Arsenal hýří sebevědomím. Na San Siru chce znovu uspět

ČTK ČTK
15. 2. 2012 9:30
Rosický by měl hrát, Henry se loučí
Tomáš Rosický by měl hrát v základní sestavě.
Tomáš Rosický by měl hrát v základní sestavě. | Foto: Reuters

Praha - Fotbalisté Arsenalu před středečním úvodním duelem osmifinále Ligy mistrů vzývají opakování historie, protože by si po čtyřech letech rádi zopakovali vyřazení AC Milán.

Londýňané míří k duelu gigantů do Itálie i s českým reprezentačním kapitánem Tomášem Rosickým, který sice minulý dvojzápas s AC kvůli vleklému zranění podkolenní šlachy zmeškal, ale teď by při opakování prestižního souboje neměl chybět v základní sestavě.

Čtěte také:

VIDEO Kadlec dal gól Barceloně, Leverkusen ale prohrál
Evropská liga: Sivokův gól přiblížil Besiktasi postup

Druhý středeční zápas obstará duel Petrohradu s Benfikou Lisabon, i když jeho konání ohrožuje tuhá ruská zima.

Čtyři roky staré měření mezi Milánem a Arsenalem ještě dnes celý AC straší ve vzpomínkách. Výhra Arsenalu 2:0 v odvetě znamenala konec cesty tehdejších obhájců titulu v soutěži a byla to také první domácí porážka AC v souboji s anglickým týmem.

Od té doby "Rossoneri" nedokázali zvítězit v žádném z následujících sedmi zápasů proti celkům z Premier League, jejich komplex navíc prohloubily předloňské vyřazení Manchesterem United a loňský nezdar v osmifinále s Tottenhamem. Milán naposledy zdolal anglický tým v roce 2007 ve finále LM, když narazil na Liverpool.

Henry se loučí a chce pomoci k postupu

Arsenal ale hýří sebevědomím. Jeho hráčům pomohl vítězný obrat ve víkendovém utkání v Sunderlandu, po němž se "Kanonýři" vrátili na čtvrté místo v lize. "Když se nám v Miláně podaří vstřelit nějaký ten gól a s tím přijet k nám na Emirates stadium, bude to fantastický výsledek," uvedl záložník Aaron Ramsey před cestou do Itálie.

Thierry Henry.
Thierry Henry. | Foto: Reuters

Emotivní duel zažije také útočník Thierry Henry, pro kterého bude utkání v Miláně loučením před koncem hostování a návratem do New Yorku.

"Ani na to moc nemyslím. Zajímá mě jediné, jak ještě pomoci Arsenalu," prohlásil Henry, který se v sobotu blýskl vítěznou brankou v poslední minutě.

Hosté však míří na San Siro také s oslabenou obranou, z níž vypadl zraněný stoper Mertesacker. Právě defenziva Arsenalu projde ve středu velkou zkouškou, protože se proti ní postaví útočník Zlatan Ibrahimovic. Švédský kanonýr dal gól ve všech čtyřech zápasech v základní skupině, ve kterých zasáhl do hry, a jednou to odnesla i Plzeň.

Nažhavený Ibrahimovič nahání strach

Ibrahimovic navíc ve středu bude pořádně nažhavený: do hry se vrací poté, co musel poslední tři ligové zápasy vynechat kvůli disciplinárnímu trestu.

Zlatan Ibrahimovič.
Zlatan Ibrahimovič. | Foto: Reuters

S Ibrahimovicem se na hrotu asi objeví Robinho, protože další brazilská ofenzivní hvězda Pato je stále na marodce. Stejně jako záložníci Gattuso, Prince-Boateng nebo Aquilani.

Milánští věří, že teď jsou v mnohem lepší formě než před posledními třemi souboji s anglickými celky ve vyřazovací části Ligy mistrů.

AC v sobotu jako první tým v sezoně dokázal vyhrát v Udine a vrátil se na první místo Serie A, i když má o dva odehrané zápasy víc než konkurenční Juventus.

"Výhra v Udine nám vrátila jistotu a klid. Znamená pro nás opravdu hodně," pochvaloval si trenér Massimiliano Allegri, jehož tým už v únoru v lize prohrál důležité duely s Laziem a právě Juventusem.

Středeční program osmifinále Ligy mistrů:

18:00 Petrohrad - Benfica Lisabon, Nova Sport, rozhodčí Eriksson (Švéd.),

20:45 AC Milán - Arsenal, ČT4, rozhodčí Kassai (Maď.).

 

Právě se děje

Další zprávy