VIDEO Barca po půl roce padla. Úžasná noc, říká Wenger

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
17. 2. 2011 14:00
Wenger si pochvaloval obrat v zápase s Barcelonou
Andrej Aršavin se raduje z vítězného gólu
Andrej Aršavin se raduje z vítězného gólu | Foto: Reuters

Londýn - Tak to tu ještě v téhle sezoně nebylo. Slavná Barcelona prohrála zápas, ve kterém vedla. Navíc na hřišti Arsenalu prohrála (1:2) poprvé od 11. září, kdy ve španělské lize podlehla Alicante.

Zato Arsenal může hřát vědomí, že ani nejlepší klub planety není dokonalý a jeho hráči nejsou stroje. Dvěma góly v posledních dvanácti minutách úvodního osmifinálového zápasu Ligy mistrů Kanonýři dokázali, že se Barca bude muset mít v odvetě na pozoru.

Čtěte také:
Arsenalu stačilo na obrat proti Barceloně pět minut

"Byli jsme svědky jedné z jedinečných nocí. Myslím, že to byl zápas dvou úžasných týmů, který hodně sliboval a velká očekávání rozhodně nezklamal. V určitých fázích zápasu jsme trpěli, ale ani na chvíli jsme se nevzdali a zůstali psychicky silní. To je v zápasech s Barcelonou nejdůležitější," zářil po utkání trenér londýnského týmu Arsene Wenger.

Arsenal sice v parádním zápase hrál dlouhou dobu druhé housle a mohl být rád, že Barca nenavýšila své jednobrankové vedení, které jí ve 26. minutě zařídil David Villa, jenže s přibývajícím časem začal domácí tým svého soupeře přehrávat.

A především - přehrával ho vlastní zbraní Barcelony, tedy rychlými kontry.

Fábregas: Výsledek zná skvěle, ale je to jen polovina

První gól sice Arsenal vstřelil kuriózním způsobem, kdy střela Robina Van Persieho z velkého úhlu zapadla přesně k tyči, ale druhý gól byl přesně jako z dílny Barcelony. Po dlouhé Fábregasově kolmici a zpětné přihrávce Nasriho za velké vápno skóroval Andrej Aršavin do poloodkryté brány.

"Když se proti Barceloně příliš stáhnete, tak vás zatlačí a porazí. Museli jsme je prostě porazit jejich vlastním stylem. Nakonec to dopadlo skvěle, je to úžasný výsledek," radoval se Van Persie.

Podívejte se na gól Van Persieho (článek pokračuje pod videem)

Kanonýři tak navázali na svůj loňský výkon, kdy v úvodním zápase čtvrtfinále LM dokázali na vlastním hřišti vyrovnat dvoubrankový náskok Barcy. Na Nou Campu se pak sice dostali do vedení, jenže pak je čtyřmi góly sestřelil Messi.  

A tahle vzpomínka proto drží Arsenal v plánech případného postupu při zemi.

"Výsledek zní skvěle, protože z mého pohledu jsou nejlepším týmem v dějinách fotbalu a moc zápasů neprohrávají, ale máme za sebou jen polovinu. Přidá nám to sebevědomí, ale to je vše," řekl uvážlivě kapitán Arsenalu a odchovanec Barcy Cesc Fábregas, o nějž katalánský klub před sezonou mohutně usiloval.

Guardiola: Měli jsme tady víc šancí než loni, ale to se stává

"Budeme hrát na Nou Campu svoji hru, nemůžeme tam přijet a jen bránit. Je to stále otevřené, ale naše sebevědomí po výhře každopádně vzrostlo. Nevím, jak velká je teď šance, že postoupíme dál, ale o jednom jsem přesvědčený. Že tenhle tým udělá všechno pro to, aby toho postupu dosáhl. Půjdeme do toho s vírou. Výhra nad Barcelonou pro nás znamená velké posílení," přidal se Wenger.

"Byl to fantastický zápas. Arsenal je skvělý tým, ale pořád nás čeká ještě odveta. Dominovali jsme a zápas jsme dlouho víceméně kontrolovali. Vytvořili jsme si více šancí než v loňském prvním zápase a je škoda, že jsme prohráli. Ale takové věci se ve fotbale dějí. Arsenal se hodně se zlepšil. Víme, jak dobrým mužstvem je a jak dobře dokáže hrát na rychlé protiútoky. V tom byli extrémně nebezpeční," řekl jeho protějšek Pep Guardiola, který z prohry žádnou tragédii nedělá.

"Je důležité, že se nám podařilo dát na hřišti soupeře gól. Jsem si jistý, že je to stále otevřené a s pomocí fanoušků se nám povede vývoj zvrátit. Pouze si musíme vytvořit takové šance, jaké jsme měli dnes, a proměnit je," dodal Guardiola.

Aršavinův gól

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy