ŽIVĚ Plzeň podlehla Schalke 1:3 po prodloužení

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
23. 2. 2012 23:16
Sledujte online přenos zápasu Evropské ligy mezi Schalke 04 a Viktorií Plzeň. Odveta prvního kola play off začíné ve vestfálské Veltins Aréně ve 21:05.
Foto: Eduard Erben

Minuta po minutě

- Hezký večer, vitám Vás u online přenosu z utkání Evropské ligy mezi Schalke 04 a Viktorií Plzeň. Odvetný zápas prvního kola play off začne ve vestfálské Veltins Aréně ve čtvrtek ve 21:05.  

- První utkání před týdnem skončilo v rekonstruovaných Štruncových sadech remízou 1:1. Viktoria byla po většinu zápasu lepším týmem a z převahy vytěžila gól "druhého Jiráčka" Vladimíra Daridy. Za čtvrtý celek Bundesligy ale v závěru utkání srovnal nejlepší kanonýr Schalke Klaas Jan Huntelaar.  

- Před odvetou má Plzeň pozici těžkou nejen kvůli tomu, že na Schalke musí před šedesátitisícovou arénou v Gelsenkirchenu vstřelit branku, ale i proto, že se v minulém utkání vykartoval kapitán týmu Pavel Horváth. Kdo ho v setsavě nahradí je zatím otázkou - kapitánskou pásku by si měl navléknout David Limberský.  

- Jak zápas ve Štruncových sadech probíhal se můžete podívat v původní fotogalerii Aktuálně.cz. 

- Oba týmy o víkendu sehrály důležité ligové zápasy a oba nastřílely čtyři branky. Zatímco Schalke doma deklasovalo Wolfsburg i s Petrem Jiráčkem 4:0, Plzeň otočila dramatický duel v Teplicích, kde zvítězila 4:3.  

Sestava Plzně Čech - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Darida, Procházka - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš 

- Jak vidno ze sestavy, Plzeň se rozhodla nahradit vykartovaného Horvátha Václavem Procházkou, který se z obvrany posune do středové řady a bude hrát patrně na postu defenzivního záložníka, zatímco Darida se bude pokoušet nahradit Horváthovu kreativitu. Na stoperu Procházku nahradí František Ševinský. Nastoupí také uzdravený Milan Petržela.  

Sestava Schalke Hildebrand - Höwedes, Papadopoulos, Metzelder, Höger, Fuchs, Draxler, Matip, Farfán, Raúl, Huntelaar.  

- Vestfálský celek udělal oproti utkání v Plzni tři změny. V brance dnes naskočí místo Unnerstalla Hildebrand, obranu vyztuží Christophe Metzelder a do útoku se pohrne Jefferson Farfán. Na lavičce začnou Jermaine Jones a Chinedu Obasi.  

- Největším nebezpečím pro obramu Plzeňských by opět měl být Klaas Jan Huntelaar, který společně s Mario Gomezem z Bayernu vládne s 18 trefami střelcům Bundesligy. Celkově v této sezoně nastřílel v 29 zápasech za Schalke 25 branek a na dalších pět přihrál. Jak si Huntelaar vede v porovnání s dalšími evropskými kanonýri se můžete podívat v této grafice Aktuálně.cz.  

- Mimochodem Huntelaar má alespoň dle neměckého renomovaného serveru transfermarkt.de stejnou hodnotu, jako celý plzeňský kádr dohromady - přibližně 400 milionů korun.  

- Pokud by se dnes podařilo Plzni postoupit, naskočila by patrně v osmifinále Evropské ligy proti nizozemskému Twente Enschede, které po výhře 1:0 v Bukurešti dnes dvacet minut před koncem utkání se Steauou vede stejným výsledkem.  

- Jediným zatím jistým osmifinalistou Evropské ligy je Manchester City, který už včera v odvetě smetl Porto 4:0 a celkově obhájce trofeje rozdrtil 6:1. V osmifinále se Citizens utkají buďto se Sportingem Lisabon, nebo s Legií Varšava, jejichž úvodní duel skončil v Polsku remízou 2:2.  

- Fotogalerii ze včerejšího duelu City - Porto (a také utkání Ligy mistrů) si můžete prohlédnout zde. 

- Zajímavá statistika: Schalke v pohárech neprohrálo již osm utkání v řadě - naposledy je senzačně porazilo HJK Helsinki v předkole.  

- V Gelsenkirchenu je půl hodiny před zápasem dle údajů UEFA šest stupňů Celsia a hřiště je mokré. Komu to bude svědčit více těžko říci.  

Sudí Ještě Vám dlužím rozhodčí zápasu, jimiž bude irská čtveřice v čele s hlavním Alanem Kellym.  

- Pro bookmakery je Schalke dnes velkým favoritem zápasu. Například Tipsport nabízí na vítězství Plzně v dnešní utkání kurz 9:1, zatímco na Schalke 1,27:1. Fortuna a další sázkové kanceláře vypsaly obdobné kurzy. Plzeň ale už několikrát ukázala, že umí odhady odborníků postavit na hlavu. AC Milán by mohl vyprávět.  

- První várka dnešních odvetných utkání play off Evropské ligy již skončila. Manchester City v osmifinále doplní Twente (budoucí soupeř Schalke či Plzně), Standard Lutych, Hannover, Valencie, Eidhoven, Udiense a Bilbao.  

- Naopak vyřazeny jsou týmy Lokomotivu Moskva, Stoke, Steauy Bukurešť, Wisly Krakov, PAOKu Soluň, Trabzonsporu a Brugg.  

- Nyní se ale již přesuňme do Gelsenkirchenu, kde oba týmy právě nastupují na hřiště šedesátitisícové Auf Schalke Arény.  

- Mimochodem dnes se bude hrát na krytém hřišti, neboť kvůli přeháňkám a větru se pořadatelé rozhodli hřiště před rozmary počasí raději ukrýt zatahovací střechou.  

1. Zápas Schalke 04 - Viktoria Plzeň právě začal výkopem Západočechů.  

1. Limberský rozherávku zakončil nepřesným nákopem po lajně. U míče je Schalke.  

2. Procházka s Daridou v pohodě pokryli první nákop bundesligového celku. Nicméně Plzeň s rozehrou rozhodně nespěchá.  

2. Vše končí nákopem na Bakoše, jehož výborně pokryl Papadopulos.  

3. Po brejku centroval Fuchs do plzeňského vápna, ale jeho příhru odvrátil Čišovský.  

4. V zápětí Farfánovi sudí Kelly odpustil žlutou kartu za faul na Koláře.  

4. Čerstvý reprezentant Rajtoral ubránil Draxlera a nakonec získal odkop pro Plzeň.  

6. Horváth zatím očividně chybí. Plzeň ve středu hřiště nemá jistotu a většina ofenzivních akcí končí nákopy. Útočníci tak v podstatě jen bojují o odražené míče.  

1:0 Schalke vede 1:0! Tak to je ledová sprcha pro Viktorii. Draxler prošel sám středem hřiště, napálil míč na Čecha a ten jej vyrazil jen k číhajícímu Huntelaarovi, jenž projevil svůj lovecký instinkt a vyražený balon poslal z úhlu levačkou do sítě. 

10. Farfán zahrál rohový kop na přední tyč, ale tam byl připravený Ševinský.  

11. Rajtoral to zkoušel po pravém křídle ale o merunu ho obral Höger.  

12. V zápětí Limberský srazil Huntelaara, vyslal do úniku Bakoše a ten po dlouhém zpracování vystřelil na Hildebranda. Ten vyrazil na roh.  

12. Rohový kop na krátko moc Plzni nevyšel, nicméně situaci si zopakují.  

13. Petržela fauloval a z nadějné standardní situace není nic.  

15. Klasický obrázek: Plzeňská obrana stojí před půlící čárou s míčem na noze a neví kam s ním. Nákopy po lajnách si Schalke dobře hlídá a střed zahušťují Huntelaar s Raúlem.  

16. Raul s Huntelaarem kombinovali před vápnem, ale míč jim nakonec ukopl Čišovský.  

17. A opět. Plzeňští beci si netroufají nahrát do středu zálohy a posílají třicetimetrové nákopy po lajnách, kde je sbírají beci bundesligového celku. A útočit může Schalke.  

18. Teď si pro míc seběhl Kolář a podařilo se mu míč dotáhnout až k vápnu, ale tam jej Metzelder obral.  

19. Rajtoral přišel lacino o balon a vše uhasil až faulem na hranici vápna Čišovský. Nebezpečná standardní situace.  

20. Tvrdá rána Fuchse levačkou zamířila dobré dva metry vedle levé tyče.  

22. Pilař se dral za balonem do vápna Schalke, ale Hildebrand byl u míče včas.  

23. Höger fauloval unkajícího Petrželu a vidí žlutou kartu.  

24. Po standardce se dostal k balonu Pilař, jehož nepovedenou střelu z kraje vápna uklidil do sítě hlavou Čišovský. Jenže stál v ofsajdu, a tak se stav nemění. 

25. Po následném rohu fauloval Bakoš, a tak Plzeň přišla o další šanci.  

27. Darida se konečně dostal k balonu a zkusil dnes vzácnou přihrávku po zemi. Bakoš si míč pokryl a ještě vymodlil faul na Metzelderovi.  

28. Tak to byla obrovská šance! Plzeň chytře rozehrála standardní situaci tak, že přetáhla balon na pravou stranu, kde v klidu odcentroval nikým nekrytý Petržela. A na zadní tyči jeho centr našel volného Koláře, který v letu hlavičkou trefil tyč! 

30. Teď měla Plzeň štěstí, že brejk Schalke táhnul 34letý Raúl, který již zdaleka neběhá tak rychle, jako před deseti lety. I tak ale měli Plzeňští beci dost problémů se zastavením celé akce, během níž se dokonce balon dostal až do vápna Viktorie.  

33. Schalke teď drží míč snad dvě minuty, ale do útoku se nijak zvlášť nehrne. Z tribun se ozývá nesmělý pískot.  

35. Pilař s vypětím všech sil vybojoval v beznadějné situaci na levém kraji vápna roh.  

36. Po Hildebrandově nejistém zákroku se k míči na malém vápně dostal Bakoš, ale než se rozhoupal ke střele, tak mu byl neposedný míč upálen. Škoda. 

37. Darida fauloval zezadu Farfána, ale žluté kartě se prozatím vyhnul.  

40. Metzelder potáhl balon přes celé hřiště a málem se po výměně balonu s Fuchsem dostal k hlavičce. Střed zálohy Plzně defenzivně opět hodně zaspal.  

40. Pilař osvobodil Plzeň akcí po levém křídle, ale v zápětí přišel Kolář v obléžení tří soupeřů o balon. A Schalke se hrne do útoku.  

42. Poslední minuty patří Schalke, obzvláště levá strana s Fuchsem a Draxlerem je v permanenci.  

45. Na závěr poločasu potáhl míč po levém křídle Limberský, ale Bakoš se přes řízné beky Schalke na jeho centr do středu vápna neprobil.  

46. Rajtoral se předvedl ve výborném světle, když na psolední chvíli vypíchl balon v brejku unikajícímu Draxlerovi.  

46. První poločas končí.  

- Po prvním poločase vede Schalke nad Plzní 1:0 a celkově 2:1. Pokud se podaří Viktorii v druhé půli vyrovnat, bude to znamenat prodloužení. Zápas je tedy stále otevřený. Plzeň prohrává po chybě středu zálohy, která nechala vypálit Draxlera, a nepříliš jistém zákroku Čecha, jenž jeho ránu vyrazil jen k Huntelaarovi. Vyrovnat mohla Viktoria po pěkné standardní situaci, ale Kolář hlavou trefil v jasné pozici jen tyč. 

46. Začal druhý poločas. Sestavy se nemění.  

47. Farfán pronikl hluboko do plzeňského území a Pilařovi nezbylo než faulovat. Žlutá pro štírka Viktorie a nepříjemný přímý kop pro Schalke.  

47. Centr Farfána odvrátil bez potíží Čišovský.  

49. Schalke hraje poměrně zatáhle a čeká co Plzeň vymyslí. Zatím to žádné velké manévry nejsou.  

50. Limberský s Ševinským především zásluhou patičky prvně jmenovaného vyšachovali dva hráče Schalke. Nicméně to bylo k užitku jen v tom, že si může Viktoria nadále přihrávat na své polovině.  

51. Huntelaar vyslal pozemní uličkou do šance Raúla, ale toho výborně pokryl Darida.  

52. Pilař nabil Daridovi na kraji vápna, ale jeho střelu zblokoval Matip. Nálsedný brejk Schalke ukončil nepřesnou přihrávkou Farfán.  

53. Procházka zkoušel kolmicí vzduchem vysunout Bakoše, ale ten startoval do náběhu z ofsajdové pozice.  

55. Farfán už poněkolikáté simuluje, aby získal výhodu pro svůj tým. Irští sudí mu zatím jeho pokusy zbaštili pouze jednou. 

56. Rajtoral si pohrál na pravé straně s Höwedesem, ale jeho centr skončil v zámezí.  

57. Pilař zkoušel z pravé strany odcentrovat šajtlí, ale je z toho jen roh.  

57. Daridův centr skončil na hlavě prvního bránícího hráče.  

58. Limberský zajel do Höwedese a vidí za to žlutou kartu.  

59. Souboj o Fuchsův centr Čech prohrál a po Matipově hlavičce skončil míč nad břevnem. Z následného rohu nic nebylo.  

62. Těžká rána pro Plzeň. Marek Bakoš byl faulován na středovém kruhu Papadopulosem, Plzeň dostala výhodu, ale slovenský forvard při vstávání patrně úmyslně loktem trefil do obličeje soupeře. Červená karta. 

63. Trenér Vrba je na lavičce hodně rozčilen a není divu. Teď to bude mít Viktoria s otáčením zápasu velmi těžké.  

65. Na hřiště míří útočník Michal Ďuriš, jenž nahradí Milana Petrželu. 

65. Ševinský při snaze odkopnout balon naložil i Raúlovi a vidí žlutou kartu.  

66. Fuchs nasměroval svůj přímý kop do tribun. 

67. Rajtoral s Kolářem teď po pravém křídle vyšachovali obranu Schalke, ale příhru na puntík ukopl Matip. Jinak by z této akce byla jasná gólovka, neboť za ním byl připravený skórovat Pilař.  

70. Pa faulu Ďuriše budou zahrávat domácí standardní situaci z levé strany.  

71. Centr Farfána na zadní tyč tečoval Raúl těsně vedle branky.  

72. Schalke si je dobře vědomo své pozice. Nechává hrát Plzeň a vyráží k rychlým brejkům.  

73. Ďuriš našel na vápně naběhnutého Pilaře a toho v jasné šanci stáhnul Farfán. Žlutá karta. 

73. Farfána střídá Chinedu Obasi.  

74. Ďuriš ze standardní situace neprostřelil mohutnou zeď před Hildebrandem.  

75. Ďuriš to zkoušel místo nahrávky na Rajtoral sám a středem, což neměl dělat. O balon jej obral Matip.  

76. Obasi se hned vytasil s nebezpečnou střelou, ale jeho pokus zblokovali plzeňští obránci mimo.  

77. Höwedes pálil hodně z úhlu a dle očekávání netrefil bránu.  

78. Höwedes přelstil na kraji vápna Daridu a hasil si to přímo na bránu, ale plzeňský záložník jej ještě stihl zastavit skluzem zezadu, jímž mu vypíchl balon.  

79. Daniela Koláře střídá Jakub Hora, Juliana Draxlera Alexander Baumjohan. 

80. Daridův centr na zadní tyč odvrátil Papadopulos.  

81. Pilař v zápětí na témže bekovi vybojoval roh.  

81. Vyražený centr zvládl Darida vrátit znovu do vápna, ale Čišovský byl v ofsjadu.  

82. Limberský to zkoušel po levé straně, Rajtoral po pravé, ale ani jeden z nich nakonec k útočníkům míč neprotlačil.  

85. Plzeň se nemůže dostat do kloudné útočné akce. Schalke zatím taktiku na 1:0 zvládá s přehledem.  

86. Po mizerné rozehrávce Plzně se ke střele z vápna dostal Huntelaar, ale tentokrát jeho rána mířila nad.. 

87. Pilař obalamutil tři beky, ale zpracování jeho příhry na vrcholu vápna trvalo Horovi příliš dlouho.  

1:1 Je srovnáno na 1:1! Tak přeci jen Plzeň využívá profesorské hry soupeře. Po centru z pravé strany se odrazil od Matipa s Horou míč k Rajtoralovi a český reprezentant tvrdou bombou z úhlu propálil vše, co mu stálo v cestě.  

90. Nastavovat se budou čtyři minuty.  

92. Procházka se málem na vrcholu vápna probil ke střele, ale nakonec mu míč domácí beci ukopli.  

93. Čech vyhrál souboj s Huntelaarem po autu Högera. Holanďan navíc fauloval.  

94. Obasi se uvolnil na hraně vápna hostí, ale jeho střelecký pokus šel hodně mimo.  

94. Druhý poločas končí, a protože je průběžný stav 2:2, čeká nás prodloužení.  

- Plzeň si tedy prodlužuje své působení v pohárech minimálně o další půlhodinu. Do prodloužení ale jde v oslabení o jednoho muže, neboť po faulu loktem byl již po hodině hry vyloučen Marek Bakoš. Srovnání stavu na 1:1 zařídil v 88. minutě utkání tvrdou František Rajtoral. 

91. Prodloužení začalo rozehrávkou Plzně.  

92. Oba týmy zatím hrají hodně opatrně. Pěknou akci teď předvedl Obasi, jenž se prosmýkl přes Rajtorala do vápna Plzně, ale jeho přihrávku na malé pokutové území odkopl Limberský.  

95. Excelentní práce Čecha na branové čáře. Vyrazil jak tečovanou střelu Huntelaara, tak dorážku Raúla. Mohl ale být alespoň při dorážce v klidu. Španělský matador byl v ofsajdu.  

97. Baumjohann prošel sám středem hřiště a obránci nechali někdejší hvězdu Monchengladbachu vypálit z ideální pozice -- naštěstí pro Plzeň jen nad. Záloha i obrana ale opět nepochopitelně ustopovaly před atakem Schalke.  

98. Václava Pilaře střídá zimní posila Tomáš Berger.  

99. Ševinský odkopl centr Baumjohanna na roh.  

100. Dalekonosnou ránu vyslal ze třiceti metrů Obasi, jenž ale hodně přestřelil.  

100. Prochozka sice fauloval, ale nejvíce si při zákroku ublížil sám. Vypadá to na nosítka. A co je horší, trenér Vrba už nemůže střídat.  

102. Rajtoral fauloval na hraně vápna Baumjohanna a vidí žlutou kartu. Jen o pár decimetrů dál a byla by to penalta.  

103. Z nadějné standardní situace je nakonec rohový kop.  

104. Po rohu zkoušeli pálit Huntelaar, Obasi i Baumjohann, ale všechny jejich pokusy osm bojovníků v bílém zblokovalo.  

104. Huntelaar to zkoušel dokonce nůžkami, ale jeho pokus mířil hodně mimo.  

105. Kleště Schalke svírají Plzeň čím dál víc. Osm Viktoriánů brání v podstatě na vápně a modří se derou do jedné akce za druhou. Za půlkou v prodloužení Plzeňští snad ještě nebyli.  

106. Procházka se nejistě vrací na hřiště. V jakémkoliv jiném zápase by asi zůstal na lavičce. Takto alespoň kulhá na středu hrací plochy.  

107. Další dalekonosná pumelice Obasiho. Tentokrát to bylo jen o kousek od levé tyčky.  

108. První část prodoužení končí.  

- Vydží to Plzeň ještě patnáct minut? Stav je 2:2, Viktoriánů na hřišti osm a kulhající lazar Procházka. Jedinou nadějí svěřenců Pavla Vrby už jsou v podstatě jen penalty, nebo nějaký zázračný brejk v podání Ďuriše či Hory. 

106. Druhá část prodloužení začala.  

107. Schalke vede 2:1. Obasi nacentroval z pravé strany do vápna a kdo jiný než Huntelaar vsítil hlavičkou branku. 

108. Plzni teď sice stačí dát jeden gól a postupuje, nicméně tým Pavla Vrby pochopitelně není ve stavu, kdy by mohl presovat.  

109. Darida už už vyvážel balon do brejku, ale přesila tří na jednoho jej nakonec udolala.  

110. Raúl se už už protahoval kolem Rajtorala, ale ten jej na poslední chvíli zastavil skluzem.  

111. Po rohu hlavičkoval Papadopulos mimo.  

112. Jedna z mála útočných akcí Plzně - Darida vybojoval aut.  

113. Akci Plzně Schalke v pohodě ubránilo a chystalo se do brejku, ale Raúl nakonec pokazil atak nepřesnou nahrávkou. Viktoria zůstane u míče.  

113. Högera za cenu rohového kopu zastavil Limberský.  

114. Míč sebral Čech a hledal centrem Bergera, ale ten si při snaze o získání balonu pomohl faulem. Žlutá karta.  

116. Modří se už nikam nehrnou. Plzeň se v podstatě nedostane k balonu.  

118. Rajtoral zkoušel něco vymyslet na pravé straně, ale jeho uličku na Horu nakonec obránci domácích zavřeli.  

119. Huntelaar už už měl na noze hattrick, ale přihru Fuchse nakonec vystihl skluzem brankář Čech.  

120. Marica střídá Raúla.  

121. Tak přeci jen se Huntelaar dočkal hattricku. V posledním zoufalém náporu přišla Plzeň o balon, brejk 4 na 2 a posléze dvou na brankáře proměnil v gól trefu do prázdné branky. 

122. Zápas končí, Schalke dnes vyhrálo po prodloužení 3:1 a celkově 4:2 

- Plzeňská pouť evropskými poháry tedy končí po těžké bitvě na Schalke, kterou i v deseti Viktoriáni dotáhli do prodloužení odvety, nicméně ve chvíli, kdy přišli o zraněného Procházku bylo v podstatě rozhodnuto. V devíti hrající Plzeň nakonec prohrála dnes 1:3 a celkově 2:4. Všechny branky domácích zařídil Klaas-Jan Huntelaar.  

- To je ode mne pro dnešek vše, u dalších fotbalových přenosů se těším na shledanou.  

 

Právě se děje

Další zprávy