ŽIVĚ: United hořeli s Bilbaem, City padlo se Sportingem

Sport Sport
8. 3. 2012 22:59
Online přenos ze čtvrtečních utkání osmifinále Evropské ligy
Agüero a spol. se v Lisabonu neprosadili.
Agüero a spol. se v Lisabonu neprosadili. | Foto: Reuters

Praha - Osm utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy bylo na programu ve čtvrtek večer. Sledovali jsme je v online komentovaném přenosu Aktuálně.cz, který od 19:00 přinesl hlavní akce, změny stavu, fotky i čerstvá videa z průběhu večera.

22:59 To je ode mne pro dnešek vše, u dalšího přenosu se těším na shledanou.

22:55 A je tu konec. Můžeme tedy rekapitulovat dnešní výsledky:

Manchester United - Athletic Bilbao 2:3
Valencie - PSV Eidhoven 4:2
Standard Lutych - Hannover 96 2:2
Alkmaar - Udinese 2:0
Atlétiko Madrid - Besiktas Istanbul 3:1
Metalist Charkov - Olympiakos Pireus 0:1
Sporting Lisabon - Manchester City 1:0
Twente Enschede - Schalke 04 1:0

22:53 Manchester se nakonec vzepjal alespoň ke snížení. Přísnou penaltu po ruce jedonoho z hostí na kraji vápna totiž proměnil Wayne Rooney. Současně snížil Eidhoven ve Valencii na 2:4 a ani on ještě neztrácí naději před odvetou. Manchester United - Atheltic Bilbao 2:3, Valencie - Eidhoven 4:2.

22:51 Tak propadák Manchesteru pokračuje. Marcos po přímočaré akci Bilbaa tvrdě vypálil, de Gea vyrazil míč jen na stranu a Muniaín předběhl váhajícího Rafaela a dorazil míč do sítě. Manchester United - Athletic Bilbao 1:3.

22:45 Těsne před koncem utkání padají další dvě branky. Nejprve zvýšil vedení Alkmaaru nad Udinese na 2:0 Falkenburg, a poté zaznamenal čestný úspěch Eidhovenu ve Valencii z penalty Toivonen. AZ Alkmaar - Udinese 2:0, Valencie - Eidhoven 4:1.

22:41 Manchester se snaží s Bilbaem alespoň srovnat krok, ale nedaří se mu. Rooney se propracoval k dobré střele z vrcholu vápna, ale jeho rána mířila doprostřed branky.

22:35 Nyní si můžeme znovu aktualizovat bilanci španělských týmů v pohárech. V součtu se včerejškem nyní mají Barcelona, Valencie, Bilbao a Atlétiko Madrid s evropskými soupeři celkové skóre 16:3. A to hráli (hrají) proti stoupencům Bundesligy, Premier League, nizozemské ligy i turecké ligy.

22:33 Tak Bilbao se přeci jen dočkalo. Oscar de Marcos si naběhl za obranu United a krásnou střelou na zadní tyč poslal Athletic do vedení. Manchesteru United - Athletic Bilbao 1:2.

22:28 Nechybělo mnoho a Bilbao mohlo vést v Manchesteru 2:1. Muniaín utekl po pravém křídle Evansovi a zastavil jej až skvělý de Gea. To je momentálně nejvytíženější muž v dresu Rudých ďáblů.

22:24 Tak ani poslední dnešní duel nezůstane bez branek. Za AZ Alkmaar se v 63. minutě prosazuje po kombinaci s Altidorem Martens. Alkmaar - Udinese 1:0.

22:20 Téměř současně padly další dvě branky. Hannover z ničehož nic vyrovnal v Lutychu díky Dioufovi, který si naskočil na centr Stindla. Už čtvrtou trefu pak do sítě PSV přidala o chvíli později Valencia, za níž se po samostatném úniku prosadil Piatti.
Valencie - Eidhoven 4:0
Standard Lutych - Hannover 96 2:2

22:18 Zatím kupodivu nepadla žádná branka v utkání mezi Alkmaarem a Udinese. Oba týmx přitom k ofenzivnímu fotbalu nemají daleko: AZ v domácí lize nastřílelo už 51 branek, Italové zase mají v sestavě di Nataleho.

22:10 V Manchesteru hned Bilbao vlétlo do útoku a Muniaín s Llorentem řádně zatápěli domácí obraně. United se zdá z prvního poločasu moc nepoučili. Za prvních pět minut druhé půle se v podstatě nedostali na soupeřovu polovinu hřiště.

22:05 Druhé poločasy právě začínají.

21:57 O přestávce si můžeme připomenout i všechny branky ze zápoasu Atlétiko Madrid - Besiktas Istanbul (3:1). Jedná každá skutečně stála za to.

21:52 Je za námi první poločas zbývajících čtyř utkání osmifinále Evropské ligy. Stavy jsou následující: Manchester United - Atletic Bilbao 1:1, Valencie - PSV Eidhoven 3:0, Standard Lutych - Hannover 96 2:1 a AZ Alkmaar - Udinese Calcio 0:0.

21:48 Před poločasem jsme se dočkali ještě dalších dvou branek a obě vstřelily španělské týmy:

Nejprve se trefil Soldado, který poslal z penalty po faulu na Jonase Valencii do vedení 3:0 nad PSV Eidhoven. Následně srovnal Llorente stav utkání na Old Trafford, který pěknou kombinační akci Bilbaa zakončil přesnou hlavičkou.

 

21:44 Pohlednou vítěznou branku Olympiakosu Pireus vstřelil v Charkově David Fuster. Podívejte se na jeho efektní stříhnutí nohama zde:

21:38 Lutych ovšem v zápětí otáčí zápas! Po přihrávce ze strany se nejprve utěšenou střelou pravačkou prosadil Yoni Buyens, a následně po rohu vstřelil branku Mohammed Tchite. Standard Lutych - Hannover 96 2:1. 

21:29 Vedení 1:0 se ujal Hannover v Lutychu. Po faulu na Rausche se kopala penalta a Lars Stindl se z pokutového kopu nemýlil. Standard Lutych - Hannover 96 0:1.  

21:27 Nu jako bych to zakřikl: Manchester United Bilbau právě vstřelil branku. Po akci Giggse s Hernandezem snadnou dorážku v gól přetavil Wayne Roony. I když snadnou - v podobné situaci byl předevčírem Robin van Persie a brankáře AC Milán v rozhodující chvíli překonat nedokázal. Manchester United - Athletic Bilbao 1:0.

Roberto Soldado dnes vstřelil stejně jako Salvio z Atlétika Madrid dvě branky.
Roberto Soldado dnes vstřelil stejně jako Salvio z Atlétika Madrid dvě branky. | Foto: Reuters

21:23 Španělské kluby tak dnes jen potvrzují svoji aktuální vysokou kvalitu. Celkově má La liga po včerejších zápasech Ligy mistrů a dnešních Evropské ligy skóre proti zbytku Evropy 12:2. A to ještě Bilbao nestihlo proměnit žádnou svoji šanci - na Old Trafford rozhodně nehraje v první půli nijak ustrašeně.

21:19 První góly druhé části večera padly ve Valencii, kde jdou domácí do vedení po brankách Jonase a Soldada. První se prosadil po rohovém kopu hlavičkou na zadní tyči, druhý si o dvě minuty později nabehl pro teč prudkého centru na tyč přední. Valencia - PSV Eidhoven 2:0.

21:13 Mimochodem AZ Alkmaar, aktuálně vedoucí celek nizozemské ligy, začal svoji pouť tímto ročníkem Evropské ligy proti Jablonci, který v napínavém dvojzápase porazil 3:1. Navíc v tomto ročníku zatím nepoznal hořkost porážky. Uvidíme, jak ho dnes prověří čtvrtá tým Serie A Udine.

21:09 Kanonýr Bilbaa Fernando Llorente se uvolnil na středu vpna a vyslal na De Geovu branku hodně nebezpečnou ránu, která skončila těsně vedle tyče španělského gólmana.

21:05 Další čtveřice zápasů začíná. Hlavní pozornost se upíná k souboji Manchesteru United s Atlétikem Bilbao. Na Old Trafford nastoupily oba týmy v těchto sestavách:

Manchester United: De Gea - Rafael, Smalling, Evans, Evra - Park, Jones, Giggs, Young - Rooney, Hernández.
Athletic Bilbao: Iraizoz - Iraola, Martínez, José, Aurtenetxe - Iturraspe, De Marcos, Herrera - Susaeta, Llorente, Muniain.

Zajímavé výsledky, ale tím dnešní program Evropské ligy rozhodně nekončí. V prvních zápasech osmifinále se totiž od 21:05 utkají Manchester United s Atletikem Bilbao, Alkmaar s Udinese, Standard Lutych s Hannoverem a Valencie s Eidhovenem.

Smutný Taison dnes Charkovu ke gólu nepomohl.
Smutný Taison dnes Charkovu ke gólu nepomohl. | Foto: Reuters

20:50 Dohráno! Atlétiko Madrid Besiktas Istanbul 3:1, Twente Enschede - Schalke 04 1:0, Sporting Lisabon - Manchester City 1:0 a Metallist Charkov - Olympiakos Pireus 0:1.

20:48 Mario Balotelli po rohu trefil břevno branky Sportingu, rozhodčí nicméně i tak viděli ofsajd, a tak bylo vzrušení v ochozech zbytečné.

O chvíli později se v dobré šanci Manchesteru objevil Agüero, ale i když již překonal brankáře Sportingu, jeho gólovou střelu vykopl mimo tři tyče střelec Xandao.

20:44 Enschede usiluje o druhou branku v síti oslabeného Schalke, ale obrana bundesligového celku zatím odolává. Prohra 0:1 z hřiště soupeře je pro ně poměrně přijatelná. Navíc v odvetě patrně již naskočí Klaas-Jan Huntelaar.

20:38 V Charkově domácí usilují o vyrovnání co to dá, ale postupně Edmar, Taison a Devič zahodili své velké příležitosti. Řekové výborný výsledek ze hřiště soupeře pochopitelně brání.

První jmenovaný z hráčů ukrajinského celku navíc nyní notně oslabuje svůj tým, když v 82. minutě vidí červenou kartu!

20:36 Deset minut do konce prvních čtyř utkání osmifinále Evropské ligy. Stavy jsou zatím následující Lisabon - ManCity 1:0, Atlétiko - Besiktas 3:1, Twente - Schalke 1:0 a Charkov - Pireus 0:1.

20:32 Nabuzený Sporting Lisabon nyní přitlačil lídra Premier League k vlastní brance. Edin Džeko a Sergio Agüero se dnes nědokáží prosadit, na hřiště proto již zamířil Mario Balotelli.

Na zatím jedinou (Xandaovu) branku utkání Sporting - Manchester City se podívejte zde:

20:17 Matip právě viděl v utkání s Twente červenou kartu za faul na pronikajícího de Jonga. Rozhodnutí je to sice diskutabilní, nicméně Twente po úradku sudích dostalo možnost kopat penaltu, kterou suverénně proměnil sám faulovaný. Twente - Schalke 1:0.

Střelec večera Eduardo Salvio vstřelil Besiktasi dvě branky.
Střelec večera Eduardo Salvio vstřelil Besiktasi dvě branky. | Foto: Reuters

20:15 Zopakujme si tedy stavy utkání po necelé hodině hry. Sporting - Manchester City 1:0, Atlétiko Madrid - Besiktas Istanbul 3:1, Twente - Schalke 0:0 a Charkov - Pireus 0:1.  

20:11 S brankami se nyní roztrhl pytel. Zatím hlavně bránící Sporting Lisabon se dostává do vedení nad Manchesterem City. Po standardní situaci se k patičkové dorážce vlastní střely propracoval Xandao.

20:08 V Charkově padla první branka a docílil jí efektními nůžkami David Fuster.Na začátku druhé půle se prosadil také Besiktas, který díky Simaovi snížil na 1:3!

20:02 Druhé poločasy úvodních čtyř duelů osmifinále Evropské ligy začaly.

 

19:45 V Charkově dnes na rozdíl od minulého kola play off Evropské ligy padají místo branek žluté karty. Sudí jich za první půli rozdal hned pět: dvě pro domácí, tři pro Řeky. Jediné dvě další karty zatím padly v utkání Sportingu s City.

19:45 První poločasy končí. Jediné góly padly večera zatím padly v Madridu, kde Atlétiko vede nad Besiktasem 3:0. Sporting hraje s City 0:0, stejně jako Charkov s Pireem a Twente se Schalke.

Na první branku Salvia do sítě Besiktase se můžete podívat zde:

19:38 Adrián López zvyšuje vedení AtlétikaMadrid nad Besiktasem Istanbul na 3:0. Zdá že Primera Division má po včerejší kanonádě Barcelony našlápnuto k dalšímu vysokému vítězství v pohárech.

 

19:35 V zápase mezi Twente a Schalke mohl skórovat Chadli, ale na zadní tyči nedokázal centr přes celé vápno uklidit do sítě. Bundesligový celek si koleduje o gól již delší dobu.

19:25 A už to neplatí! V Mardidu se Atlétiko pustilo do útočení a výsledkem jsou dvě branky Salvia, které padly v rozmezí pouhých dvou minut! První branka argentinského forvarda padla po parádní technické práci Salvia ve vápně, druhou přidal přesnou ranou do šibenice. Že by bylo zaděláno na další argentinský večer? Atlétiko Madrid - Besiktas Istanbul 2:0.

Besiktas za Atlétikem zaostal o dvě branky.
Besiktas za Atlétikem zaostal o dvě branky. | Foto: Reuters

19:23 V Madridu dnes proti Atlétiku nastupuje Besiktas i s Tomášem Sivokem v základní sestavě. A Turci budou spoléhat nejen na to, že ubrání dravého Falcaa, ale možná i přispěje brankou, jako v prvním kole play off, v němž Besiktas vyřadil Bragu 2:1. V Madridu ve třiadvacáté minutě platí stav 0:0, stejně jako na ostatních třech stadionech.

19:20 Mimochodem nejvíce branek ze všech týmů během prvního kola play off nastřílel Metallist Charkov, který rozdrtil Salcburk ve dvojzápase 8:1. To Manchester City nastřílel Portu "jen" šest branek. Charkov dnes zatím hraje s Pireem 0:0. Ostatně řecká obrana je minimálně od dob trenéra Otto Rehhagela vyhlášená.

19:18 Zajímavá statistika z Enschede. Přemožitel Viktorie Plzeň Schalke 04 zatím drželo míč na kopačkách během úvodních patnácti minut jen ve třiceti procentech času.Podobně si včera vedl jiný top bundesligový klub Leverkusen na Schalke.

19:12 Man City v desáté minutě střídá. Vincent Kompany má potíže a střídá ho Joleon Lescott. Krátce poté měl šanci Kolo Touré, ale Rui Patricio se blýskl pěkným zákrokem.

19:10 Manchester City dnes nastoupil v této sestavě: Hart, Clichy, Kompany, Toure, Kolarov, Milner, De Jong, Barry, Silva, Agüero, Džeko. Sporting kontruje touto sestavou: Rui Patricio, Joao Pereira, Xandao, Anderson Polga, Insua, Fernandez, Daniel Carrico, Schaars, Diego Capel, Izmailov, van Wolfswinkel.

19:00 Zápasy Sporting Lisabon - Manchaster City, Twente Enschede - Schalke 04, Metallist Charkov - Olympiakos Pireus a Atlétiko Madrid - Besiktas Istanbul právě začaly.

19:00 Dobrý večer, vítejte u dnešní online reportáže ze zápasů fotbalové Evropské ligy. Prestižní soutěž nám dospěla do osmifinále. V dnešním programu se podrobněji zaměříme na papírově nejzajímavější utkání obou týmů z Manchesteru. City od 19 hodin vyzve Sporting Lisabon, United od 21:05 Bilbao.

 

Právě se děje

Další zprávy