ŽIVĚ Sparta Liverpool přehrála, gól ale nepadl

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
17. 2. 2011 21:00
Sparta v boji o osmifinále Evropské ligy nastoupila proti anglickému Liverpoolu.
Foto: Jakub Šafránek

Minuta po minutě

  Děkuji za pozornost a u dalšího on-line přenosu se těším na shledanou.  

  Tak před odvetou zůstávají šance otevřené. Liverpool nepředvedl na Letné zhola nic, a i když za to dost možná mohly četné absence, Sparta si zasloužila tři body. To by ovšem musela své šance proměnit. Připsala si totiž čtrnáct střeleckých pokusů, z nichž na ránu mířily čtyři, Liverpool Blažka neohrozil ani jednou. Odveta na Anfield Road bude za týden jistě zajímavější a při průběžném skóre 0:0 může Sparta dál živit šance na osmifinále.  

93. Zápas končí remízou 0:0.  

92. Matějovského střídá Tomáš Pekhart.  

91. Reds si přihrávají na vlastní polovině. Už to tak vypadá, že zcela spokojeně dohrají dnešní zápas bez střely na branku.  

90. Rozhodčí nastaví tři minuty.  

90. Kušnír obalamutil Kuijta, ten jej musel faulovat.  

89. Pamič zkoušel vysunout Kadlece, ten ale měl k míči daleko. Talentovaný mladík v záětí střídá, když ho na hřišti nahradí Martin Zeman.  

88. Dopředu se hrnul Maxi Rodriguez, ale předkopnutý balon mu do autu uklidil Erich Brabec.  

87. Ani v těchto chvílích ale Letenští nevysouvají presink. Zdá se, že i Chovancovi a spol. bezgólová remíza stačí.  

85. Sparta využívá defenzivního rozestavení Liverpoolu a tlačí se dopředu. Kamil Vacek vypálil z pětadvaceti metrů jen těsně mimo.  

85. Joe Cole o chvíli později zahrával roh Liverpoolu, ale pro faul na Blažka z něj nic nebylo.  

84. Tak zdá se, že to Kenny Dalglish myslí s remízou 0:0 vážně. Na hřiště zamířil Martin Škrtel místo Davida Ngoga.  

83. Kadlec se už už hrnul do brejku, ale sudí mu nakonec odpískali ofsajd.  

82. Odražený míč tři metry před pokutovým územím hostí trefil vnějším nártem Marek Matějovský. Jeho šajtle ale mířila nad.  

81. Kadlec snadno obral Kuijta o balon a následně vidí po faulu na Abenu žlutou kartu Joe Cole.  

80. Vystřídavšího Sionka hledal kolmým pasem Kamil Vacek, ale někdejší záložník Kodaně míč na hřišti nedokázal udržet.  

79. Mlha už se téměř rozplynula - a odhalila další kombinaci Reds na vlastní polovině. Dalglishovým svěřencům očividně z Letné bude stačit remíza. Ostatně letos již v Evropské lize uhráli v šesti zápasech čtyři.  

77. Obrovská příležitost Sparty! Kweuke si po rohu ve vápně zpracoval míč do otočky a vypálil k tyči. Parádně jej ale vychytal Pepe Reina.  

76. Hraje se dál, ale mlha nad hřištěm je hustá tak, že by se dala krájet. Nakonec z ní nevyskočil Rákosníček, ale Vacek, a vybojoval roh.  

74. V zápětí sparťanští vlajkonoši samou radostí odpálili světlici a dým zahalil polovinu hřiště. Chvíli se hrát nebude.  

73. Sparta střídá. Nevýrazného Keriče, který se soustředil především na bránění, nahradí Libor Sionko.  

73. Liverpool si opět přihrává na vlastní polovině, Sparta brání od půlící čáry.  

71. Rychlý brejk po špatně zahraném rohu Liverpoolu táhnul Kadlec, jehož centr ukradl Pamičovi Kweuke a v zápětí vystřelil vysoko nad.  

70. Slušná šance Liverpoolu: Nikým nehlídaný Johsnon po pravém křídle pronikl až do vápna Sparty, ale jeho střela mířila mimo. Liverpool po sedmdesáti minutách hry ještě nevystřelil na bránu. I proto je stav stále 0:0.  

69. Vackův centr byl příliš dlouhý, Pepe Reina měl s jeho centrem snadnou práci.  

67. Zmatek ve vápně Sparty. Ngogovu přihrávku jen do Abeny odkopl Tomáš Řepka, ovšem míč se naštěstí pro Sparťany odrazil Blažkovi do náruče.  

66. Kerič unikl po pravém křídle, ale ve vápně jako by ztratil odvahu a Kyrgiakos jej snadno obral.  

64. Hlasatel na stadionu ohlásil návštěvu 17569 diváků. Kapacita Letné je 18.800 diváků, ovšem pro zápasy evropských lig bývá z bezpečnostních důvodů snížena.  

62. Sparťanští fanoušci volají "My chceme gól" a jejich tužbu jim málem splnil Leonard Kweuke. Vacek pěkně nacentroval do vápna a Kamerunec nečekaně prudkou hlavičkou mířil těsně vedle pravé tyčky.  

60. Nuda v Praze pokračuje. Liverpool opět ve své rozherávce nevynechal Pepe Reinu a následná akce skončila velkým ofsajdem. Po stejně zdlouhavé rozehrávce Sparty se k míči nedaleko vápna dostal Vacek, ale jeho střela byla zblokována.  

59. Dvakrát se dotal k přihrávce do vápna Sparty Glen Johnson, ale ani jednou nenašel svého spoluhráče.  

58. Vacek našel na středu hřiště osamoceného Matějovského, ale sparťanskému špílmachrovi se centr do vápna vůbec nepovedl. Snandá práce pro Reinu.  

56. Další z mnoha soubojů mezi Řepkou a Ngogem opět vyhrál stoper Sparty. Rozhodčí ale přisoudil míč Liverpoolu, který bude rozherávat na polovině hřiště.  

55. Glen Johnson se tentokrát dotal aspoň k centru, ten ale v pohodě lapil Jaromír Blažek.  

54. Kerič se snad poprvé v zápase dostal k míči, ale Leiva jej o něj při pokusu o kličku o obral.  

52. Tak první desetiminutovka druhé půle se velmi podobá té z úvodu zápasu. Sparta pozorně a organizovaně brání, Angličané kombinují povětšinou na vlastní polovině a když se pokusí o útok, jejich akce končí obvykle nepřesnou přihrávkou.  

50. Vacek fauloval na polovině hřiště, Liverpool rozherál na jistotu až k Reinovi.  

48. Další nepřesnosti na obou stranách ukončil rychlonohý Glen Johnson, když si až příliš předkopl balon. Nicméně Liverpool je jistě o něco aktivnější než v prvním poločase, když vysunul hru alespoň za půlící čáru.  

46. Rychlá rozehrávka končí v autu. Takže na tahu je Liverpool. 

46. Druhý poločas začíná, na rozherávce je tenkorát Sparta.  

  První poločas tedy skončil zaslouženě 0:0. Angličané, velký favorit celého duelu, rozhodně nejsou lepším týmem a naopak se museli při šancích Pamiče a Matějovského hodně bát o čisté konto. Na druhé straně mířily směrem na Blažka jen dvě střely, ovšem ani jedna ne mezi tři tyče.  

45. V zápětí Florian Meyer ukončil první poločas.  

45. Dobrý presink Sparty přinutil Reinu zakopnout míč do autu.  

44. Meireles nebezpečně centroval do vápna Sparty: slabá hlavička Ngoga se dostala ještě ke Kuijtovi, ten ale míč minul.  

43. A Cole opět větral obranu Sparty, Řepka odehrával jen na roh.  

42. Tvrdý centr Kušníra do vápna hledal Kweukeho, kterého s vypětím všech sil pokryl Kyrgiakos. Rozhodčí ovšem nařizují jen odkop od brány.  

41. A Nogog opět fauloval Řepku, ten tak tak neskončil v reklamních bannerech.  

40. Celou akci ovšem opět rychlým pohybem založil Joe Cole, který podstatně oživil skomírající ofenzivu Liverpoolu.  

37. Řepka a Ngog po vzájemném souboji na kraji vápna obdrželi žlutou kartu.  

37. O chvíli později vystřídal Fabia Aurelia Joe Cole a hned se hrnul do šance.  

36. Další velká příležitost Sparty. Po pravé straně unikl po krásné kombinaci Kušnír, předložil na středu vápna míč Matějovskému a ten vypálil z ideální pozice jen do Kyrgiakose. Ruka se nepíská, byť ji Sparťané reklamovali.  

35. Tentokrát měl Kušnír na pravém křídle volno, čehož využil k rychlému úniku a nebezpečnému centru. Ten Reina jen vyrazil k Pamičovi, který střelou na dlouhou nohu přestřelil bránu.  

34. Liverpool se vrátil k osvědčené kombinaci na vlastní polovině, kterou v zápětí doplnil o další dnes již tradiční prvek. Přihrávku do autu.  

34. Vacek zkoušel vysunout Kušníra, kterému ale chvíli trvalo, než pochopil spoluhráčův úmysl, a tak míč už na hrací ploše nezastihl.  

31. Marek Matějovský pěkně unikal podél brankové čáry, ale míč mu nakonec ukopl Kyrgiakos. K dovršení všeho Liverpool od rohového kopu uchránil pohotový Reina.  

29. Spasitel Liverpoolu z posledních týdnů Raul Meireles zkoušel pálit ze třiceti metrů, ale jeho pokus zblokoval Pamič. Angličané za půl hodiny hry vystřelili jen jednou a to ještě hodně mimo.  

28. Ani Kušnírův pátý pokus o únik po pravém křídle nevyšel. Dva z hráčů Liverpoolu sice obešel, ale držení Aurelia, po kterém se bek Sparty sesunul k zemi, sudí nepotrestal.  

25. Rychlý brejk Reds zakončil Dirk Kuijt křížnou přihrávkou na Maxi Rodrigueze, kterému stejně jako před chvílí Pamičovi chyběl decimetry.  

23. Centr Johnsona odvrátil Kamil Vacek a následná pěkná kolmice Řepky na Pamiče byla o metr delší. Ve hře pokračuje Liverpool.  

23. Řepka si připisuje pátý faul Sparty v zápase, Kuijta raději zpracoval ručně.  

22. Jediným větším nebezpečím pro obranu Sparty je zatím Glen Johnson, ale ani v 21. minutě nedokázal i přes pěkný průnik přesně přihrát a sparťanští beci jej nakonec o balon obrali.  

20. Tak druhá desetiminutovka jednoznačně vyzněla pro Spartu. Liverpool k ničemu nepustila a sama se naopak dostala do několika pološancí a jedne slušné gólovky, kterou měl na noze levý bek Manuel Pamič. Stav je nicméně stále 0:0.  

18. První velkou příležitost měl Manuel Pamič! Abena chorvatského beka krásnou uličkou vysunul a Pamič tvrdou ranou z úhlu pořádně protáhnul Pepe Reinu.  

17. Centr Vacka mířil na hlavu Kweukeho, jehož hlavičku obrana odrazila jen k Matějovskému, jenž svým pohotovým pokusem mířil těsně vedle.  

16. Matějovský pěkně vysunul Pamiče, který mohl centrovat z ideální pozice, ale obrana hostí jeho pokus zblokovala na roh.  

13. V zápětí na druhé straně vybojovali Reds první rohový kop, ale obrana Sparty jej v pohodě odvrací.  

13. O chvíli později střílel z hodně velkého úhlu Kerič, ale Reina jeho pokus jen pohledem dovedl do autu.  

12. Abena zkoušel vysunout svého krajana Kweukeho pasem přes celé hřiště, ale Kyrgiakos si s jeho přihrávkou poradil.  

11. Glen Johnson nacentroval přes Manuela Pamiče do zámezí a i když vehementně usiloval u sudích o rohový kop, nakonec bude standartní situaci - od své brány - zahrávat Blažek.  

10. Řepka teď zachránil chybu Kušníra, když si technicky poradil hned s dvěma napadajícími hráči Reds. Pozoruhodné.  

9. Z nějakých třiceti metrů zkoušel své štěstí Kweuke, ale jeho střela byla stejnou měrou slabá jako nepřesná.  

8. Po pravé straně se Spartě zatím moc nevede, Ondřeje Kušníra zastavil bez problémů na půlce hřiště Aurelio.  

6. Pamič s Kadlecem kombinovali na hranici vápna Liverpoolu, ale Johnson nakonec chorvatského beka, který se nedávno zapletl do aféry s dresy, v pohodě zastavil.  

4. Další Vackův faul ve středu hřiště rozherál do vápna Jaromíra Blažka Fabio Aurelio, ale centr zamířil do zámezí.  

4. Sparta navzdory ofenzivní sestavě důsledně brání, Liverpool nemá kudy protlačit míč k vápnu domácích.  

3. Vackovi odskočil míč na středu hřiště a musel faulovat Ngoga.  

2. První snaha Sparty. K míči se na polovině dostal Václav Kadlec, ale jeho průnik zastavil Johnson.  

1. Reds kombinují na vlastní polovině, Spartě zatím nepůjčili balon.  

1. Utkání začalo výkopem Liverpoolu.  

  Týmy Sparty i Liverpoolu vycházejí na hřiště.  

  Navzdory některým spekulacím ohledně neprodaných lístků vypadá letenský stadion v podstatě zaplněn. Na podporu fanoušků si tedy Sparta stěžovat i přes vyšší ceny lístků nemůže.  

  Mimochodem trenér Josef Chovanec až na dvě výjimky zvolil stejnou sestavu, jakou doporučovali v anketě čtenáři Aktuálně.cz. V grafickém hlasování více než dvě tisícovky čtenářů vybraly místo dvou nováčků Abeny a Keriče, jež nominoval Chovanec, raději Libora Sionka a Martina Zemana.  

  Oba týmy už se rozcvičují na hrací ploše letenského stadionu.  

Sudí Hlavním rozhodčím dnešního zápasu bude Němec Florian Meyer. Ten pískal Spartu jedinkrát před jedenácti lety, když v základní skupině Ligy mistrů soudcoval prohru Letenských s Ferencvárošem.  

  Liverpool naopak postavil očekávanou jedenáctku. Dle očekávání v ní chybí zranění Steven Gerrard, který do Čech ani neodletěl, a zimní posila Andy Carroll. Nedostalo se ani na šestnáctiletého Raheema Sterlinga, o jehož startu se spekulovalo. Z tradičních opor chybí ještě Martin Škrtel a Joe Cole.  

  Jak vidno ze sestav, Sparta do základní jedenáctky postavila hned dvě zimní posily. Zahraje si totiž jak ex-liberecký Andrej Kerič, tak Martin Abena. Do základu se také vrací po dlouhém zranění Marek Matějovský. Naopak tradiční podzimní opory v zápasech Evropské ligy Jakub Podaný s Jiřím Kladrubským zůstávají stejně jako posila z Jablonce Tomáš Pekhart na lavičce. 

Sestavy Liverpool: Reina - Johnson, Carragher, Kyrgiakos, Wilson - Maxi, Lucas, Meireles, Aurélio - N'Gog, Kuijt 

Sestavy Sparta: Blažek - Kušnír, Řepka, Brabec, Pamič - Kerič, Abena, Matějovský, Vacek, Kadlec - Kweuke 

  Sparta se momentálně nachází na druhém místě Gambrinus ligy, přičemž na vedoucí Plzeň ztrácí čtyři body. Za sebou má poměrně úspěšný závěr podzimu, když naposledy v ostrém zápase prohrála 16. října. V Evropské lize postoupila ze druhého místa, když jako jediný tým dokázala o dva body obrat suverénní CSKA Moskva. Během zimní přípravy sehrála sedm utkání, z nichž dvě vyhrála, jedno remizovala a čtyři prohrála.  

  Liverpool do zápasu vstupuje jako šestý tým Premier League. Po nepříliš vydařeném podzimu se tým pod trenérem Kenny Dalglishem zvedl a v novém roce šplhá tabulkou. Do vyřazovací fáze postoupili Reds z prvního místa ve skupině, i když vyhráli jen dvakrát. Ve zbývajících zápasech čtyřikrát remizovali, a získali tak celkem deset bodů.  

  Dobrý den, vítám Vás u on-line přenosu zápasu Evropské ligy ve fotbale mezi AC Sparta Praha a FC Liverpool. Výkop utkání je naplánován na 21:05.  

 

Právě se děje

Další zprávy