Horváth: Chci Schalke porazit stejně jako se Slavií

ČTK ČTK
15. 2. 2012 18:30
Vrba: Když navážeme na podzim, můžeme uspět
Pavel Horváth na tiskové konferenci
Pavel Horváth na tiskové konferenci | Foto: Reuters

Plzeň - Kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth jako jediný z týmu ví, jaké to je nastoupit proti Schalke.

V roce 1998 byl v dresu Slavie u toho, když pražský celek doma vyhrál 1:0 a postoupil přes Schalke v Poháru UEFA na penalty. Horváth by byl rád, kdyby stejný výsledek uhrála ve čtvrtek i Plzeň v 2. kole Evropské ligy.

"Já si na ten zápas vzpomínám dobře a nezlobil bych se, kdyby to dopadlo stejně," řekl Horváth na středeční tiskové konferenci.

"Nevím, jestli si mě v Schalke někdo pamatuje, ale možná si mě nevybaví, protože tehdy jsem byl přeci jen o patnáct kilo mladší," dodal se svým typickým vtipem.

Čtěte také:

Tým je podle něj na zápas připravený, jen se trochu obává, zda se na něm neprojeví, že jde o první soutěžní zápas jara.

"Jsme nažhavení a těšíme se. Doufám, že to na nás nebude vidět, že je to první soutěžní zápas. Mám zkušenost, že první dva zápasy na jaře to ještě není ideální. Věřím ale, že ta příprava byla taková, že jsme schopní to odehrát tak, abychom byli spokojení," uvedl Horváth.

"Musíme zachovat chladnou hlavu, ještě je odveta"

Spokojen bude s jakýmkoli vítězstvím bez inkasovaného gólu.

"Hrajeme dvojzápas a v něm je důležité doma neinkasovat. U nás se ale ještě určitě nerozhodne, proto musíme za jakéhokoli stavu zachovat chladnou hlavu a uvědomit si, že se hraje ještě jeden zápas," dodal.

Foto: Jakub Šafránek

Horváth má ve středu zálohy nového partnera Vladimíra Daridu místo Petra Jiráčka, jenž přestoupil do Wolfsburgu.

"Petra stále sleduju a pokračuje ve výkonech, jaké předváděl u nás. Vláďa je fyzicky i fotbalově stejně připravený jako Petr. Jediný problém by mohl nastat, kdyby se dostal do stavu, kdy by se mu nedařilo. Ale od toho jsme tam, abychom mu pomohli. Podle mě by neměl být problém," řekl Horváth.

Zápas se Schalke bude pro hráče Plzně o to prestižnější, že půjde o premiéru v nově zrekonstruované DOOSAN Areně.

"Už dlouho se těšíme na to, až si tu zahrajeme před plnými novými tribunami. Doufáme, že premiéra bude taková, abychom na ni dlouho s dobrým pocitem vzpomínali," řekl Horváth.

Mrzí ho jen, že se někteří fanoušci rozhodli kvůli cenám vstupenek zápas bojkotovat. "Mrzí nás to, ale my jsme v pozici, kdy s tím nemůžeme nic dělat. Je to jejich rozhodnutí. Publikum, které přijde, je snad dokáže nahradit, a příště už snad přijdou," dodal.

Vrba: Chceme dokázat, že podzim nebyla náhoda

V zimě přišel o dva hráče základní sestavy, přesto trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba věří, že Západočeši budou v důstojné cestě poháry pokračovat i v jarní premiéře proti Schalke 04 v Evropské lize.

Podle Vrby nemohou mít ani v play off druhé nejprestižnější klubové soutěže nízké cíle. I v souboji se špičkovým bundesligovým týmem jsou myšlenky na postup prý povinností.

Pavel Vrba
Pavel Vrba | Foto: Reuters

"Hodně se na zápasy se Schalke těším. Na podzim jsme nabrali velké zkušenosti a byl bych rád, kdybychom pokračovali v nastoupené cestě. Když navážeme na nějaké dřívější výkony, může nám to zase přinést úspěch," řekl novinářům Vrba.

"Chceme dokázat, že to nebyla náhoda," dodal.

Plzeň v první části sezony v Lize mistrů odehrála dvanáct zápasů, objevila se také v základní skupině slavné soutěže a poměřila se s Barcelonou a AC Milán.

Podle Vrby takové zkušenosti mužstvo posunuly dál, byť Viktoria v zimě přišla o dvě klíčové postavy: záložníka Petra Jiráčka, který přestoupil do Wolfsburgu, a obránce Davida Bystroně, jenž dostal trest za doping.

"Postup? Zkušenosti jsme získali obrovské"

Podle Vrby ale těžké podzimní bitvy částečně ztrátu dvou opor mohou vykompenzovat.

Foto: Reuters

"Zkušenosti jsme získali obrovské. I v Lize mistrů jsme si dokázali, že s aktivním projevem, který praktikujeme v české lize, se dá prosadit i na evropské scéně," řekl Vrba.

Pro Plzeň by před konfrontací se Schalke 04 měly být inspirací třeba povedené výkony z předkola Ligy mistrů proti Trondheimu či FC Kodaň. "Z toho musíme zase vycházet a pak budeme mít šanci na úspěch i se Schalke," věří kouč.

Schalke, momentálně čtvrtý tým německé ligy, který se opírá o hvězdné ofenzivní trio Raúl, Huntelaar, Farfán, ale má jeho plný respekt. Byť tým z Gelsenkirchenu prohrál poslední ligový zápas s Mönchengladbachem 0:3.

"Ale viděl jsem všechny jarní zápasy Schalke a v prvních dvou byli skvělí, bezchybní v přechodové fázi. Mönchengladbach nám zase ukázal, co bychom na ně mohli použít," řekl Vrba.

"Je pohodlnější, že nemusíme cestovat do Prahy"

Spoléhá také na kouzlo rekonstruovaného stadionu, který pokřtí právě čtvrteční duel se Schalke.

Plzeň se do domovského prostředí na poháry vrací poprvé od loňského července, kvůli přestavbě stadionu hrála od čtvrtého předkola LM všechny domácí duely v pražském Edenu.

"Pro nás je pohodlnější, že jsme doma, nemusíme nikam cestovat. I když jsme i v Edenu měli domácí prostředí, teď to snad v Plzni bude ještě lepší. Snad fanoušci zaplní stadion a my jim uděláme ve čtvrtek radost," přál si Vrba.

 

Právě se děje

Další zprávy