Srdnatě bojujicí Plzeň srazil v prodloužení Huntelaar

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
23. 2. 2012 23:50
Schalke 04 - Plzeň 3:1 po prodl., postupuje Schalke
Kat Plzně Klaas-Jan Huntelaar
Kat Plzně Klaas-Jan Huntelaar | Foto: Reuters

Praha - Letošní pohárová pouť fotbalistů Plzně skončila v úvodním kole play-off Evropské ligy s Schalke 04.

Západočeši po úvodní remíze 1:1 vybojovali díky šťastnému závěru normální hrací doby stejný výsledek také při odvetě v Gelsenkirchenu. Padli až v prodloužení, kdy je poslaly do kolen další dvě trefy Huntelaara, který se postaral o všechny čtyři góly německého celku proti Viktorii.

V té době už Plzeň hrála notnou dobu prakticky pouze v devíti, neboť v 60. minutě byl zbytečně vyloučen Bakoš a zkraje prodloužení se zranil Procházka.

Schalke se v osmifinále střetne s nizozemským Twente.

Čtěte také:
Utkání Schalke - Plzeň jsme sledovali ŽIVĚ
Ajax vyhrál na Manchesteru, v Evropské lize však končí

Přestože jasnými favority byli i přes mdlý výkon v prvním utkání hráči Schalke, nebyl postup Plzně vzdálen zas tak daleko.

Foto: Reuters

Začátek zápasu však patřil domácím, kteří svou převahu dokázali rychle využít k úvodní brance. Špatnou rozehrávku hostů potrestal Huntelaar, když dorážel vyraženou střelu Draxlera.

Plzeň se bez distancovaného Horvátha, jehož ve středu zálohy nahradil Procházka, delší dobu hledala. V polovině poločasu už jakž takž získala na jistotě a začala produkovat svou rychlou kombinační hru. A záhy se také dostala do šancí.

Západočeši dokonce dvakrát rozvlnili síť domácí brány, ovšem oběma trefám předcházelo porušení pravidel. Regulérní gólovku pak spálil Kolář, když svou hlavičku namířil z pár kroků jen do tyče. V nadějné pozici pak o chvíli později nedokázal míč zpracovat Bakoš.

Zlepšená hra signalizovala nadějné vyhlídky pro druhý poločas. V 60. minutě je však téměř uhasil zbytečným oplácením, za nějž uviděl červenou kartu, Bakoš.

Rajtoral zachráncem, Huntelaar hrdinou

Foto: Reuters

Vyloučení slovenského střelce pořádně nahlodalo plány na vyrovnání a zdálo se, že postupu Schalke nebude už nic stát v cestě. Pojistku mohl přidat Raúl, ale mířil těsně vedle. Jen decimetry scházely také ráně Huntelaara.

V 87. minutě, kdy už dramatickou zápletku čekal málokdo, se Viktoriáni dostali po pravé straně k pěknému centru. V pokutovém území se míč odrazil k Rajtoralovi, který jej z rohu malého vápna nekompromisně napálil za Hildebrandova záda - 1:1.

Plzeňské zaplavila euforie, ovšem netrvala dlouho. Po deseti minutách prodloužení se při ostřejším souboji zranil Procházka a jelikož trenér Vrba již všechna střídání vyčerpal, snažil se defenzivní štít pokračovat, i když už byl jen do počtu.

Dvě minuty po poslední změně stran přišlo rozhodnutí. Obasiho centr zprava proměnil ve vítěznou hlavičku znovu Huntelaar.

Hráči Plzně ani v té chvíli nerezignovali a snažili se přes citelné oslabení ještě jednou vyrovnat. Několik náznaků nebezpečných příležitostí si vypracovali, ovšem pozorná obrana Schalke je zpacifikovala.

Definitivní pečeť na postup favorita pak přidal prakticky do prázdné brány Huntelaar, čímž zkompletoval svůj hattrcik.

Odvetné utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:

Schalke 04 - FC Viktoria Plzeň 3:1 po prodl. (1:1, 1:0)
Branky:
8., 106. a 120.+1 Huntelaar - 87. Rajtoral. Rozhodčí: Kelly - MacGraith, Douglas (všichni Ir.). ŽK: Höger, Farfán, Matip - Pilař, Limberský, Ševinský, Rajtoral, Berger. ČK: 60. Bakoš (Plzeň). Diváci: 53.951. První zápas: 1:1, postoupilo Schalke.

Schalke: Hildebrand - Höwedes, Papadopulos, Metzelder, Fuchs - Höger, Matip - Farfán (73. Obasi), Raúl (119. Marica), Draxler (79. Baumjohann) - Huntelaar. Trenér: Stevens.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Darida, Procházka - Petržela (65. Ďuriš), Kolář (79. Hora), Pilař (97. Berger) - Bakoš. Trenér: Vrba.

 

Právě se děje

Další zprávy