Plzeň proti Putinovým oblíbencům a miliardám z Gazpromu

Luděk Mádl Luděk Mádl
16. 2. 2012 5:00
Experti: Schalke je rozehranější, Plzni chybí Jiráček
Raúl, superstar Schalke.
Raúl, superstar Schalke. | Foto: Reuters

Plzeň - Schalke 04, to je německá tradice, ruské stamiliony a španělská megastar v jednom. A také dnešní soupeř fotbalistů Viktorie Plzeň na startu play off Evropské ligy.

Není to ani rok, co Schalke nastoupilo v semifinále Ligy mistrů na Old Trafford. Dnes si zahraje ve Štruncových sadech. Rekonstruovaný stadion bude mít evropskou premiéru. A plzeňští fanoušci s napětím čekají, zda na trávník vyběhne i fenomenální Raúl, nejlepší střelec historie Ligy mistrů.

O Schalke a fotbalové Plzni čtěte více:

"Hodně se na zápasy se Schalke těším. Na podzim jsme nabrali velké zkušenosti a byl bych rád, kdybychom pokračovali v nastoupené cestě. Když navážeme na nějaké dřívější výkony, může nám to zase přinést úspěch," řekl Pavel Vrba, trenér Viktorie Plzeň.

Tým kolem kapitána Pavla Horvátha už dovedl k mistrovskému titulu, pak se Západočeši probojovali i do slavné Ligy mistrů, v níž změřili síly i s nadpozemsky hrající Barcelonou a také s AC Milán. Třetí místo ve skupině "přešouplo" Plzeňské do Evropské ligy. A v ní jim los nabídnul právě Schalke 04.

Ligu mistrů hráli Plzeňští na pronajatém stadionu v Praze-Edenu, pro Evropskou ligu už jim UEFA povolila hrát na jejich domácím stadionu.

Schalke, to není jen Raúl, ale hlavně nápis Gazprom, který nosí na dresu. Právě díky sponzorské smlouvě s ruským gigantem, který obchoduje se zemním plynem, si Schalke může v kádru dovolit takové hvězdy.

Přítok peněz z Gazpromu přesahuje 4 miliardy

Podle agentury DPA inkasovalo Schalke v prvních pěti letech kontraktu s Gazpromem po 20 milionech eur ročně, nyní se smlouva prodloužila o další pětiletku. A příspěvek by měl být patnáctimilionový. Dohromady tedy z Ruska přiteče 175 milionů eur, což v přepočtu činí zhruba 4,375 miliardy korun.

Díky vazbě na Gazprom nyní Schalke intenzivně sleduje i ruský premiér Vladimir Putin. "Když jsem s ním v roce 2010 hovořil v Moskvě, kladl mi na srdce, ať uděláme všechno proto, aby v klubu zůstal brankář Manuel Neuer. Putin je jeho velkým fanouškem," vypráví Clemens Tönnies, předseda dozorčí rady Schalke.

"O klubu mluvil jako 'o nás', a to mi udělalo velkou radost," citovala loni Tönniese agentura SID.

Díky ruským penězům si Schalke může dovolit hýčkat v kádru hned tři bývalé hráče Realu Madrid: Raúla, Klaase Jana Huntelaara a Christopha Metzeldera.

Látal: Ekonomicky jsou úplně někde jinde

"Ekonomická síla soupeře je úplně někde jinde, přesto si myslím, že Plzeň není bez šance na postup," říká Radoslav Látal, který v dresu Schalke v roce 1997 vyhrál Pohár UEFA.

"Já vidím šance tak 70:30 pro Schalke. Oproti minulé sezoně, kdy tam prováděl obrovské změny v kádru tehdejší manažer Magath, už se výkony týmu stabilizovaly, patří jednoznačně do první čtyřky v bundeslize," podotýká Miroslav Kadlec, někdejší obránce Kaiserslauternu.

Útočná síla, to je podle expertů oslovených deníkem Aktuálně.cz největší deviza Schalke. "Při vší úctě k Raúlovi, nejnebezpečnějším hráčem Schalke je nyní podle mého Peruánec Farfán, i když bývá někdy náladový," podotýká Jan Morávek. To je český hráč Schalke, který je nyní na hostování v Augsburgu.

Právě Farfán by měl ale údajně ze zdravotních důvodů v Plzni chybět, otazník visí i nad Raúlem. "To můžou být jen takové taktické hrátky, uvidíme hodinu před utkáním, jaká jména se objeví v zápisu," říká Pavel Kuka, další na slovo vzatý expert na bundesligu.

Kuka: Útok Schalke je skvělý. Obrana nikoli

"I kdyby scházeli Farfán i Raúl, pořád tam mají Huntelaara, ten má obrovskou formu a ve vápně je velmi obtížné ho udržet," nedá se Morávek.

Podle Kuky je jednoznačně slabší složkou hry Schalke defenziva. "Nejen teď v Mönchengladbachu, kde prohráli 0:3, ale i v předchozím průběhu sezony měli směrem dozadu občas potíže. V tom by mohla být šance pro Plzeň."

Na straně Západočechů vidí všichni experti dva obrovské handicapy: 1) nerozehranost, 2) zimní ztráty Jiráčka a Bystroně.

"Schalke má za sebou čtyři bundesligové zápasy, Plzeň jen přípravné duely na Kypru, protože v Česku liga ještě nezačala. Takže v rozehranosti je mezi oběma týmy obrovský rozdíl," zdůrazňuje Kadlec.

Handicapy Plzně: nerozehranost a ztráta dvou mužů

"A v takovém pohárovém utkání, jaké teď Plzeň čeká, rozhodují desetinky nebo setinky vteřiny v rychlosti reakce. A na tom ta nerozehranost může být velmi cítit," přitakává Látal.

"Navíc Plzeň v zimě jednoznačně oslabila. Tak to prostě je," vytahuje Morávek další německý trumf. "Jiráček byl jednoznačně pilířem podzimního úspěchu Plzně, je velká neznámá, jak si poradí bez něj," doplňuje Pavel Kuka.

Reprezentanta Petra Jiráčka koupil v zimě, patrně za 4 miliony eur, bundesligový Wolfsburg. Kvůli pozitivnímu dopingovému testu ovšem přišla Plzeň také o stopera Davida Bystroně.

Uprostřed zálohy by měl Jiráčka nahradit mladík Darida, do obrany Plzeň z Mladé Boleslavi koupila Václava Procházku.

Morávek neočekává, že by Schalke v Plzni spustilo nějaké bláznivé "furioso". "Vědí, co Plzeň dokázala v Lize mistrů, mají před tím respekt. Rozhodně nepočítají s tím, že domů odvezou výhru 3:0. A zejména po nepovedeném minulém utkání s Gladbachem asi budou hrát opatrněji."

Kuka věří, že kdyby Plzeň dokázala doma třeba 1:0 vyhrát, měla by velkou postupovou šanci. "To by pak bylo moc zajímavé. Viktoria totiž na podzim ukázala, že dokáže střílet góly i na půdě soupeře."

Utkání začíná ve Štruncových sadech v 19 hodin, deník Aktuálně.cz z něj přinese on-line reportáž.

 

Právě se děje

Další zprávy