Formule Plzeň na Schalke bez převodovky = bez Horvátha

Luděk Mádl Luděk Mádl
23. 2. 2012 5:00
Plzeňští v Evropské lize bez Pana nenahraditelného. Dnes večer proti Schalke.
Pavel Horváth dnes večer nenastoupí.
Pavel Horváth dnes večer nenastoupí. | Foto: Jakub Šafránek

Gelsenkirchen - Jako kdyby se kmen Apačů chystal na rozhodující bitvu a ve středu svých bratrů bojovníků scházel velký náčelník Vinnetou. Nemyslitelné, to ví každý čtenář mayovek. V podobné situaci se dnes večer ocitnou fotbalisté Plzně.

V odvetném zápase Evropské ligy jim totiž v Gelsenkirchenu na stadionu Schalke bude scházet jejich kapitán Pavel Horváth. "Jak ho nahradit? To prostě nejde, rovnocenným způsobem nikoli," shodnou se Dušan Uhrin a Zdeněk Ščasný, experti, které oslovil deník Aktuálně.cz.

O fotbalu čtěte více:

V domácím zápase "chytil" Horváth třetí žlutou kartu v soutěži, to znamená automatické stop. Duel ve Štruncových sadech skončil 1:1. Pokud chce Plzeň postoupit, musí dnes bezpodmínečně skórovat. Alespoň jednou.

Je mu už 36 let. A člověk nemusí být zrovna Bystrozraký, aby u něj nezaznamenal nějaké to kilo navíc. Horváthova vybroušená kopací technika a herní přehled jsou ovšem atributy, které jsou navzdory tomu pro Plzeň rozhodující.

V čem konkrétně spočívá Horváthova výlučná role uvnitř plzeňského soukolí? "Je to klíčová persona Viktorie. Jde přes něj spousta balonů, to on určuje rytmus plzeňské hry. Je na něm postavená celá přechodová fáze," vypočítává Zdeněk Ščasný, druhdy kouč Sparty.

Vyměnili motor, teď chybí převodovka

Právě zmíněná přechodová fáze je díky své kvalitě jednou z příčin plzeňského úspěchu: získat míč a ihned provést bleskový kontraúder. Právě Horváth umí posílat skvěle načasované kolmice za obranu.

Plzeňský tým se umí rozjet jako formule, jako její silný a spolehlivý motor fungoval až do zimy Jiráček. Po jeho prodeji do Wolfsburgu se na jeho místě zajíždí nová "pohonná jednotka", mladý Darida.

Pokud se přidržíme motoristické terminologie, Horváth v plzeňské formuli funguje jako skvěle promazaná převodovka. A pokud se Jiráčkovo místo v rámci daného systému "zalepilo" Daridou, druhým Horváthem kouč Vrba prostě nedisponuje.

Vrbovy možnosti: Trapp, nebo Procházka

Zdá se, že má v zásadě dvě varianty. Buď na Horváthovo místo postaví Petra Trappa, který má po říjnovém zranění a dlouhé léčbě minimální zápasovou praxi, nebo ze stoperské dvojice povysune Václava Procházku. A nahradí ho vzadu Františkem Ševinským.

"Teoreticky může hrát v záloze i syn Honzy Bergera, který přišel v zimě z Dukly, ale myslím, že ještě dostatečně nezapadnul do týmu, tu variantu nepředpokládám," přemítá Uhrin, kouč vicemistrů Evropy 1996.

"Každopádně to vypadá, že místo Horvátha bude na Schalke kopat defenzivní záložník. A to výrazně omezí schopnost Plzně hrát jejím aktivním stylem, kterým se prezentovala třeba i na Barceloně či v Miláně. Asi bude působit defenzivnějším, staženějším dojmem," míní Ščasný.

Horváth bude scházet i v další disciplíně. "Zahrává všechny standardní situace. A skvěle," upozorňuje Uhrin. "Máme i další hráče s výtečnou kopací technikou. Daridu, Limberského, Bakoše," reaguje na dané téma Pavel Vrba, trenér Plzně. "Je pravda, že Pavel Horváth ale občas dokáže sáhnout po nějakém geniálním řešení," připouští.

Pokud si dá colu a buřta, pak u televize

A ještě jednu důležitou roli "náčelník" Horváth v týmu Plzně plní. "Je lídr kabiny, klíčová persona," zdůrazňuje Ščasný. Z tohoto hlediska je překvapivé, že navzdory původním předpokladům Horváth do Gelsenkirchenu neodcestoval, ani jako "nehrající kapitán".

"Dám si colu, buřta a budu fandit z tribuny," plánoval Horváth před týdnem, skrývaje roztrpčení ze třetí žluté karty. Nakonec se s trenérem dohodli, že zůstane doma a doléčí bolavý sval. "Zůstanu u televize a budu nervózní jako pes," řekl po svém pro ČTK.

Trenér Pavel Vrba se snaží atmosféru zneklidněnou Horváthovou absencí rozptýlit. "Musíme být připraveni na situace, kdy bude Pavel zraněný, nebo kdy bude mít karty. Jednou kariéru skončí a my na to musíme být nachystaní," zdůrazňuje.

S příští sezonou Horváth ještě počítá, je otázkou, zda trenér Vrba neodejde ke slovenské reprezentaci.

Schalke má potíže s gólmany

Ale to jsme trochu utekli v čase. Vraťme se k dnešní bitvě v Gelsenkirchenu. I Schalke do ní jde s absencí. Po zraněních brankářů Ralfa Fährmanna a Larse Unnerstalla nasazuje do branky Timo Hildebranda, slavnou star let minulých.  V posledních měsících toho však účastník MS 2006 odchytal minimum.

Možná ještě jeden aspekt může hrát Plzni do karet. V neděli totiž Schalke čeká klíčové bundesligové utkání na Bayernu Mnichov. Koncentrace některých hráčů by tedy teoreticky mohla utíkat směrem k němu...

Uvidíme. Zápas začíná ve 21.05 a v online reportáži ho bude sledovat i deník Aktuálně.cz.

Předpokládané sestavy:

Schalke: Hildebrand - Učida, Metzelder, Papadopulos, Fuchs - Höger, Jones - Farfán, Raúl, Draxler - Huntelaar.

Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Procházka, Darida - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.

 

Právě se děje

Další zprávy