Znalec Norska Fillo: Otevřená země se po té hrůze změní

ČTK ČTK
26. 7. 2011 14:37
Fillo se vrací do Norska, návrat má smutný nádech

Trondheim - Když se fotbalový záložník Martin Fillo z angažmá v norském Stavangeru v lednu vracel po třech letech do domovské Plzně, asi si ani v duchu nedokázal představit, jak smutný nádech pro něj bude mít jeho další návštěva skandinávské země.

Fillo dnes nechyběl ve výpravě Viktorie do Trondheimu před prvním zápasem 3. předkola Ligy mistrů; stalo se tak jen čtyři dny poté, co norskou metropolí Oslem otřásly atentát a smrtonosná střelba pravicového extremisty Anderse Breivika. Podle Filla tragické události Norsko změní.

Čtěte také:

Vrba: Stav v Norsku? Šílený. Za svá slova se omlouvám
Plzeň smetla Jerevan i v odvetě a slaví klidný postup
Plzeň přidala k ligovému titulu i triumf v Superpoháru

"Je to největší norská tragédie od druhé světové války, pro celou zemi je to šok a hrozná událost," uvedl Fillo. Řádění Breivika prý může mít za následek, že se v celé zemi celkově zvýší bezpečnostní opatření.

Fillo během svého tříletého angažmá ve Stavangeru sám dobře poznal, jak liberální a otevřenou zemí Norsko je. Breivik prý teď všechno jen zneužil.

"Jak byl rok dlouhý, tak jsem v Norsku nepotkal na ulici žádného policistu, ani v autě neexistovala nějaká silniční kontrola. V Norsku je takřka nulová kriminalita, lidi tam na nějaké excesy nejsou zvyklí. To, co se teď stalo, možná bude pro celou zemi působit jako určitý budíček," uvedl Fillo.

Páteční události Filla hodně zasáhly

Jeho samotného páteční události prý hodně zasáhly. Z dob své stavangerské mise má v Norsku spoustu přátel a kamarádů, k zemi si vytvořil silné pouto.

"Jak je v Norsku všechno takové idylické, o to větší šok ta páteční věc způsobila. Kamarádi mi psali, jak se chystají do protestních pochodů, zapalovali svíčky. Pro Nory je to velmi těžké období, ale musí se přes to nějak přenést," řekl Fillo.

"Ale ani mě samotného by nenapadlo, že můj první návrat do Norska bude tak smutný. Je jasné, že všechno prožívají i kluci z Rosenborgu, proti kterým budeme hrát. Ale na hřišti to na nich asi už znát nebude," přemítal Fillo.

Sám tak věří, že alespoň zápas samotný mu přinese radost. "Uvidíme. Ve Stavangeru jsem Rosenborg ani jednou za tři roky neporazil, tak třeba přišel zrovna teď ten správný čas. My jsme menší klub než Rosenborg, ale zase ne žádní nazdárci. Máme něco za sebou. Ale oni se na to také připraví dokonale, potřebují napravit zpackanou ligu," připomněl Fillo, že Rosenborg po polovině soutěže je jako obhájce až devátý a sezonu může zachránit právě v pohárech.

 

Právě se děje

Další zprávy