Fanoušky Sparty doprovodí do Liverpoolu ´bachaři´

Miloslav Lubas
23. 2. 2011 8:00
Vzkaz pro ultras: Pijte jen, co ustojíte
Liverpoolský brankář Reina před zaplněnou Letnou. Rudí budou i na Anfield Road
Liverpoolský brankář Reina před zaplněnou Letnou. Rudí budou i na Anfield Road | Foto: Reuters

Praha - Mezi sparťanskými skalními a ultras, kteří odcestují na Evropskou ligu do Liverpoolu speciálním fanouškovským letadlem a čtyřmi autobusy, budou i tzv ´bachaři´.

Nepůjde však o dozorce, vypůjčené od vězeňské služby. Ani o najatou ochranku. Případným nepřístojnostem při ´anglickém´ tažení chtějí zamezit sami sparťani.

Letadlo a pozemní kolonu se čtyřmi vozy vypravuje do Liverpoolu jejich občanské sdružení Dvanáctým hráčem jsme my!

´Bachař´ Dvanáctého hráče v případě potřeby zjedná pořádek:) - stojí na webu Sparta Forever. "Nestojíme o to, aby někdo udělal jménu Sparty ostudu v Anglii a na cestě do ní," řekl Aktuálně.cz jeden z představitelů Dvanáctého hráče.

Čtěte také:
Chovanec: Remíza je dobrá. Na Anfieldu to bude 50 na 50

Letadlem Boeing 737 se dostane do Liverpoolu díky Dvanáctému hráči přes 180 fanoušků Sparty. Ve čtyřech autobusech jich na Anfield Road dorazí více než 200.

Baníkovci měli boeing na Middlesbrough, excesy si odpustili

Velké letadlo si na výpravu za svým týmem do ciziny obstarali sparťané jako první z českých fanoušků. V roce 2004 letěli do Anglie s malou cestovní kanceláří skalní a ultras severomoravského Baníku. Patřila jednomu z nich.

Jejich ´nálet´ Boeingem 737 na britské město Middlesbrough, kde Ostrava prohrála v Poháru UEFA 3:0, se obešel bez excesů. 

"Letělo nás asi 150 a všichni jsme předem věděli, jak tvrdě postupuje policie proti fotbalovým výtržníkům. Nikdo nechtěl zůstat v Anglii třeba o tři měsíce déle - ve vězení," prozradil jeden z fanoušků Baníku. 

"Z letiště nás vezly do města čtyři objednané autobusy. Měli jsme policejní doprovod jak předseda vlády. Tolik blikajících majáčků na policejních autech a motorkách jsem kolem sebe ještě nikdy neviděl," dodal fanoušek. Myslí si, že podobná eskorta čeká v Liverpoolu i ultras Sparty.

Dvanáctý hráč varuje: Opilci se do Anglie nedostanou

Dvanáctý hráč v posledncíh týdnech opakovaně vyzýval účastníky svých zájezdů do Liverpoolu, aby si s sebou nebrali žádné nebezpečné předměty - ani světlice a kapesní nožíky.

Fanoušci Sparty možná potkají v Liverpoolu i domácího ´kolegu´ Steva Wadea (vlevo)
Fanoušci Sparty možná potkají v Liverpoolu i domácího ´kolegu´ Steva Wadea (vlevo) | Foto: Miloslav Lubas

"Pijte jen, co ustojíte. Opilci do Anglie nebudou vpuštěni," varuje Dvanáctý hráč na webu fanoušky.

"Řidiči autobusů mají plné právo vysadit kohokoliv kdykoliv, pokud by porušoval základní pravidla slušného chování."

Autobusy Dvanáctého hráče startují z Prahy - Zličína ve středu v 10:00. Letadlo vzlétne z Ruzyně ve čtvrtek dopoledne.

Letenka vyšla fanoušky na 6300 korun. Za přibližně stejné peníze cestovali boeingem do Middlesbrough  baníkovci.

Být v klubových barvách Sparty je povinností všech cestujících

"Nezapomeňte si sparťanské propriety. Být ozdoben šálou, tričkem, mikinou, kloboučkem apod. v barvách Sparty je povinností každého cestujícího," apeluje na fanoušky Dvanáctý hráč. "Do autobusů vpustí naši ´bachaři´ jen fanoušky s knírkem, nebo v horším případě s  nalepovacím knírem. Myslíme to vážně...:)."

Do Liverpoolu se chystají tisíce letenských příznivců. AC Sparta Praha obdržela od domácího FC zhruba 2400 vstupenek. Nabídla dopravu do Liverpoolu přibližně 450 příznivcům ve třech leteckých speciálech Exim Tours. Další fanoušci si sehnali lístky jinde než u Sparty.

 

Třeba se společností www.sportvanglii.cz ´pronikne´ téměř 20 fanoušků Sparty na hlavní tribunu Anfield Road. "Za lístek a nocleh se snídaní v tříhvězdičkovém hotelu zaplatili v průměru 4500 korun. Dopravu si zajistili sami," konstatoval zástupce společnosti Petr Plavý.

Do Liverpoolu pomůže sparťanským fanouškům i cestovní kancelář Sport Events.  Posílá tam dva autobusy a na otočku jedno letadlo. Zpáteční letenka stojí 9900 korun. 

Autobus Dvanáctého hráče do Poznaně - prý to byla pohoda

Deset sparťanů z velkého lovosického fanklubu letí do Liverpoolu s nízkonákladovými aerolinkami přes Amsterdam.

Liverpool: Kolik a za co

Dvanáctý hráč 
6300 korun
zpáteční letenka

Fanklub Lovosice
8500 korun
zpáteční letenka, lístek, dva noclehy se snídaní

Sport Events
9900
zpáteční letenka

"Zpáteční letenka, dvě noci v dvouhvězdičkovém hotelu a vstupenka nás vyjdou asi na 8500 korun. Víme ještě o 30 dalších sparťanech, kteří letí stejným letadlem," dodal předseda lovosického fanklubu Svatopluk Kunert. "Další dva naši členové cestují s Dvanáctým hráčem a tři členové v dalším letadle."

Čtěte také:
Fans Sparty mění dějiny. Koupili si boeing na Liverpool

Kunert se svezl s Dvanáctým hráčem autobusem do Poznaně na loňské předkolo Ligy mistrů.

"Cesta proběhla v klidu. Ale polští policisté nás pustili do města až těsně před zápasem a museli jsme vystoupit až u stadionu. Báli se potyček s domácími fanoušky," podotkl Kunert.

 

Právě se děje

Další zprávy