Rozhodčí: Batres (Guat.) - Leal (Kost.), Pastrana (Hond.). ŽK: Fallon, Smith, Nelsen (všichni N. Zéland). Diváci: 38.229.

Itálie: Marchetti - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito - Pepe (46. Camoranesi), Montolivo, De Rossi, Marchisio (61. Pazzini) - Iaquinta, Gilardino (46. Di Natale). Trenér: Lippi.
Nový Zéland: Paston - Reid, Nelsen, Lochhead, Smith - Bertos, Vicelich (81. Christie), Elliott - Killen (90. Barron), Fallon (63. Wood), Smeltz. Trenér: Herbert.

 

Právě se děje

Další zprávy