Další chyba gólmana darovala výhru Slovincům

Red Spo, ČTK
13. 6. 2010 16:05
Skupina C: Alžírsko - Slovinsko 0:1
Osudová chyba brankáře Čaučího znamenala výhru Slovinska nad Alžírskem 1:0
Osudová chyba brankáře Čaučího znamenala výhru Slovinska nad Alžírskem 1:0 | Foto: Reuters

Polokwane - Fotbalisté Slovinska slaví svoji historicky první výhru na mistrovství světa.

Přemožitelé českého týmu v kvalifikaci dnes porazili Alžírsko 1:0. Jedinou branku vstřelil v 79. minutě kapitán Robert Koren, kterému hodně pomohla velká chyba brankáře Čaučího.

Ten tak nechtěně napodobil anglického gólmana Roberta Greena, jehož kiks v prvním utkání skupiny C v sobotu zase "daroval" bod USA při remíze 1:1. Slovinci tak po prvních odehraných zápasech překvapivě vedou tabulku.

Čtěte také:
Co vás dnes čeká: Start Německa a souboje Afrika-Evropa
Že by ten Jabulani? Anglický gólman daroval USA remízu

Oba týmy se do útoky nijak nehnaly. Kromě rány Alžířana Belhadže z třetí minuty žádná jiná akce dlouho nezaujala. Diváci, mezi kterými na čestné tribuně nechyběla ani někdejší velká hvězda Zinedine Zidane, sledovali opatrnou taktickou bitvu bez větších šancí.

Slovinci se také dlouho hledali a pokusy Birsy a Kirma ještě alžírského brankáře zaskočit nemohly. Alžířanům, kteří se dnes na mistrovství objevili po dlouhých 24 letech, ale hodně uškodil střídající útočník Ghizzal. V 58. minutě naskočil do boje a po pouhých 15 minutách pro něj zápas skončil, když dostal zbytečně dvě žluté karty.

Ghizzal tak nechal vzpomenout na uruguayského smolaře Lodeira, který v pátek proti Francii také zasáhl do utkání jako žolík z lavičky a na hřišti vydržel pro změnu 18 minut, než byl rovněž vykázán po druhé žluté.

A zase ten Jabulani

Ghizzal uviděl karty poté, co nejprve fauloval před slovinskou brankou a pak nesmyslně zahrál rukou. Od spoluhráčů si asi vyslechl své: jinak málo nápaditým Slovincům stačilo jen šest minut, aby přesilovku využili.

Nejprve ustáli nedorozumění mezi brankářem Handanovičem a stoperem Šulerem, kteří málem nabídli gól Jibdovi. Pak Koren napřáhl z 20 metrů a jeho nikterak prudký přízemní pokus si k překvapení všech Čaučí srazil do branky.

Oslabené Alžírsko už v závěru sílu na odpověď nemělo, Slovinci tak ukončili čekání na svůj první triumf na MS: před osmi lety odjeli z Asie s prázdnou.

MS ve fotbale - základní skupina C:

Alžírsko - Slovinsko 0:1 (0:0)
Branka:
79. Koren. Rozhodčí: Batres (Guat.) - Leal (Kost.), Pastrana (Hond.). ŽK: Ghizzal, Jibdá - Radosavljevič, Komac. ČK: 73. Ghizzal. Diváci: 30.325.

Alžírsko: Čaučí - Jahjá, Búghirra, Hallíš, Belhadž - Kádir (82. Džuidúra), Lasín, Zjaní, Jibdá - Džibbúr (58. Ghizzal), Matmúr (80. Sajfí). Trenér: Saadán.

Slovinsko: S. Handanovič - Brečko, Šuler, Cesar, Jokič - Kirm, Koren, Radosavljevič (87. Komac), Birsa (84. Pečnik) - Novakovič, Dedič (53. Ljubijankič). Trenér: Kek.

 

Právě se děje

Další zprávy