Bizarní: uvidíme jen půlku mačů českého mistra v LM

Luděk Mádl Luděk Mádl
23. 11. 2011 14:30
Úterní zápasy Ligy mistrů už ČT vysílat nebude.
O úterní zápasy by šéf ČT4 Jiří Ponikelský stál jen v případě české účasti
O úterní zápasy by šéf ČT4 Jiří Ponikelský stál jen v případě české účasti | Foto: Reuters

Praha - Česká televize od příštího roku už nebude vysílat úterní zápasy Ligy mistrů. Od držitele práv totiž koupila jen jeho středeční nabídku. Veřejnoprávní televize tak bude vysílat přímý přenos a sestřihy zápasů vždy jen ve středu.

„Na nejbližší tři sezony jsme získali středeční duely a nepředpokládám, že bychom kupovali i úterní," řekl pro Aktuálně.cz šéf programu ČT4 Jiří Ponikelský.

Čtěte také:
Proti Borisovu můžeme ztratit všechno, ví kouč Vrba

Jak Ponikelský dodal, práva na úterní utkání a sestřih dosud prodána nebyla. uchází se o ně Nova Sport. "Stále jednáme o právech na Ligu mistrů i Evropskou ligu," sdělil Marek Kindernay, šéf kanálu Nova Sport.

Jen půlka zápasů českého mistra?

Teoreticky může nastat paradoxní situace, že ze zápasů českého zástupce v Lize mistrů uvidí tuzemští diváci jen polovinu, tedy ty zápasy, které by český mistr odehrál ve středu.

"Pokud by došlo k situaci, že by úterní práva nikdo nekoupil, snažili bychom se pro takový případ vyjednat výjimku, ale zatím je předčasné o tom hovořit. Musí se nejprve vyřešit, jak se zobchodují práva na úterní zápasy," vysvětluje Ponikelský.

Místo čtyř zápasů týdně možná jen jeden

Je pravděpodobné, že televizní nabídka určená českým milovníkům fotbalové Ligy mistrů bude už od příští sezony výrazně chudší než nyní. V této sezoně totiž platí, že v úterý i ve středu vysílají paralelně proti sobě Ligu mistrů kanály ČT4 a Nova Sport. V přímých přenosech tak čeští diváci vidí celkem 4 utkání týdne. A další mohou sledovat například na STV2.

"Česká televize bude také vysílat tradiční Super Cup UEFA a pro rok 2013 bude z pražské premiéry tohoto tradičního střetnutí vítězů Evropské ligy UEFA a Ligy mistrů UEFA zabezpečovat přímý přenos," uvedl v tiskové zprávě mluvčí České televizi Ladislav Šticha.

Euro 2012 může být i na Nově

Jak Česká televize, tak Nova nadále jednají s UEFA/EBU o vysílacích právech na fotbalové Euro 2012. "Naše představy o ceně přenosů se od představ držitelů práv nadále velmi liší," řekl v uplynulých dnech pro Aktuálně.cz Ponikelský i Kindernay.

UEFA/EBU podle zákulisních informací snížila své původní představy ze 135 milionů zhruba na 100 milonů korun, české stanice ale nejspíš nejsou ochotny zaplatit více než 75 milionů.

Podle některých zdrojů může být ve hře i Prima, která vysílala Euro 2008. "Naše jednání zásadně nekomentujeme," reagovala na dotaz Jana Mrákotová, mluvčí Primy.

Ponikelský čeká jednání do poslední chvíle

"Dokázal bych si představit zápasy českého týmu na Nově a ostatní duely šampionátu na Nova Sport," říká Kindernay.

"Jak dlouho se ještě povedou jednání? Dokud nedojde k nějaké dohodě. My jsme připraveni jednat třeba ještě hodinu před zahajovacím výkopem šampionátu," říká v určité nadsázce Ponikelský.

 

Právě se děje

Další zprávy