Fotbalový svět tleská: Messi je prostě nejlepší

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
8. 3. 2012 9:00
Argentinský forvard opět uchvátil fotbalový svět
Lionel Messi, gesto po gólu do sítě Leverkusenu
Lionel Messi, gesto po gólu do sítě Leverkusenu | Foto: Reuters

Praha - "Je prostě nejlepší ze všech," prohlásil na Twitteru útočník Manchesteru United Wayne Rooney.

"Je to nejlepší fotbalista historie, nikdy jsem nikoho jako on neviděl," tvrdí zase někdejší opora Arsenalu a nyní forvard Barcelony Cesc Fábregas.

"Je to naprosto unikátní hráč, prostě nejlepší. Někoho takového už znovu neuvidíme," souhlasí kouč Barcelony Pep Guardiola.

To jsou jen tři z reakcí na včerejší fantastické představení Lionela Messiho v osmifinále Ligy mistrů proti Leverkusenu, v němž čtyřiadvacetiletý forvard Barcelony nastřílel rekordních pět gólů.

Čtěte také:

Mein Gott. Barcelona smetla Leverkusen, Messi pět gólů
Středeční zápasy LM jsme sledovali online zde

"Ani si nepamatuji, kdy jsem naposledy skóroval pětkrát," prohlásil po utkání, které skončilo vítězstvím Barcy 7:1, sám Messi. "Je to pěkné, ale hlavní je výhra. Nejdůležitější je, že jsme to zvládli jako tým a postoupili jsme do dalšího kola."

Už dohnal di Stefana

Chválou na svého svěřence trenér Katalánců Pep Guardiola na pozápasové tiskové konferenci rozhodně nešetřil. Mimo jiné prohlásil také, že "trůn (pro nejlepšího fotbalistu) Messimu právem patří - a je jen na něm, kdy se rozhodne jej opustit."

Následně Guardiola přirovnal argentinského útočníka k někdejším legendám Alfredovi di Stefanovi, Pelému či Maradonovi.

Právě na někdejšího kanonýra Realu Madrid di Stefana se včera Messi svým 49. zásahem v Lize mistrů dotáhl. Na absolutní čelo nejlepších střelců Ligy mistrů všech dob mu ovšem ještě chybí 22 gólů. Jiná bývalá hvězda Realu, Raúl, totiž nasázela (zatím) v Lize mistrů 71 branek.

Leverkusen: chtěli jsme hrát a doplatili na to

V Leverkusenu na rozdíl od katalánské metropole rozhodně takovou radost z fenomenálního výkonu Lionela Messiho nemají. Že dvojzápas s Barcelonou německý top klub prohraje 2:10, asi čekal málokdo.

"Snažili jsme se hrát aktivněji než v prvním zápase, ale brutálně nás za to vytrestali," smutnil po utkání kapitán Simon Rolfes. "Je nám líto, že jsme prohráli takhle vysoko, ale Barcelona si hraje svoji vlastní soutěž."

Podobně viděl zápas s úřadujícími šampiony Ligy mistrů i sportovní ředitel klubu a někdejší německý reprezentant Rudi Völler. "V prvním poločase jsme až do druhé branky nehráli špatně, ale v druhé půli jsme je nechali střílet. Sedm gólů je ovšem až moc."

Guardiola: hlavně že jsme ve čtvrtfinále

Kouč Barcelony Pep Guardiola vysoké vítězství nad aktuálně pátým celkem německé Bundesligy nijak nepřeceňuje. Hlavní je podle něj postup a další krok směrem k obhajobě titulu.

"Chtěli se poprat o výsledek, vždyť o víkendu porazili Bayern Mnichov," připomněl Guardiola. "Liga mistrů je velmi náročná soutěž, vezměte si, že Manchester City a United už jsou vyřazeny, takže nelze nikoho podceňovat.

"Ostatně chtěl bych tímto i pogratulovat Apoelu k postupu," dodal vzápětí kouč Barcelony na adresu překvapení soutěže, které včera vyřadilo Olympique Lyon po penaltovém rozstřelu. "Každý dnes může porazit každého."

 

Právě se děje

Další zprávy