ŽIVĚ Sparta zakončila rok 2010 remízou 1:1 s CSKA

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
15. 12. 2010 20:50
Přečtěte si online reportáž z posledního zápasu českého zástupce v roce 2010. Sparta na Letné v závěrečném zápase základní skupiny F Evropské ligy remizovala s lídrem skupiny z CSKA Moskva 1:1. Skóre otevřel v 15. minutě hostující Dzagojev, ve 44. minutě vyrovnal Kadlec.
Foto: Jakub Šafránek

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítám vás ze sněhem zaváté Prahy, kde se uskuteční poslední zápas českého zástupce v roce 2010. Sparta přivítá na Letné v závěrečném zápase základní skupiny F Evropské ligy lídra skupiny z CSKA Moskva, v jejichž barvách nastupuje český reprezentační útočník a někdejší hráč Jablonce a Slavie Tomáš Necid. Zápas začíná v 19 hodin. 

- Fotogalerii ze zápasu si prohlédněte ZDE 

- Sparta si zajistila postup do play-of už před dvěma týdny v Palermu remízou 2:2, CSKA už dokonce před měsícem. V tomto zápase půjde jen o prestiž a o body do koeficientu, jelikož Sparta už nemůže CSKA sesadit z prvního místa. Sparta však bude chtít odčinit porážku z prvního zápasu v Moskvě, který CSKA vyhrálo 3:0. 

- Sestava Sparty:Zítka - Adiaba, Brabec, Hejda, Pamič - Sionko, Vacek, Kucka, Podaný - Kadlec, Wilfried. 

- Sestava CSKA: Čepčugov - Šemberas, A. Berezuckij, Odiah, Ščennikov - Oliseh, Aldonin, Rahimič, Tošič - Dzagojev, Necid. 

- Sudí Martin Ingvarsson se svými švédskými krajany přivedl oba týmy na hřiště.  

1. Zápas právě začal. 

- Trávník je na české poměry tradičně prosincový. Pořadatelská služba sice odklidila převážnou většinu sněhu, trávník je však zatím měkký a navíc hrbolatý. 

- Už podle sestav můžete vidět, že se "o nic" nehraje. Sparta vedle distancovaného kapitána Řepky postrádá kvůli nemoci i brankáře Blažka, obránce Kušníra a záložníka Kladrubského. Na lavičce je překvapivě podzimní objev útoku Sparty Leonard Kweuke. 

- Ani CSKA není kompletní. Chybí útočná dvojice Love - Doumbia i ofenzivní záložník Honda. 

4. První vzrušení se neděje na hřišti, ale mimo něj. Z kotle Sparty létají na brankového rozhodčího sněhové koule a sudí Ingvardsson musí k puberťákům ze Sparty přes hlavního pořadatele promluvit. Nehrálo se téměř pět minut, přesto koule létají na hřiště dál. 

4. Celému extempore předcházela slibná šance Wilfrieda, který se z otočky pokoušel vystřelit, jeho akci ale přerušil zvednutý praporek signalizující ofsajd. 

12. První velká šance Sparty. Wilfried sklepl míč na hranici vápna pro rozeběhnutého Pamiče. U balonu sice byl dřív stoper Berezuckij, ten však trefil jen Pamiče. Obránce Sparty tvrdě vystřelil, brankář CSKA však vynikajícím zákrokem vyrazil jeho střelu na rohový kop. 

15. CSKA dává z prvního vážnějšího ohrožení brány Sparty gól - 0:1. Po individuálním průniku překonal Zítku Dzagojev. Dzagojev si v pokutovém území Sparty zpracoval centr z levé strany od Tošiče, obešel Brabce a s přehledem poslal míč po zemi do sítě.  

19. Kucka šel ve slibné pozici před bránou do skluzu, Aldonin byl však u míče dřív a po ostrém zákroku se svíjí na hřišti. Sudí Ingvarsson zatím řeší situaci jen domluvou pro Kucku. 

23. Dzagojev měl po faulu na Necida před pokutovým územím slibnou příležitost zvýšit skóre, bránu však přestřelil. 

25. Sparťané se radovali z gólu, Wilfried se však při dorážce Hejdovy hlavičky nalézal v ofsajdu. 

29. A další příležitost agilního Dzagojeva. V pokutovém území si zpracoval přihrávku z pravé strany, jeho střela však jen těsně minula tyč Zítkovy brány. 

32. První žlutá karta zápasu. Po faulu na Kucku ji dostává Tošič. 

34. Sionko utíkal z pravé strany sám na brankáře, opět však zastavuje snahu sparťanů zdvihnutý praporek znamenající ofsajd.  

38. Obrovská šance CSKA. Tošič dostal na levé straně kolmici za obranu, objevil se před Zítkou, střelou na zadní tyč však naštěstí pro domácí tým těsně minul branku. 

44. Kadlec vyrovnává na 1:1. Hejda rychle rozehrál přímý kop, jeho centr našel na levé straně rozeběhnutého Podaného, ten hlavou sklepnul do vápna Kadlecovi. Útočník Sparty prokázal, že roste ve velkého hráče. Protáhl se kolem tří hráčů a z otočky se trefil přesně k tyči. 

45. Rozhodčí nastaví tři minuty. 

45. Tošič poslal z přímého kopu zpoza vápna na Zítku skákavý pokus, brankář Sparty však nadvakrát míč lapil. 

45+3. Skončil první poločas. 

- Prvnímu poločasu remíza sluší. Diváci vidí v mrazivém počasí řadu šancí. Sparta hrozí po centrech ze stran, CSKA hrozí z brejků. 

46. Začíná druhý poločas. 

46. V prvním poločase podle asistenta Sparty Kmocha trápil obranu Letenských nejvíce Necid, stopeři proto mají za úkol víc jej dostupovat. Ani jeden z trenérů zatím ke střídání nesáhl. 

50. Brabec vyskočil nejvýše na Podaného přímý kop, mířil však jen doprostřed brány, kde jej před dobíhajícími sparťany lapil brankář Čepčugov. 

51. Odpovědět mohl vzápětí Necid, který si dobře zpracoval míč a hned z první vypálil na bránu. Tu však minul. 

56. Wilfried byl faulován těsně za vápnem, následný přímý kop však Sionko v gól nezužitkoval, neboť si na jeho slabý pokus počíhal u tyče Čepčugov. 

- Podle pořadatelů zápas navštívilo 12 700 diváků. 

59. Sparťané si mohou oddechnout. Přihrávka Oliseha napříč celým velkým vápnem našla Tošiče, ten si míč posunul na silnější levačku, z deseti metrů však bránu přestřelil. 

68. Na lavičce se svléká Leonard Kweuke, který v příštích sekundách vstoupí do hry. Ze hřiště jde Podaný, takře Kadlec se z pozice útočníka stáhne na levou zálohu. 

72. Necid se opět uvolnil na pětníku. Hned z otočky vypálil, Zítka se však natáhl k tyči a míč zpacifikoval. 

76. Teď mohlo být se Spartou zle. Zcela osamocený Dzagojev na malém vápně netrefil míč, který do bezpečí uklidil Hejda. 

77. Sionko, který měl problémy s křečemi, odchází ze hřiště. A nahrazuje jej Martin Zeman, který se přemístí na levou zálohu, doprava pak půjde Kadlec. 

- Rezervním rozhodčím, který střídá hráče, je asi nejrozporuplnější rozhodčí současnosti Martin Hansson. Tedy ten muž, který v baráži o MS mezi Francií a Irskem přehlédl zjevnou ruku Thieryho Henryho.  

80. Fanoušci Sparty po Zemanově centru z levé strany a Kweukeho hlavičce oslavují gól, místo míče však v síti končí brankář Čepčugov. Pokus Kweukeho z malého vápna končí těsně mimo levé tyče brankáře, který by na přesnějčí pokus zareagovat nestihl.  

84. Poslední střídání Sparty. Hrdinu zápasu z Palerma Kucku střídá Matějovský. 

90. Obrovská šance Sparty, pokus Kweukeho však končí na tyči. Vysoký útočník Sparty na hranici velkého vápna umotal dva obránce, pravačkou však křižnou střelou po zemi trefil jen tyč branky CSKA. 

90. Nastavovat se budoui stejně jako v prvním poločase tři minuty. 

92. A další velká šance. Zeman se dostal zcela sám před Čepčugova, ten mu však zmenšil úhel a Zeman pálil mimo tyče.  

93. Zápas skončil. 

- Sparta dokázala jako první tým v této sezoně obrat CSKA v Evropské lize o body. Přesto měla v závěru blízko k tomu, aby CSKA porazila. I tak zanechala v posledním zápase českého zástupce v roce 2010 slušný dojem a zvedla si sebevědomí před jarním dvojzápasem play-off, které se losuje v pátek.  

- Tímto se s vámi u poslední online reportáže Aktuálně.cz v roce 2010 loučím a těším se na shledanou v roce příštím. 

 

Právě se děje

Další zprávy