MS ŽIVĚ Španělé zasadili Nizozemcům v prodloužení mistrovský úder

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
11. 7. 2010 23:00
Online reportáž z finále nejsledovanější sportovní akce tohoto roku. Rozhodující zápas fotbalového mistrovství světa mezi Nizozemskem a Španělskem.
Nizozemci ani ve svém třetím finále na MS neuspěli, opět jsou "jen" druzí.
Nizozemci ani ve svém třetím finále na MS neuspěli, opět jsou "jen" druzí. | Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobrý den, tak jsme se konečně dočkali. Finále světového šampionátu ve fotbale je tu. Vítám vás u online reportáže z tohoto zápasu, do kterého se probojovali Nizozemci a Španělé. Zápas na stadionu Soccer City v Johannesburgu začíná v 20:30.  

- Čtyři roky celý svět čekal na to, až se dočká finále všech finále. A teď je tu. Nám nezbývá než doufat, že se dočkáme minimálně stejného dramatu jako před čtyřmi lety, kdy o titulu mistrů světa pro Itálii na úkor Francie rozhodly až pokutové kopy. Navíc v prodloužení tohoto zápasu byla vyloučena největší hvězda šampionátu a kapitán Francie Zinedine Zidane, který poté ukončil kariéru. 

- Hlavní rozhodčí Howard Webb přivedl oba týmy na hřiště. 

- Nyní zazní obě hymny. Jako první ta nizozemská. 

- Oba týmy jsou zaslouženými finalisty tohoto šampionátu. Nizozemci vyhráli všech šest předchozích zápasů, Španělé nevyhráli jen ve svém úvodním zápase na MS proti Švýcarsku.  

- Zatímco Španělé, jejich maximem na MS dosud bylo čtvrté místo z MS, si zahrají finále vůbec poprvé, Nizozemci hráli ve finále dvakrát, ale jak v roce 1974, tak 1978 podlehli domácímu celku (NSR a Argentině).  

-

Sestavy:

Nizozemsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Robben, Sneijder, Kuijt - Van Persie.

Španělsko: Casillas - Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Busquets, Xabi Alonso - Pedro, Xavi, Iniesta - David Villa. 

- Sudí Webb, který píská finále MS jako čtvrtý Angličan, s krajany na pomezí Cannem a Mullarkeyem losuje strany. Toho se účastní i kapitáni Giovanni van Bronckhorst a Iker Casillas.  

1. Zápas začíná. U míče jsou Nizozemci. 

1. Zápas sotva začal a už je tady první ostrý zákrok. Van Persie zezadu zaútočil na nohy Busquetse, rozhodčí Webb zatím vše řeší domluvou. 

4. Tak to je úvod. Obrovská šance Španělů! Na Xaviho centr z přímého kopu si naskočil Sergio Ramos a jen vynikající zákrok brankáře Maartena Stekelenburga, který tygřím skokem k tyči míč vyrazil, zabránil Španělům od brzkého skórování. 

7. Busquets dělá chybu před vlastním pokutovým územím, míče se chopil Kuijt, jeho střela na branku Casillase je však příliš slabá. 

11. A další velká Španělska. A opět v ní byl pravý obránce Sergio Rámos. Ten si u pravé lajny udělal dobrý den z Kuijta, probil se až před Stekelenburga, jeho přízemní křižnou střelu však z malého vápna vykopl nad bránu obránce Nizozemců Johnny Heitinga. 

12. Teď už to je na tutovky 3:0 pro Jihoevropany. Po následujícím rohovém kopu se míč dostal u rohového praporku k Xabi Alonsovi, ten ideálním pasem na zadní tyč vybídl ke skórování osamoceného kanonýra Davida Villu, ten však z poměrně ostrého úhlu trefil 'jen' boční síť branky Nizozemců. 

15. Van Persie tentokrát 'žlutému' trestu neunikl. Za další ostrý faul tentokrát na Capdevilu si ostatně nic menšího nezasloužil a to mohl být rád, že rozhodčí nevytáhl kartu tmavší barvy. 

17. Puyol Nizozemcům vrací půjčkou za oplátku. Uprostřed hřiště zhruba 30 metrů od brány sestřelil Robbena a také on mohl být rád, že se jen žlutilo. 

18. Následujícího přímého kopu se ujal Sneijder, vyslal na Casillase prudký centr, tu ale nikdo z hráčů netečoval, a tak Casillas sloupl míč jako malinu (rozuměj v poklidu uchopil míč do náruče).  

22. Ou, ou, ou. Holandský 'řezník' Mark van Bommel u postranní čáry sestřelil zezadu Iniestu a teď u Van Bommela stáli zřejmě všichni svatí, protože od sudího Webba vidí barvu žlutavou, i když si tento zákrok na kotníky soupeře 'zasloužil' temně rudou.  

23. A je tu další 'vrácená' karta. Tentokrát se o ní 'postaral' Rámos, který 'sundal' u postranní čáry Kuijta, a je tak druhým španělským obráncem, jenž se musí obávat trestu nejvyššího.  

28. Jauvajs. To bolelo. Zápas se nám strhnul místo fotbalového klání k bojovým sportům, přesněji karate. Hříšníkem byl Van Bommelův spoluhráč ze středu zálohy Nigel de Jong, který se sice snažil ze vzduchu zasáhnout špičkou kopačky míč, jenže ten už byl nahony vzdálený. Obětí se pak stal Xabi Alonso, jemuž De Jong kolíky div ne nerozpáral žaludek. Viděl jsem už hodně zákroků na čevrenou, které snad ani nebyly. Ale tenhle si o vyloučení doslova říkal. Leč sudí Webb byl k tulipánům opět nesmírně schovívavý a tasí jen kartu světlejší barvy.  

34. Světe, div se, je tu první vážnější akce Španělů. Světe, div se, říkám proto, že se urodila ze situace, která se na hřištích málokdy vídá. Poté, co sudí Webb přerušil hru, vracel obránce Heitinga Španělům sportovně míč. Stoper Holandska byl natolik šlechetný, že míč nezakopl do autu, ale brankáři Casillasovi, aby s ním mohl hned hrát. Jenže nákop více než přes polovinu hřiště před španělským kapitánem skočil a jen díky Casillasově zákroku konečky prstů skončil míč mimo bránu. I když se Heitinga omlouval, dokážu si představit, kolik by bylo řevu, kdyby se Heitinga opravdu trefil.  

35. Z následujujícího rohového kopu Van Persie už vrací míč Casillasovi tak, aby s jeho zpracováním neměl problémy. Přesto si i Van Persie musel vyslechnout ohlušující pískot ze strany španělské části publika. 

37. Nizozemci si vypracovávají teď už skutečně chtěnou gólovou akci. Van Bommel netrefil centr z pravé strany vůbec dobře, míč se však snesl ke zcela volnému stoperovi Mathijsenovi, jenž ale potvrdil, že je všechno možné, jen ne střelec. Nejenže nevystřelil, málem si zlomil nohu v koleni. 

43. Zdá se mi, že Nizozemci před zápasem večeřeli trochu toho syrového masa. Jeden ze čtyř nejlepších střelců šampionátu Wesley Sneijder (5 branek dali i Španěl Villa, Němec Thomas Müller a Uruguajec Diego Forlán) 'polechtal' zezadu kotníky Pedrovi. I když i tento zákrok byl minimálně 'žlutý', sudí Webb řeší vše jen důraznou domluvou. 

45. Nastavovat se budou dvě minuty. 

45+1. Teď už Nizozemci skutečně chtěně a vcelku vážně ohrozili Casillasovu bránu. Levonohý obránce se jménem Arjen udělal klasickou robbenovku. Tedy kličku u pravé postranní lajny, díky níž se dostal do středu hřiště, levačkou vypálil do levého dolního rohu brány (tak skóroval například proti Slovákům), Casillas však byl u tyče včas a stihl vyrazit míč na roh. 

45+3. První poločas skončit. 

- Vedle tří gólovek Španělů v úvodu utkání a dvou hrozeb Nizozemců v závěru utkání zatím vidíme klasickou španělskou házenou (rozuměj přihrávky od jedné pomezní čáře ke druhé), občas proloženou kriminálním faulem Holaňdanů na některého ze soupeřů. Sudí Webb tedy rozhodně není bez práce a především dvojice Van Bommel - De Jong mu může děkovat, že ještě může ve druhém poločase zasáhnout do zápasu.  

- Přestože zápas sleduje přes 90 tisíc diváků na stadionu, miliony lidí u televizí nepočítaje, technický fotbal protknutý českými uličkami zatím příliš nevidíme. Je to dáno i trávníkem, jeho kvalita (tam kde není tráva, je písek) je shodná s tou na trávnících na českých vesnicích. 

46. Začal druhý poločas. 

48. Španělé dokazují, jak je důležité mýti Puyola, jehož hlavička přinesla do nizozemské obrany zmatek. Nevysoký, zhruba 170 centimetrů vysoký obránce se pověsil do vzduchu, míč líznul přesně k nohám Capdevily. Tomu se však míč mezi nohami zamotal a ze šance nic nebylo. 

54. Sergio Rámos teď ukázal světu to, co mu jde na šampionátu nejvíce. A to jsou rychlé kontry. Po narážečce s Xabi Alonsem, jej zastavil až nizozemský kapitán Van Bronckhorst, který byl sudím Webem jako čtvrtý holandský hráč 'ožlucen'. 

55. K následujícímu přímému kopu se postavil Xavi a střelu zhruba z 25 metrů olízla 'jen' síť nad holandskou bránou.  

56. A další žlutá pro někoho z Nizozemců. Hříšníkem je Heitinga, který po Villově odehrání míče španělského útočníka nepěkně dojel. Nizozemský obránce si musel vyslechnout své nejen od Webba, ale také od Villy, který nenechává, jak je jeho dobrým zvykem, na Heitingovi nit suchou. 

57. Van Bommel si doslova pohrál se španělskými hráči i jeho příznivci na stadionů. Další sportovně vrácený míč už raději nemíří na Cassilase, ale až téměř k rohovému praporku. Tak jako tak si toho vyslechl od španělských příznívců na stadionu pořádně. 

58. Velká šance Holanďanů. Heitinga přetlačil Ramose a hlavičkou do Casillasova protipohybu jen těsně minul levou tyč španělské branky. I kdyby se však trefil, radoval by se předčasně, pomezní rozhodčí měl totiž zdvihnutý praporek. 

60. Protřelý lišák Vicente del Bosqué se rozhodl k prvnímu střídání, pravé křídlo Pedra střídá typově stejný Jésus Navas. 

61. Tempo dění z posledních minut neustává. Piqué si po ostrém souboji s Kuijtem stěžuje na úder loktem, sudí Webb však jeho nářky nevyslyšel. 

62. Suverénně největší šance zápasu a na kontě ji mají Nizozemci. Sneijder vynikající přihrávkou uvolnil za obranu Robbena, levonohý záložník se řítil sám na Casillase, při snaze překonat jej do protipohybu však Robben trefil 'jen' Casillasovu pravou nohu.  

67. Levý obránce Joan Capdevila při průniku Van der Wiela kolem pravé postranní čáru musel zatáhnout za záchranou brzdu v podobě brnknutí do soupeřových kopaček a také on musí být rád, že jej Webb 'jen' žlutě napomenul. 

69. Španělé vyrovnávají, co se týče nevyužití supergólvek, na 1:1. Navasův střílený centr Heitinga nezasáhl podle představ a míč se odrazil k osamocenému Villovi. Ten si mohl vybrat, kam míč pošle, váhal tak dlouho, až mu do rány skočil předchozí nebožák Heitinga a srazil míč na roh. 

70. První střídání Nizozemců. Dnes nevýrazného Kuijta nahrazuje jiný levý záložník Eljero Elia. 

74. Ideální střelecká parketa pro Španěly. Zhruba z 22 metrů se do střely opřel Villa, levý horní roh nizozemské brány však o metr míjí. 

77. Na superšance je to 2:1 pro Španěly. Xavi rozehrál standardní situaci přesně podle svého plánu, dnes nejlepší hráč zápasu Sergio Rámos se pověsil do vzduchu, aniž by jej někdo obtěžoval, z 10 metrů od brány však Rámos trefuje míč temenem hlavy a svatyni Nizozemců přestřeluje. 

80. Iniesta teď školácky, ale naprosto školácky po odehrání míče strčil do provokatéra Van Bommela, a i když to dvorní nizozemský klaun evidentně přihrál, španělský záložník měl být vyloučen. Tentokrát Webb však chybuje i na druhé straně, Iniestu bez karetního trestu 'jen' pokáral.  

83. Tak jestli někdo věří v prozřetelnost osudu, tak musí čekat v jeho naplnění dál. Robben v situaci jako přes kopírák vběhl mezi španělské stopery, a přestože se Puyol vrhal po nizozemském křídlu samá ruka - samá noha, Robben mu při rozhodčím ponechané výhodě prchl, ale protože už byl vybíhající Casillas blízko, Robben jej přehodit nedokázal a trefil jej jen do nastavených paží. 

84. Robben se po sudím Webbovi poballackovsky sápal, ale anglický referee mu ukazoval, že dostal výhodu včas. Žlutou tak místo Puyola dostal stěžující si Robben. 

87. Del Bosqué posílá s předtuchou prodloužení do hry Ceska Fábregase za Xabiho Alonsa. 

90. Dnes velmi zaměstnaný a v nezáviděníhodné situaci pískající sudí Webb nastaví zápas o tři minuty. 

90+4. V závěru normální hrací doby se už nic nad rámec normálu nestalo, a tak se půjde po přestávce na třicetiminutovou prodlužovanou. 

- NA FOTOGALERII ZE ZÁPASU SE PODÍVEJTE ZDE 

91. Začalo prodloužení 

92. Sudí Webb opět chybuje a to takovým způsobem, že velmi závažně. Po Fábregasově průniku se míč odrazil k zapomenutému Xavimu, jemuž evidentně zmařil šanci podkopnutím vracející se Heitinga. Webb však mlčel, takže penalta ani červená karta pro Heitingu se nekoná.  

96. Zápas dostává neskutečné grády. Na nejepší zápas šampionátu si museli diváci počkat symbolicky až do finále. V prodloužení oba týmy uznávají pravidlo, že kdo nedá gól, nevyhraje. Iniesta namaloval nádhernou kolmici pro Fábregase, ten ale ve stejné situaci jako dvakrát na druhé straně Robben nastřeluje jen brankáře. Stekelenburg rizí, doslova superčistou gólovku vyráží levou nohu.  

96. Aniž by Fábregas a spol stačili vydechnout, infarkt jim mohl přivodit obránce Mathijsen. Po rohovém zamezil právě Fábregase vyběhnutí Casillasovi, Mathijsen byl ve vzduchu úspěšnější Rámose a zády k brance jen těsně minul břevno španělské brány. 

99. To, co teď zazdil Iniesta, to se jen tak nevidí. Sice se skvěle uvolnil na středu hřiště, s Villou a Navasem pak postupovali na osamoceného kapitána Van Bronckhorsta. Jenže místo toho, aby Iniesta nahrál někomu ze spoluhráčů do jasné gólovky, tak celou akci v pokutovém území zadrbal a jeho pokus o střelu Van Bronckhorst překazil sražením a pak odkopnutím míče za brankovou čáru.  

99. Sklidnit situaci se snaží nizozemský stratég Bert van Marwijk, jenž posílá za kulhajícího De Jonga na hřiště ofenzivního záložníka Rafaela van der Vaarta. 

101. Uběhla teprve jedenáctá minuta prodloužení a Španělé v něm zahazují už čtvrtou gólovku. Střídající Navas na pravém křídle tak dlouho šteloval ke střele, až mu do rány skočil všudybyl Van Bronckhorst a srazil míč do boční sítě nizozemské brány. 

105 Ještě před koncem prvního prodloužení střídá nizozemského kapitána a spasitele posledních minut Van Bronckhorsta obránce Edson Braafheid. Kapitánskou pásku přebírá Van der Vaart. 

105+1. Uf. Velmi, velmi záživné první prodloužení je u konce. Leč, stále jsme gól neviděli. 

106. Do druhého prodloužení vysílá Del Bosque na hřiště Fernanda Torrese místo Davida Villy. 

109. A to je tvrdá rána do nizozemského vazu. Červenou kartu dostává po druhé žluté obránce John Heitinga. Pronikajícího Iniestu zatáhl za ruku a nic jiného než žlutou a následně červenou kartu od sudího Webba vidět nemohl.  

110. Xavi však další ideální střeleckou parketu nevyužívá. Z 20 metrů posílá sice technickou, ovšem málo razantní střelu nad břevno Stekelenburgovy branky. 

111. Van der Wielovi nezbylo nic jiného, než faulovat Iniestu a také on dostal po zásluze žlutou kartu. Pro Nizozemce to je však velké oslabení, Van der Wiel se zranil a tak Nizozemci dohrají prakticky jen v osmi v poli. 

114. Smyslůzbavený Robben si však současnou situaci Nizozemců neuvědomuje a dlouhou dobu po odmávání a odpískání ofsajdu posílá míč do brány. Sudí Webb však opět radikálně chybuje a Robbena nevylučuje. 

115. A další Webbova chyba. Tentokrát na úkor Nizozemců. Ti získávali přímý kop, a přestože Fábregas vychýlil Sneijderovu střelu zřetelně mimo tyče a navíc míč ještě před opuštěním hřiště tečoval Casillas, anglický sudí ukázal dlaní na 'pětku'. 

116. Tak spravedlnost přece jen existuje. Iniesta dává zřejmě rozhodující gól zápasu. Nutno však dodat, že se Nizozemci musejí cítit za předchozí nařízení odkopu od španělské brány poškozeni. Těsně za pokutovým územím se ujal skákajícího míče Torres, který zkoušel na druhé straně hřiště najít Iniestu. Van der Vaart sice jeho centr odvrátil, ale pouze k Fábregasovi, který Iniestovi poslal ideální přihrávku za obranu. Než se Van der Vaart stačil zvednout ze země, Iniesta napřáhl ke střele a střelou kolem Stekelenburgova těla otevřel skóre. Nizozemský brankář se sice konečky prstů míče dotknul, balon však vytěsnit z brány nedokázal.  

118. Žlutou kartu za protesty dostává nizozemský obránce Mathijsen, za svlečení dresu i střelec Iniesta.  

120. Nastavovat se budou dvě minuty. 

120+1. Xavi je kvůli zdržování dalším z mnoha hráčů, kterým byla udělena žlutá karta. 

120+3. Konec. Poslední nizozemský nápor k úspěchu nevede, a tak se Španělé mohou radovat z historicky prvního titulu mistrů světa. 

- Tímto se s vámi za celou redakci, která připravovala online reportáže z celého průběhu šampionátu, loučím a těším se s vámi u další sportovní akce na shledanou. 

 

Právě se děje

Další zprávy