Video: Penalty, které budou na šampionátu zakázány

Bronislav Pavlík Bronislav Pavlík
9. 6. 2010 14:20
Zapomeňte na básně, na mistrovství světa jsou zakázány
Nekorunovaný král fotbalu.
Nekorunovaný král fotbalu. | Foto: Reuters

Zapomeňte na básně, na mistrovství světa jsou zakázány.

Fotbalová federace FIFA totiž řekla rozhodčím, aby neuznávali při penaltách góly, které vymysleli Brazilci. Střelec v nich využije trik zvaný v portugalštině paradinha. To  znamená v překladu něco jako „malý krok" - exekutor se rozeběhne, před kopem zpomalí nebo zastaví, začaruje třeba nohou nad míčem, počká až se brankář vrhne na jednu stranu a pošle míč tam, kam gólman nepadl.
Pro brankáře je to možná unfair. Dokonce tak, že brankář klubu Brusque si ve snaze chytit „paradinhovou" penaltu zlomil ruku.  Ale my fanoušci jsme přišli o zážitky.

Píšeme fotbalový deník:

Můžete si je tedy aspoň prohlédnout  v následujícím videu. Je to jen ochutnávka pro příklad, na serveru youtube.com jsou takových tuny.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Zmíněný server dokonce přináší i paradinhu v provedení krále kopané Pelého, jemuž je v některých zdrojích vynález tohoto triku připisován. Jeho finta, kterou předvádí v klubovém dresu FC Santos  je však ve srovnání s dnešními brazilskými exekutory hodně jemná, řeklo by se subtilní. Navíc sám Pelé říká, že kopnout penaltu tímto způsobem viděl už dávno před tím, dělal to tak prý jeho spoluhráč Didi (člen hvězdného útoku Didi, Vavá, Pelé, Zagalo zkraje 60. let).   

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

O penaltě se v pravidlech zhruba říká, že nesmí být provedena nesportovním způsobem a někteří vykladači tak paradinhu chápou. A kdo si prohlédne obrázky z tréninku AS Řím, na němž Francesco Toti pokoří brankáře až artistickým výkonem, pochopí, by mohlo být ještě hůř.  

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Ale na druhou stranu. Když při penaltě střelci zesměšnují brankáře, měl by se zakázat Panenkův dloubák? (Ve skutečnosti, jak připomněli nedávno v deníku Sport znalci historie, jde o dloubák, který před Panenkou předvedl jiný hráč pravých Bohemians Ivančík). 

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Anebo: nemá gól platit, když se stane tohle? 

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy