ŽIVĚ Plzeň vyloupila i Kodaň a je krok od LM

Sport Sport
16. 8. 2011 22:41
Sledujte online reportáž z úvodního zápasu play off Ligy mistrů mezi fotbalisty FC Kodaň a Viktorie Plzeň.
Foto: Reuters

Minuta po minutě

  Dobrý den, vítám vás u online reportáže z úvodního zápasu play off Ligy mistrů mezi fotbalisty FC Kodaň a Viktorie Plzeň. Zápas začíná ve 20:45.  

Oč se hraje Plzeň čekají dnes a za týden dva bezpochyby nejdůležitější duely podzimu. Pokud se jí totiž podaří Kodaň ve dvojzápase porazit, postoupí do základní skupiny Ligy mistrů. Naopak pokud na dánského soupeře stačit nebude, čeká ji "jen" základní skupina Evropské ligy.  

Předkola Západočeši už mají za sebou dvě předkola Ligy mistrů, v nichž nejprve vyškolila Pjunik Jerevan (9:1), a poté přešli i přes několikanásobného účastínka LM Rosenborg Trondheim (4:2). Kodaň nastoupila až do třetího předkola a svého soupeře, irský Shamrock, zdolala celkově 3:0.  

Forma Úřadující český šampion sice letos na evropské scéně dosud nepoznal hořkost porážky, nicméně v prvních třech kolech ligové sezony zaznamenal pouhou jedinou výhru, když o víkendu zdolal Teplice 2:0. Dánská Superliga má už za sebou pět kol a Kodaň jí suverénně vede se čtyřmi výhrami a jednou remízou na kontě. Kodaň je za favorita dvojzápasu s Plzní považována i z finančních důvodů, neboť hospodaří s mnohonásobně vyšším rozpočtem.  

Hlasy "Naším jediným cílem i nadále zůstává postup. Kdybychom nepostoupili, bylo by to velké zklamání," říká trenér Dánů Nilsson. "Chtěli bychom se pokusit o malý zázrak, který se loni povedl slovenské Žilině," tvrdí zase kouč Západočechů Vrba.  

Historie Krátký pohled do historie duelů Kodaně s českými celky - v evropských pohárech se utkala hned se třemi. Baník Ostrava a Hradec Králové na začátku devadesátých let proti Dánům uspěly, naopak Sparta před dvěma lety dvakrát s Dány prohrála. V ani jednom z těchto dvojzápasů Kodaň na stadionu Parken neprohrála. Tvrzení o domácí pevnosti potvrzuje i fakt, že z posledních sedmi duelů na domácí půdě Kodaň prohrála pouze jednou (s Chelsea 0:2). A to se zavítala třeba i Barcelona. Plzeň naopak až do letošního ročníku na půdě evropských soupeřů vyhrát nedokázala.  

Sestava Sestava Plzně: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Trapp - Pilař, Kolář, Horváth, Petržela - Ďuriš 

Změny Jak vidno, oproti utkání s Rosenborgem udělal trenér Pavel Vrba tři změny v základní sestavě. Dvě byly vynucené - nejlepší střelec kvalifikačních bojů o LM Marek Bakoš i záložník Petr Jiráček nemohou nastoupit kvůli žlutým kartám. Místo nich si dnes zahrají Ďuriš a Trapp. Poslední změna se udála na brankářském postu, kam přišel narychlo povolaný Marek Čech.  

Sestava Sestava Kodaně: Wiland - Bengtsson, Jorgenssen, Ottesen, Thomsen - Diouf, Grindheim, Kristensen, Bolaňos - Claudemir, N´Doye 

Známé tváře V jedenáctce trenéra Rolanda Nilssona jsou českému divákovi povědomá především dvě jména. Senegalec N´Doye, útočník, který předloni Spartě nasázel tři branky, a norský záložník Christian Grindheim, který se před týdnem podílel na české blamáži v přátelském utkání reprezentací Česka a Norska.  

Další zápasy Ještě nám zbývá více než dvacet minut do výkopu duelu Plzně s Kodaní, a tak se můžeme podívat, kdo si dnes večer ještě zahraje o postup do LM. Do hry zásahnou Arsenal (vs Udinese), Lyon (vs Rubin Kazaň), Twente (vs Benfica Lisabon) a BATE Borisov (vs Sturm Graz).  

Arsenal Mimochodem, i přes spekulace o zdravotním stavu Tomáše Rosického, které tento týden rozvířila média, nastoupí český záložník v základní sestavě Gunners proti Udinese. Na lavičce italského celku bude na svoji šanci čekat útočník Matěj Vydra.  

Sudí Dlužím Vám ještě rozhodčí dnešního duelu v Kodani. O osudu Horvátha a spol. bude rozhodovat zkušený Angličan Martin Atkinson, ošlehaný šesti sezonami v Premier League. Atkinson pískal například i finále loňského FA Cupu mezi Manchesterem City a Stoke. Statistika o něm tvrdí, že loni průměrně udělil 3.49 žluté karty na zápas. Atkinsonovi budou asistovat Michael Mullarkey a Peter Kirkup.  

  Oba týmy už vybíhají na trávník Parken Stadionu, utkání co nevidět začne.  

1. Utkání začíná rozehrávkou domácích. Boj o základní skupinu Ligy mistrů je tu.  

1. První útok domácích ukončil faul Claudemira na Čišovského.  

2. I druhý a třetí atak Kodaně skončil u slovenského beka, nicméně záloha Plzně zatím nedokáže podržet balon, a tak hrají opět domácí.  

3. Petržela si zkoušel na pravé straně obhodit soupeřova beka, avšak balon mu utekl do autu bez ohledu na vyhlášené rychlé nohy plzeňského křídelníka.  

4. Plzeň trochu vysunula presink, ale Pilař si pomohl pří získávání balonu faulem.  

5. Rajtoral nepřesnou přihrávkou na kraji soupeřova vápna založil protiútok Kodaně, ale N´Doyeho střela z velké dálky mířila hodně mimo.  

7. Poprvé v zápase domácí využili pravé křídlo k útoku a Bolaňos po rychlém náběhu hodně nebezpečně centroval před Čecha. Diouf měl ale k míči hodně daleko.  

8. Velká šance Plzně! Horváth nakopl míč do soupeřova vápna, Bengtsson jej chtěl hrudí přistrčit brankáři, ale tento manévr očekával Petržela, který se dostal ke teči z bezprostřední blízkosti. Wiland mu nicméně stoprocentně vykryl úhel, a tak neměl český hráč šanci. 

10. Grindheim zkoušel na druhé straně pálit z dálky, ale jeho pokus beci hostí zblokovali.  

11. Tři na tři teď postupovali hráči Kodaně do otevřené obrany Západočechů, ale předfinální přihrávku Claudemira vystihl Limberský a míč ustřelil do zámezí.  

12. Faul těsně před vápnem Plzně. To je nebezpečná standardní situace.  

13. N´Doye sice obstřelil zeď, ale jeho pokus zamířil přímo do "koše" Marka Čecha. Rutinní zákrok.  

14. Limberský zblokoval centr do vápna na rohový kop.  

14. Čišovský ve spolupráci s Čechem odvrátili centr na zadní tyč na další rohový kop.  

15. Tentokrát mířil balon na přední tyč a Limberský jej bez potíží odpálil daleko od vápna hostů.  

16. Petržela skvěle odzbrojil Bengtssona, přihrál Horváthovi a ten vysunul centrem rozběhnutého Pilaře. Letní posila Plzeňských si ale nezpracovala balon.  

17. Diouf chtěl rychlou narážečkou vysunout do vápna N´Doyeho, ale naštěstí pro Plzeň se mu příhra nepovedla.  

18. Petržela s míčem na noze seběhl z pravého křídla do středu a zkoušel vypálit zhruba z pětadvaceti metrů levačkou, nicméně jeho pokus byl zblokován.  

20. Dobrá šance Kodaně. N´Doye si na středu odmítl Trappa, přihrál rychlonohému Bolaňosovi a ten po několika rychlých krocích do vápna z úhlu pálil do boční sítě Čechovy brány. 

21. N´Doye byl faulován nějakých třicet metrů od brány Petra Čecha.  

22. Čišovský centr Bolaňose na zadní tyči opět uzmul pro sebe. Tato slovenská posila se Plzni zatím jistě vyplácí.  

24. Ďuriš teď dostal pořádně naloženo na středu hřiště hned od dvou kodaňských hráčů.  

26. Petržela opět skvěle vybojoval míč a společně s Ďurišem šel do rychlého brejku, jenž skončil zblokovaným střeleckým zakončením Slováka.  

27. Horváth vyslal do souboje s Otessenem Koláře, který byl sice rychlejší než dánský bek, ale pomohl si faulem.  

28. Na druhé straně se už už do šance dostával N´Doye, ale podle sudího Atkinsona si míč zpracovával rukou.  

29. Aktivní Petržela zkoušel najít uličkou mezi kodaňskými beky Trappa, ale přihrávka byla moc dlouhá.  

30. Claudemir si pěkně naběhl do vápna, dostal přesnou přihrávku, ale nakonec dokázal míč od lajny posunout jen do náručí Čecha.  

32. Po dlouhém autu se k hlavičce dostal jeden z kodaňských forvardů, ale jeho slabý pokus Čech bez potíží lapil.  

34. Rajtoral s Petrželou vybojovali roh. Jeden z Kodaňských při tom sice zahrál rukou, ale sudí tento zákrok neviděli. Následný centr z rohu v pohodě lapil Wiland.  

35. Na druhé straně se kopal poněkud přísný roh proti Plzni a N´Doye hlavičkoval i díky teči jen těsně mimo! 

36. Z následného brejku uháněl dopředu Pilař, ale nepodařilo se mu přenést hru na pravou stranu.  

38. Rajtoral po delší akci Plzně centroval do vápna soupeře, ale Trappova hlavička byla stejně slabá, jako nepřesná.  

39. Claudemir zkoušel nadvakrát pálit na Čechovu bránu a byla z toho hodně nebezpečná situace. První zblokovaný pokus se totiž odrazil zpět k Brazilcovi, jenž druhou střelou z voleje mířil jen těsně mimo horní roh Čechovy svatyně. 

41. Po Bengtssonově rohu se k míči nedostal Marek Čech a byla z toho pořádná mela před plzeňskou bránou. Nakonec vše končí odkopem na soupeřovu polovinu.  

42. A Dánové tlačí dál, po hlavičce N´Doyeho je tu další rohový kop. Tentokrát ale centrovaný míč po rohu do zámezí dostali domácí, a tak z toho bude jen výkop.  

45. N ´Doyeho teď výborně ustál Čišovský a frustrovaný Senegalec o chvíli později pálil hodně mimo bránu Marka Čecha.  

46. Horváth vybojoval faul na soupeřově polovině.  

47. A ještě z toho byla šance Plzně! Horváth nacentroval na Čišovského, ten hlavičkou přihrál před bránu a Kolář hlavičkoval nad. 

47. První poločas končí.  

  Máme za sebou první poločas, který nabídl o něco aktivnější hru Kodaně, ovšem dlužno říci, že Plzeň se bránila statečně, a domácí si v podstatě nevypracovali stoprocentní šanci. Oba týmy sice mohly skórovat, ale žádný ze střelců neměl přesnou mušku. Můžeme se jen těšit na druhý poločas. Tenhle dvojzápas žádnou jednoznačnou záležitosti, jak doufali Dánové, nejspíš nebude.  

Ostatní zápasy Pohled na ostatní stadiony:
Arsenal s Rosickým v sestavě vede nad Udinese 1:0 brankou Walcotta.
Lyon vede nad Kazaní již 2:1, stejně jako Benfika v Twente Enschede.
Ve vedení 1:0 nad BATE je Sturm Graz.
 

46. Druhý poločas začal. 

46. První žlutá karta zápasu: za faul na Pilaře ji vidí Bolaňos.  

47. Následná rozehrávka Plzně se Čišovskému příliš nepovedla. Hrát tedy budou domácí.  

48. Kolář poslal ve středu hřiště na párek do bufetu Kristenssena, ale jeho následná střela byla hodně slabá.  

49. Pilař se pěkně uvolnil na levém křídle, ale svůj centr protáhl až příliš, takřže se k němu Petržela musel vracet. Následně nedokázal míč zpracovat Trapp a hosté mohli jít do brejku.  

50. Akci Kodaně ale zastavil (po kolikáté již dnes) Čišovský.  

50. Po rohu Plzně se poodrážel míč až k Limberskému, jenž z voleje pálil hodně nad.  

51. Bengtsson nacentroval z levé strany do vápna Plzně, a protože N´Doye řehlavičkoval Bystroně, musel u své pravé tyčky zasahovat pohotvý Čech. 

52. Plzeň vede 1:0! Nevídané: Horváth hlavičkou vyslal do úniku Koláře, který v souboji s Ottesenem dokázal protlačit balon šouravou střelou do protipohybu za záda Wilanda. Možná to byl vlastní gól, ale na to se historie ptát nebude. 

55. N´Doye teď mohl hlavičkou srovnat, ale již poněkolikáté dnes mířil hodně mimo.  

56. Dioufa střídá Nordstrand.  

57. Horváth před vápnem fauloval a bude z toho nebezpečná standardní situace.  

58. N´Doye znovu nebyl úspěšný. Jeho vysoce nepřesná rána nabrala směr země-vzduch-ulice Kodaně, kde patrně míč ještě v těchto chvílích skáče.  

59. Plzeň vede 2:0! Tak Plzeň se zas o něco přibližuje svému snu o postupu do základní skupiny. Petržela utekl po pravém křídle všem obráncům, nacentroval do vápna, odkud míč ztečoval za sebe Ďuriš a Pilař uklidil míč přízemní střelou k levé tyčce Wilandovy svatyně! 

62. Marek Čech teď měl po centru z rohového kopu hodně práce, ale nakonec celou situaci po hlavičce Kristenssena reflexivním zákrokem zvládl. 

64. Kolář zkoušel lobem vysunout Ďuriše do šance, ale slovenský útočník byl v ofsajdu.  

65. O chvíli později dostává Ďuriš žlutou kartu.  

65. A na hřiště se podívá Absalonsen, jenž střídá zraněného Claudemira.  

67. Limberský pohotovým zákrokem zastavil nebezpečně se rodící akci Bolaňose na pravé straně.  

67. Kodaň se nyní dostala do tlaku, ale Nordstrand vybojoval jen roh.  

68. O odklizení centru se na zadní tyči postaral Daniel Kolář.  

68. Další ze série rohových kopů odvracel Marek Čech. 

69. Kodaň snižuje na 1:2! Tak třetí roh už skončil v Čechově síti. Trapp se zachoval podle svého jména, protože místo hlídání Ottesena se zapomněl na kraji malého vápna a dánský bek nikým nehlídaný v pohodě zakončil do sítě. 

72. Kolář vysouval do gólovky Petrželu, ale jeho náběh zastavil praporek pomezního. Postavení mimo hru.  

73. Petržela zabojoval v obranné fázi a získal pro Plzeň faul.  

74. O chvíli později na druhé straně Petržela fauloval a vidí žlutou kartu.  

76. Limberský teď čaroval v soupeřově pokutovém území, když nasadil jednomu z beků housličky, ale následný centr se mu nevydařil, a tak budou hrát domácí.  

77. Petrželu střídá Fillo.  

77. Parádní přízemní centr Bolaňose na přední tyč odvrátil Marián Čišovský.  

79. Plzeň vede 3:1! Famózní akce střídajícího Filla. Po Horváthově pasu čerstvý muž na hřisti zatáhl balon do vápna, zasekl balon a střelou levačkou vymetl protější šibenici Wilandovy brány. Nádherný gól. 

82. Opaření domácí si teď několik minut nedokáží kloudně nahrát a těží z toho Plzeň, která ukrajuje cenné sekundy do konce zápasu.  

83. Trapp fauloval Norstranda na kraji vápna a bude z toho opět nebezpečná střelecká pozice.  

84. Pokus Bolaňose končí ve zdi.  

85. Za faul na Pilaře vidí žlutou kartu Grindheim.  

86. Fillo po pěkném prostrčení Filla vybojoval rohový kop.  

86. Horváth se asi pokoušel střílet přímo z rohu do brány, ale zadní tyč minul o několik metrů.  

88. Plzeň v pohodě kontroluje balon a nepouští domácí do žádného náporu.  

89. Ďuriše střídá Ševinský.  

90. Rozhodčí nastaví čtyři minuty.  

91. Horváth zkoušel z vlastní poloviny zaskočit Wilanda dlouhým lobem, ale vůbec netrefil bránu.  

92. Pilaře střídá Jakub Hora.  

93. Limberský zkoušel z dálky pálit, ale jeho pokus skončil děsivě mimo.  

94. Kolář běžel s Horváthem dva na dva a těsně před pokutovým územím jej Absalonsen fauloval. Žlutá karta a nadějná standardní situace.  

95. Horváthův pokus z přímého kopu skončil v náručí Wilanda.  

95. A je tu konec! Plzeň vítězí v Kodani 3:1. 

  Fantazie. Tak by se jedním slovem dal zhodnotit výkon a především výsledek zápasu Plzně v prvním vzájemném duelu play off s dánskou Kodaní. Po vyrovnané první půli totiž Viktoria v druhé půli nasázela soupeři tři branky, a protože Dánové vstřelili jen jednu, mají Západočeši před odvetou skvělou pozici.  

  Pro domácí je sice výsledek poměrně krutý, nicméně Dánové doplatili na neproměňování šancí, a to fotbalový osud trestá.  

  Ostatní zápasy play off: Arsenal - Udinese 1:0, BATE - Sturm 1:1, Twente - Benfica 2:2, Lyon - Rubin 3:1.  

  To je ode mne pro dnešek vše a u dalšího přenosu se těším na shledanou.  

  To je ode mne pro dnešek vše a u dalšího přenosu se těším na shledanou.  

 

Právě se děje

Další zprávy