ŽIVĚ Jablonec i Boleslav bojovaly, na postup to nestačilo

Sport Sport
4. 8. 2011 22:50
Sledujte online reportáže z odvetných zápasů českých týmů ve 3. předkole Evropské ligy. Nejprve se od 17:00 představí Mladá Boleslav proti Larnace (první zápas 0:3), poté Jablonec s Alkmaarem (p.z. 0:2) a nakonec Sparta v Sarajevu (p.z. 5:0).
David Lafata
David Lafata | Foto: ČTK

Minuta po minutě

- Dobrý večer, vítejte u online reportáže ze zápasů 3. předkola Evropské ligy. Hlavní pozornost dnes zaměříme na sever Čech, kde se Jablonec pokusí o malý zázrak proti nizozemskému Alkmaaru. Zápas začíná v jablonecké Chance aréně ve 20:30. Sledovat budeme i vývoj zápasu FK Sarajevo - Sparta Praha, jehož úvodní hvizd je naplánován na 21 hodin. 

- Ale pochopitelně vás neochudíme ani o změny stavu a základní informace o průběhu zápasu Mladé Boleslavi proti kyperské Larnace. Ten začíná už v 17 hodin. 

1. Utkání Mladé Boleslavi s Larnakou právě začalo.  

10. Mladá Boleslav dnes bojuje o smazání tříbrankového rozdílu z prvního utkání na Kypru, ovšem zatím se jí to příliš nedaří. Před domácími diváky se sice dosstává do mírného tlaku, nicméně jí zatím chybí přesnější zakončení. Největší šanci měl v úvodních deseti minutách na noze Ondřej Kúdela, ale jeho rána skončila těsně mimo. Mimochodem, Mladá Boleslav již zahrávala šest rohových kopů, šanci si z ncih ale nevytvořila žádnou.  

20. V Mladé Boleslavi se obraz hry nezměnil: Středočeši se sice tlačí dopředu, ale ne a ne se dostat ke kloudné střele, či alespoň přesnému centru. Kypřané tak celkem bez obtíží brání svůj pohodlný náskok z prvního zápasu v Larnace.  

30. Tak po půl hodině hry tlak českého celku pomalu opadnul a Larnaka se dostává do zápasu. Důkazem byla střela Kingsleyho z 26. minuty, která jen těsně minula Millerovu bránu, a křížný pokus Prisa, jenž ranou z úhlu rovněž netrefil bránu.  

40. V Mladé Boleslavi začalo pršet, nicméně domácícm to na rozdíl od včerejšího utkání Plzně s Rosenborgem štěstí zatím nepřináší. I když se Koubkovi svěřenci opět vrhli do tlaku, jejich nejnebzepečnější akcí byla mizerná střela Marka Kuliče z hranice vápna, kterou lapil brankář Fortin zcela bez problémů.  

44. Tak v Mladé Boleslavi je zdá se hotovo. Nejprve se ve 43 . minutě dostal do ideální pozice domácí Jan Štohanzl, ale jeho střelu na vzdálenější tyč vychytal brankář Fortin. Hned z protiútoku se dostal do podobné situace Priso, který placírkou umístil míč k bližší tyči a posílá Larnaku do vedení. Nyní by musela dát Boleslav pět branek, aby postoupila.  

45. První poločas končí, Larnaka vede nad Mladou Boleslaví 1:0 a celkově 4:0.  

46. Druhý poločas začíná. Boleslav do něj vstupuje s jednou změnou: Kuliče střídá Chramosta.  

51. Jakub Řezníček se probojoval do soupeřova vápna, v prostřed kliček jej fauloval jeden ze soupeřových beků a kopala se penalta. Tu sám postižený proměnil střelou k tyči a srovnává na 1:1. 

60. Mladá Boleslav je sice po vstřelené brance na koni, nicméně se i po hodině hry potýká se stejnými potížemi, jako v prvním poločase. Tedy s (ne)přesností předfinální fáze, která jí zabraňuje dostat se do nějaké větší gólové příležitosti. Stav je tedy stále 1:1 (celkové skóre stojí 4:1 pro Larnaku).  

70. Úroveň hry v posledních minutách značně opadla. Dopředu se netlačí ani domácí, kteří se patrně vzdali nadějí na zlikvidování náskoku soupeře, ani hosté, kteří již jen čekají na závěr zápasu a oslavy postupu do play off Evropské ligy.  

74. Už už to vypadalo, že Adrian Rolko poslal hlavičkou po standardní situaci Mladou Boleslav do vedení 2:1, ovšem jeho gólovou radost zhatil pomezní sudí, který viděl ofsajd domácího týmu. 

75. A přeci jen se Boleslav dočkala vedení! Po centru z levého křídla střílel Opiela a jeho zblokovanou ránu za Fortina dopravil Jan Štohanzl. 

77. Boleslav se ale z náskoku 2:1 radovala jen chvilku. Po penaltovém faulu na Prisa totiž srovnal střelou k pravé Millerově tyči Miljan. Stav utkání Mladá Boleslav - AEK Larnaka je tedy 2:2 a celkově 2:5. 

82. Priso po druhé žluté kartě za faul loktem musí do sprch. Na osudu dvojzápasu, a dost možná i dnešní odvety, to ale změní málo.  

85. Chramosta si zkoušel vymodlit faul v šestnáctce hostí, nicméně sudí evropského poháru (na rozdíl od Ondrášovka Cupu) mu na jeho simulantské kousky neskočili.  

94. Boleslav si v posledních minutách vypracovala ještě několik příležitostí, jimiž chtěla alespoň dnešní duel strhnout na svoji stranu - ale nebylo jí přáno. Zápas končí a s ním i působení Mladé Boleslavi v letošním ročníku Evropské ligy. Po prohře 0:3 v Larnace a dnešní remíze 2:2 postupují do play off Kypřané. 

- Další duel, v němž se představí český zástupce, startuje ve 20:30, kdy Jablonec přivítá na svém hřišti AZ Alkmaar (první zápas vyhráli Holanďané 2:0). O půl hodiny později pak do čtvrtečního programu zasáhne Sparta, která si jede do Sarajeva pro téměř jistý postup (první utkání Letenští vyhráli 5:0).  

- Sestava Jablonce: Špit - Novák, Beneš, Pavlík, Jablonský - Vošahlík, Piták, Loučka, Vaněk, Kovařík - Lafata. 

- Sestava Alkmaaru: Estaban - Marcellis, Moisander, Viergever, Poulsen - Wernbloom, Elm, Martens - Benschop, Boymans, Holman.  

1. Utkání v Jablonci právě začalo. 

5. Úvodní šance Jablonce. Kovařík zahrával trestný kop z pravé strany, nezvolil však očekávaný centr, ale přímou střelu na branku. Míč z jeho kopačky lízl levou tyč branky Alkmaaru. 

7, Lafata uličkou pěkně vysunul Pitáka, který postupoval sám na branku. Zastavil ho praporek pomezního, který správně viděl ofsajd. Piták by šanci stejně neproměnil. 

10. Pavlík na poslední chvíli odhlavičkoval před Holmanem. 

12. V souboji u pravé postranní čáry se nepříjemně zranil Vošahlík, který se hraje poprvé v základní sestavě po dlouhodobé absenci. Vypadá to, že se bude muset střídat. 

13. A trenér Komňacký skutečně musí sáhnout k první vynucené změně. Zraněného Vošahlíka střídá Jan Kopic. 

16. Teď domácí tým zachránil od pořádné pohromy brankář Špit. Boymans dostal přihrávku dovnitř pokutového území, dělal Špitovi kličku, jablonecký gólman ale mu ale míč vleže vypíchl levou rukou. 

17. Žlutou kartu si zblízka prohlédl stoper Viergever po faulu na Lafatu. 

19. Odražený míč po přímém kopu Kovaříka hezky napálil Jablonský, jeho rána mířila zhruba metr nad. 

- Na chvíli se podíváme do Sarajeva, kde se blíží start zápasu mezi domácím FK a Spartou Praha. Tady je sestava hostů: Blažek - Vidlička, Řepka, Brabec, Pamić - Kadlec, Vacek, Hušek, Matějovský, Juhar - Kweuke. 

22. Zpátky do Jablonce. Wernblom dostal žlutou kartu za řečnění. 

25. Lafatův centr brankář Esteban podskočil, Kopic měl ale k míči přece jen příliš daleko. 

26. Piták chytře zahrál trestný kop, brankář musel do poslední chvíle čekat, zda míč někdo netečuje. Nakonec předvedl dobrý postřeh a ránu Pitáka vyrazil. 

28. Lafata těsně nedosáhl na nadýchaný Pitákův oblouček. 

29. Jablonečtí mohli jít do přečíslení, Lafata se však unáhlil a svou střelu poslal hodně mimo tři tyče. 

- Zápas FK Sarajevo - Sparta Praha byl zahájen. 

35. Pavlík při obranném zákroku nastřelil Martense tak nešikovně, že se odražený míč snesl jen těsně vedle Špitovy branky. Jablonec měl štěstí. 

37. Lafata se prodral s míčem až před brankáře, trefil ho do hrudi. Balon se odrazil k Vaňkovi, kterého při pokusu o střelu na hranici faulu blokoval protihráč. Jablonečtí chtěli penaltu, ale marně. 

40. Po špatném odkopu jednoho z nizozemských hráčů přistrčil Kovařík hrudníkem míč Vaňkovi, jeho ránu z první vytěsnili obránci Alkmaaru mimo tyče. Ze závaru po následném rohu nebylo nic. 

45. Hosté z Alkmaaru vedou 1:0. Jablonec dostává gól do šatny od Charlisona BENSCHOPA. Toho našel přihrávkou na střed pokutového území Holman a střelec Alkmaaru po zemi překonal bezmocného Špita. 

45+1. Rozhodčí v první půli nastaví dvě minuty. 

- První poločas právě skončil. Jablonec byl lepším týmem, vypracoval si více nadějných příležitostí, nakonec ale platilo otřepané nedáš - dostaneš. V poslední minutě první půle ztrestal domácí gólem Benschop. 

- Jablonec by teď k postupu potřeboval vstřelit čtyři branky. 

Sparta Pojďme do Sarajeva, kde je po čtvrthodině hry stav nerozhodný 0:0. Největší příležitost dosavadního průběhu spálil Kamil Vacek, který v 8. minutě po kombinaci s Kadlecem mířil těsně vedle. 

Sparta Sparta už vede v Sarajevu 1:0. Ve 20. minutě se krásným způsobem blýskl Leo Kweuke, když zhruba ze třiceti metrů přehodil špatně postaveného brankáře. 

- V Jablonci začal druhý poločas. 

48. Hrozivá hrubka Michala Špita. Jeho rozehrávka mířila přesně na kopačky hráčů Alkmaaru a Jablonec může být rád, že Benschop sobecky zakončoval sám a vysoko přestřelil. 

50. Jablonský zkusil z levé strany místo centru tvrdě vypálit, jenže tohle rozhodnutí nebylo zrovna optimální. Ve vápně byli tři Jablonského spoluhráči. 

53. Piták zazdil tisíciprocentní příležitost. S míčem se objevil na desítce úplně osamocen před brankářem Esteban. Ten proti němu ostře vyrazil a Piták ho trefil. Velká škoda. 

Sparta Letenští jsou v Sarajevu lepším týmem a už vedou 2:0. V 36. minutě sklepl Kweuke míč na vápno Matějovskému, který trefil přesně. 

55. V Jablonci se nejprve před Estebana dostal Lafata, alkmaarský brankář ale znovu rychle vyrazil a míč Lafatovi ukopl prakticky i s nohama. Následně se ještě protáhl po povedené střele Vaňka. 

58. Alkmaar mohl vést už o dvě branky. Prudkou ránu Holmana vyrazil Špit pouze před sebe, a dobíhající Boymans z malého vápna minul napůl odkrytou branku. 

59. Jablonec podruhé střídá. Místo Filipa Nováka nastupuje Jakub Štochl, letní posila z Příbrami. Novák je zraněný. 

63. Žlutou kartu dostal za faul Jan Kovařík. 

65. Poulsen prosprintoval levou stranou hřiště, nacentroval do vápna a Benschop naštěstí netrefil míč ideálně. 

Sparta V Sarajevo už skončil první poločas, Sparta vede zaslouženě 2:0. 

66. Loučkův pokus tečoval Lafata těsně vedle. 

72. Piták uvnitř vápna dobře zakombinoval s Jablonským a pokusil se o zpětnou přihrávku na malé vápno. Bohužel našel pouze obránce Alkmaaru. 

74. Vyloženou šanci Martense vyrazil na roh brankář Špit. 

75. A další obří šance hostů. Tentokrát Benschop tlačil míč do branky, Loučka ho ale se štěstím zastavil na čáře. 

75. A do třetice. Martens sám na desítce posílá míč z jedničky vysoko nad. 

80. Tak přece jen se vytrvale povzbuzující jablonečtí fanoušci dočkali. Baumit srovnává na 1:1. Piták zahrál roh netypicky po zemi za vápno, kde už čekal rozběhnutý LOUČKA. Jeho pumelice skončila přesně u levé tyče Estebanovy branky. 

83. Jablonský chtěl napodobit Loučku, jeho střela ale mířila pouze do shluku těl v malém vápně. 

87. Jablonec potřetí střídá, místo Ondřeje Vaňka si pár posledních minut zahraje útočník Lukáš Třešňák. 

88. Domácí opět po rohu předvedli zajímavý závar, ovšem bez zakončení. 

89. Třešňák hned uviděl žlutou kartu, ovšem naprosto nesmyslnou. Jeho souboj se stopery Alkmaaru vypadal čiště. 

90. Střídající Falkenburg se ocitl sám na malém vápně, hlavičkoval však výrazně vedle. 

90. Nastavovat se bude pět minut. 

Sparta Pražský tým vede v Sarajevu stále 2:0, navíc bude hrát přesilovku. V 52. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen obránce Beloševič. 

90+3. Po rohu Kovaříka se míč snesl k Pitákovi, ten ale svou ranou snad překopl tribunu. Jablonecká snaha o vítězství je ovšem sympatická. 

90+5. Závěrečné pokusy o steč branky Alkmaaru jsou ale spíše nevydařené. 

- Zápas v Jablonci sudí ukončil, Jablonec se s Alkmaarem rozešel smírně 1:1 a po porážce v prvním utkání se loučí s letošním ročníkem Evropské ligy. Jablonec hrál dobře, měl i šance, ovšem srazil ho gól do šatny, který mu vzal veškeré naděje na postup. 

- Bilance českých týmů v evropských pohárech je tedy vyrovnaná. Vypadla Mladá Boleslav a Jablonec, z postupu do dalšího kola se naopak radovala Plzeň a postoupí rovněž pražská Sparta. 

Sparta Pojďme tedy ukončit dnešní fotbalový maraton do Sarajeva. Sparta vede po hodině hry 2:0, když se v první půli trefili Kweuke a Matějovský. 

64. Trenéři Sparty už ve druhé půli sáhli ke dvěma střídáním. Kadlece nahradil Mareš a před chvílí Kweukeho Kerič. 

72. Sparta v pohodovém tempu kráčí za vítězstvím, domácí působí hodně nervózně a často se uchylují k tvrdým zákrokům. 

84. Kapitána Matějovského vystřídal Martin Abena. 

90. Utkání skončilo, Sparta bez potíží vyhrála nad Sarajevem i odvetu. 

- Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek večera. 

 

Právě se děje

Další zprávy