Liverpool i Manchester City se loučí s Evropskou ligou

Aleš Vávra Aleš Vávra
17. 3. 2011 23:18
ManCity - Kyjev 1:0, Liverpool - Braga 0:0
Ani Andy Carroll se proti Braze neprosadil.
Ani Andy Carroll se proti Braze neprosadil. | Foto: Reuters

Praha - Fotbalisté anglického Liverpoolu nedokázali dát ve dvou zápasech proti portugalské Braze gól a kvůli zoufalé koncovce končí v letošním ročníku Evropské ligy.

V duelu se Spartou je zachránil jediný gól Dirka Kuijta, proti portugalskému soupeři se však neprosadil ani on. Po domácí výhře 1:0 dokázala Braga uhrát na Anfield Road bezbrankovou remízu a postupuje do čtvrtfinále.

Čtěte také:
Odejde Robben z Bayernu? ´Evropská liga je o ničem´

Reds se bez svého zraněného lídra Stevena Gerrarda jen těžko prosazovali, Braga přijela do Anglie s jasnou defenzivní taktikou, kterou mistrně dodržovala. Do největší šanci se dostal krátce před koncem slovenský stoper Martin Škrtel, nastřelil ale jen hostujícího gólmana.

Vyloučení kontroverzního italského útočníka Maria Balotelliho zkomplikovalo Manchesteru City postup do čtvrtfinále Evropské ligy.

Jeden z favoritů soutěže prohrál v prvním zápase na půdě Dynama Kyjev 0:2 a v odvetě musel hrát už od 36. minuty o deseti. O tři minuty později sice poslal Manchester do vedení srbský obránce Kolarov, druhý gól, který by znamenal prodloužení, ale domácí nepřidali.

Foto: Reuters

Neprosadil se ani bývalý hráč Ústí nad Labem, Teplic a Wolfsburgu, Bosňan Edin Džeko, který v závěru spálil největší šanci, kterou si City dokázalo vypracovat. Do dalšího kola tak postupuje kyjevské Dynamo.

V dalším zápase si Spartak Moskva poradil s Ajaxem a výhrou 3:0 si pohodlně zajistil postup. Domácí, kteří nastoupili bez potrestaného stopera Marka Suchého, potvrdili výhru 1:0 z prvního utkání. Během první půlhodiny skórovali Kombarov a Welliton, třetí gól přidal Alex.

Dál jde i Twente Enschede. Nizozemský tým vyřadil ruského mistra Zenit Petrohrad. Klíč k úspěchu udělali domácí už v prvním zápase, když doma vyhráli jednoznačně 3:0. Zenitu v odvetě chyběla brankářská jednička Vjačeslav Malafejev, kterému ráno při autonehodě zahynula manželka.

Kadlec i Necid končí

Zenit začal dobře a v poločase ukrojil dvě třetiny z náskoku nizozemského celku. Trefili se Širokov a Keržakov. Ve druhém poločase ale hráči Petrohradu třetí zásah nepřidali a se soutěží se loučí.

Mezi osm nejlepších týmů soutěže se nepodívají ani čeští reprezentanti Tomáš Necid a Michal Kadlec. Necidovo CSKA Moskva nedohnalo v odvetě na půdě Porta domácí porážku 0:1 a prohrálo 1:2. Už v úvodu rozhodli o osudu zápasu Hulk a Guarín. Tošič pak pouze snížil. Necid odehrál posledních 25 minut a jeho bilance v Evropské lize se tedy zastavila na šesti gólech.

Kadlecův Leverkusen si proti španělskému Villarealu připsal také dvě porážky a ze soutěže vypadl. Žlutá ponorka doma vyhrála 2:1, za domácí se trefili Cazorla a Rossi, za hosty snižoval Derdiyok. Giuseppe Rossi se dostal do čela tabulky střelců Evropské ligy, vstřelil už osm gólů.


Odvetná utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy:


Paris St. Germain - Benfica Lisabon 1:1
(1:1)
Branky: 35. Bodmer - 27. Gaitán. Rozhodčí: Collum (Skot.). První zápas 1:2, postoupila Benfica.

Manchester City - Dynamo Kyjev 1:0 (1:0)
Branka: 39. Kolarov. Rozhodčí: Cakir (Tur.). První zápas 0:2, postoupilo Dynamo. ČK: 36. Balotelli (Manchester).

Zenit Petrohrad - Twente Enschede 2:0 (2:0)
Branky: 17. Širokov, 38. Keržakov. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). První zápas 0:3, postoupilo Twente.

Spartak Moskva - Ajax Amsterodam 3:0 (2:0)
Branky: 21. Kombarov, 30. Welliton, 54. Alex. Rozhodčí: Atkinson (Angl.). První zápas 1:0, postoupil Spartak.

FC Porto - CSKA Moskva 2:1 (2:1)
Branky: 1. Hulk, 24. Guarín - 29. Tošič. Rozhodčí: Blom (Niz.). První zápas 1:0, postoupilo Porto.

Glasgow Rangers - PSV Eindhoven 0:1 (0:1)
Branka: 14. Lens. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.). První zápas 0:0, postoupilo PSV.

Villarreal - Leverkusen 2:1 (1:0)
Branka: 33. Cazorla, 61. Rossi - 82. Derdiyok. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). První zápas 3:2, postoupil Villarreal.

Liverpool - Sporting Braga 0:0
Rozhodčí: Rocchi (It.). První zápas 0:1, postoupila Braga.

 

Právě se děje

Další zprávy