BATE nepodceňujte. Zuby si na něm vylámal i Juventus

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
13. 9. 2011 15:00
Kežman prý obranu Plzně pořádně prožene
S Juventusem BATE neprohrálo ani v jednom ze dvou zápasů.
S Juventusem BATE neprohrálo ani v jednom ze dvou zápasů. | Foto: Reuters

Praha - Borisovskij zavod avtotraktornogo elektrooborudovanija. Že vám název firmy na výrobu automobilových a traktorových elektrických zařízení nic neříká?

Není divu. Název běloruské strojírenské firmy po Evropě rozšířený opravdu příliš není. Pomůže vám však zřejmě anglický překlad - Borisov Works of Automobile and Tractor Electric Equipment.

Bohatá borisovská firma BATE je titulárním sponzorem sedminásobného mistra běloruské fotbalové ligy, který se v úterý večer utká v úvodním zápase skupiny H Ligy mistrů s Viktorií Plzeň.

Zápas, který bude mít úvodní výkop ve 20:45 v pražské Synot Tip Areně, budeme přenášet v ONLINE reportáži.

BATE si vyšláplo na Juventus, Everton nebo Alkmaar 

Zatímco pro českého mistra to bude premiéra v hlavní fázi nejslavnější klubové soutěže na světě, Borisov si zahraje ve skupině Ligy mistrů už podruhé.

Před třemi roky se dostal do supertěžké skupiny s Realem Madrid, Juventusem Turín a Zenitem Petrohrad.

A přestože skončil až čtvrtý, špatný dojem nezanechal. V Minsku remizoval 2:2 s Juventusem, poté získal cenný bod za remízu 1:1 v Petrohradu a nakonec uhrál bezbrankovou remízu i v Turíně.

O rok později zase Borisov v Evropské lize po výhře 1:0 vyloupil liverpoolský Everton, doma zase porazil AEK Atény.

Ještě větší díru do světa udělal Borisov v minulé sezoně. V Evropské lize se nejdříve přes Maritimo Funchal hladce proklestil do hlavní fáze, kde po výhrách 3:1 a 1:0 nad Tiraspolem a 4:1 nad Alkmaarem postoupil do další fáze stejně jako třeba pražská Sparta. Tam však po remízách 2:2 a 0:0 s Paris Saint-Germain vypadl kvůli pravidlu o vstřelené brance na hřišti soupeře. 

Čtěte také:
Plzeňská chvíle pravdy. Tipněte si výsledek Ligy mistrů
Plzeň zbohatla, speciální vlak si už musí platit sama
Hádka v Plzni? Vrba před premiérou v LM vyřadil Filla

A na lavičce u toho vždy byl teprve čtyřiatřicetiletý Viktor Gončarenko, který letos BATE dovedl do základní skupiny Ligy mistrů přes severoirský Linfield, litevský Ekranas a Sturm Graz. Ze šesti zápasů Borisov ani jednou neprohrál. 

Gončarenko: Každým rokem máme lepší tým

A neprohrát přijel Borisov i do Prahy.

Před uměním hráčů Borisova se musel sklonit i tehdejší hráč Juventusu Zdeněk Grygera.
Před uměním hráčů Borisova se musel sklonit i tehdejší hráč Juventusu Zdeněk Grygera. | Foto: Reuters

"Podle toho, jak jednotlivé týmy byly nasazené v koších, bychom měli s Plzní bojovat o třetí místo. Pro nás je nejreálnější, že body získáme právě proti Plzni. A stejně to bere i Plzeň, která chce bodovat proti nám," řekl Gončarenko na pondělní předzápasové tiskové konferenci.

"Proto půjde o hodně důležitý zápas. Radši bych začal proti jednomu z velkých týmů, ale nemám strach. Každým rokem máme lepší tým. A poslední účast v Lize mistrů nám dodala důležité zkušenosti, díky kterým jsme teď zase o něco silnější," dodal.

Ve srovnání s Barcelonou a AC Milán je sice BATE pro Plzeň nejpřijatelnějším soupeřem, rozhodně se však nevyplatí jej podceňovat. 

Klub ze stopadesátitisícového města totiž po své obrodě v roce 1996 vládne běloruskému fotbalu. Letos s velkou pravděpodobností získá už šestý ligový titul v řadě, dohromady už osmý.

"Doufám, že Mateja obranu Plzně pořádně prožene"

Jeho tým tvoří z velké části běloruští reprezentanti, včetně těch do 21 let, kteří v červnu vystavili českým vrstevníkům na ME v Dánsku stopku pro olympijské hry v Londýně.

Mateja Kežman.
Mateja Kežman. | Foto: Reuters

Vedle nich jsou v týmu ještě dva Brazilci a Srbové. A právě někdejší útočník Chelsea, Atlétika Madrid či Paris Saint-Germain Mateja Kežman, který přišel do týmu v letním přestupovém období z klubu South China, je nejznámějším hráčem kádru.

A podle Gončarenka bude o dva roky mladší srbský fotbalista hlavní zbraní jeho týmu v úterním zápase.

"Mateja je zkušený fotbalista. Navíc má nyní velmi dobrou formu. Fyzicky i takticky je připravený, takže doufám, že proti Plzni odehraje kvalitních devadesát minut a její obranu pořádně prožene," podotkl Gončarenko na Kežmanovu adresu.

 

Právě se děje

Další zprávy